x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atac la premier - Patru disidenti din doua colturi

Atac la premier - Patru disidenti din doua colturi

de Monica Iordache Apostol    |    23 Noi 2005   •   00:00

Valeriu Stoica, Mona Musca, Cristian Boureanu, Crin Antonescu. Au fost odata adversari, in diferite combinatii. Acum s-au regasit ca disidenti ai "regimului Tariceanu".

De cand a devenit premier, lui Calin Popescu Tariceanu nu-i tihneste functia. Se confrunta acum cu al doilea val de contestari, din propriul partid. Cele patru personaje care s-au individualizat au fost odata adversare, dar s-au regasit acum intru disidenta.

Apropiat al lui Traian Basescu, prieten al lui Stolojan, partener de afaceri al lui Tariceanu, sprijinitor moral al lui Patriciu. Cei patru disidenti din PNL isi pot asuma lejer cel putin cate unul din aceste atribute. Cei care vorbesc acum impotriva premierului Tariceanu au fost odata adversari. Acum, interese conjuncturale ii fac sa conteste conducerea partidului, chiar daca fac parte din ea.

ASTAZI UNITI. Adversari odinioara, Mona Musca, Crin Antonescu, Cristian Boureanu si Valeriu Stoica si-au fixat tinta: Tariceanu

VALERIU STOICA. Acesta este un adversar traditional al lui Dinu Patriciu si, prin ricoseu, al lui Calin Popescu Tariceanu. Dupa instalarea lui Valeriu Stoica in fruntea PNL, la inceputul anului 2000, disputele dintre Stoica si Patriciu s-au acutizat, mergand pana la o cerere explicita, in 2002, a lui Patriciu de schimbare a conducerii partidului. In schimb, Stoica a facut permanent echipa cu Theodor Stolojan, in partid, si cu Traian Basescu, in afara lui. Mai mult, in vara a pledat pentru inlocuirea, in functia de prim-ministru, a lui Tariceanu cu Stolojan, presa acreditand acest lucru ca fiind un plan de la Cotroceni. Incercarea a esuat, dar lui Stoica nu i-a trebuit mult sa iasa iar la atac. Stoica acuza acum, in mod explicit, ca grupul Patriciu-Tariceanu a agatat partidul la remorca unor interese economice.

MONA MUSCA. Fostul ministru al Culturii este dintotdeauna o apropiata a lui Valeriu Stoica, iar din campania electorala a devenit si o apropiata a lui Traian Basescu. Desi a fost aleasa in echipa de vicepresedinti PNL chiar de Tariceanu, nu i-a trebuit mult timp sa-i plaseze acestuia o lovitura puternica. L-a criticat pe premier ca nu si-a dat demisia in vara si a parasit ea insasi echipa de conducere a partidului, neavand nici o retinere in a-si declara public nemultumirile la adresa premierului. In plus, l-a sustinut public pe Stolojan pentru preluarea functiei de prim-ministru. Ca si Stoica, a fost plasata imediat de presa in tabara celor care vor sa puna in practica un plan pus la punct la Cotroceni.

CRISTIAN BOUREANU. Traseul lui Cristian Boureanu in partid este mai sinuos. Provine, in mod paradoxal, chiar din gruparea Patriciu-Tariceanu, fiind cunoscuta relatia apropiata cu actualul premier, pe care au avut-o cel putin pana la inceputul anului. Declaratiile lor de interese ii arata parteneri in cel putin o societate: ALPI SA - o firma de constructii. In luna mai, Cristian Boureanu a mers impreuna cu alti lideri liberali la Parchet, in ziua in care Dinu Patriciu a fost retinut. In plus, el figureaza ca membru al Fundatiei "Horia Rusu" si al Institutului pentru Libera Initiativa, fundatii finantate de Rompetrol. Dincolo de afaceri, relatia dintre Boureanu si Tariceanu devenise una personala. Cei doi locuiesc de altfel in acelasi bloc si au avut acelasi cerc de apropiati. In vara, Boureanu a fost insa unul dintre cei care au lucrat cel mai aprig pentru rasturnarea premierului si inlocuirea lui cu Stolojan. Prin partid, revolta lui Boureanu fata de Tariceanu are o singura explicatie: nemultumirea ca nu face parte din guvern si ca nu a fost ales de Tariceanu ca vicepresedinte de partid.

CRIN ANTONESCU. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, pare sa faca opozitie dupa o alta strategie. De-a lungul vremii, Antonescu a fost disidentul de serviciu. L-a concurat pe Valeriu Stoica, in 2000, la sefia partidului si a fost perceput tot ca apropiat al gruparii Tariceanu-Patriciu, mai ales ca este si el membru al Institutului pentru Libera Initiativa. S-a plasat impotriva lui Stoica atunci cand acesta a cerut sanctionarea lui Dinu Patriciu, in 2002, l-a acuzat pe Stolojan ca vrea sa instituie dictatura in partid impunand o conducere aleasa de el, dar apoi s-a intors si impotriva lui Tariceanu invocand acelasi lucru. A sarit in sprijinul lui Patriciu la Parchet, dar cere acum Congres Extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri "legitime" a partidului.

BUSINESS
"Tariceanu este actionar minoritar in PNL si intamplator cineva l-a pus acum in fruntea CA. Deocamdata nu raspunde la asteptarile actionarilor si va veni momentul cand va fi schimbat" - Cristian Boureanu, deputat PNL

PSD, PIATRA DE MOARA AGATATA DE GATUL PNL
Relatia privilegiata cu PSD pare o permanenta piatra de moara agatata de gatul presedintilor liberali. Gruparea Patriciu-Tariceanu a invocat ca pretext pentru schimbarea lui Stoica de la sefia partidului, in 2002, protocolul de sustinere parlamentara pe care acesta l-a incheiat in 2000 cu proaspatul partid de guvernamant. Gestul lui Stoica de a rupe protocolul, la propriu, in fata presei nu i-a convins pe cei care militau pentru "liberalism pur". Acum rolurile s-au inversat. Inainte de alegeri, Patriciu a pledat pentru intrarea la guvernare alaturi de PSD, Tariceanu (foto) este acum acuzat ca ar accepta sprijinul acestui partid pentru un guvern minoritar, iar Stoica indeamna la lupta impotriva "dusmanului PSD".
×