Ca in jocul de GO, unde prin plasa-rea strategica a pieselor pe tabla ambii jucatori cauta sa construiasca si sa controleze un teritoriu mai mare decat al adversarului, Tariceanu, in numele PNL, propunea retragerea trupelor romanesti din Irak.
Conducerea PNL, convocata in toiul noptii de Tariceanu, a decis ieri sa ceara CSAT-ului condus de Basescu retragerea trupelor din Irak. O tema cu priza la public, dar cu scurtcircuit international. Semn ca pentru premier frontul cu Basescu este prioritar. Despre sedinta Biroului Permanent Central al PNL nu s-a stiut nimic, chiar luni avand loc intrunirea saptamanala a acestui for. Tarziu, in noapte, telefoanele unor lideri PNL alesi pe spranceana, in special ministrii partidului, au zbarnait pentru a anunta invitatia presedintelui-premier Calin Popescu Tariceanu pentru o sedinta urgenta ieri-dimineata. Lipsea tocmai ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Galati. La fata locului au aflat ca e vorba despre strategia politica a partidului pentru urmatoarele luni. Nu o strategie de guvernare, ci una cu iz electoral, in eventualitatea unor anticipate. E nevoie de teme cu priza la public, au spus strategii lui Tariceanu, teme sociale care sa atraga electoratul de partea PNL, nu a lui Basescu si a PD. De mare actualitate - moartea caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu in Afganistan, pentru care Basescu a stors o lacrima public. Acelasi Basescu - autor al mai multor asigurari ca Romania isi respecta angajamentele internationale si nu isi va retrage trupele din Irak. Tot in actualitate, Legea 42/2004 care obliga MAPN sa hotarasca anual, pana astazi, asupra fortelor care pot fi dislocate anul urmator pentru participarea Romaniei la misiunile internationale. In jurul pranzului, intr-o conferinta de presa, premierul Tariceanu anunta ca ministrul Apararii a fost mandatat de conducerea PNL sa ceara CSAT retragerea trupelor din Irak. ARGUMENTE. Primul argument adus de premier a fost "impactul pe care il au asupra populatiei" decesele militarilor romani in Irak si Afganistan. Tariceanu a evocat apoi deciziile unor state ca Spania, Germania, Bulgaria sau Italia de a-si retrage trupele. Nu in ultimul rand, efortul financiar - "extrem de mare, extrem de apasator" - pe care il suporta Romania cu aceste trupe. Potrivit lui Atanasiu insa, este vorba despre 200 de milioane de dolari, iar economia facuta ar inseamna 90 de milioane de dolari. Pentru ca nu ar urma sa fie retrase decat compania trimisa pentru protectia demnitarilor pe parcursul alegerilor din Irak, pentru ca si-a incheiat misiunea, apoi militarii din zona Nasiriyya, pentru ca se retrag italienii si "ramanem fara suport logistic si fara comandament". "Misiunea sub egida NATO pentru instruirea armatei irakiene o vom pastra, probabil chiar o sa o dezvoltam", a aratat Atanasiu. Ca de altfel si toate celelalte misiuni NATO, ONU sau UE la care Romania participa, motiv pentru care propunerea PNL nu vizeaza si trupele din Afganistan. FARA CONSULTARI. Primul-ministru a aratat ca inaintea acestei decizii nu s-a consultat cu presedintele Basescu. "Aceasta conferinta de presa il va ajuta sa afle", a raspuns Tariceanu ziaristilor.Nu s-au consultat cu nimeni!
SEDIU PNL. Tariceanu a iesit in fata cu Atanasiu |
Citește pe Antena3.ro
VOICULESCU A FACUT PRIMUL PROPUNEREA
|
Conservatorii sustin ca aceasta a fost propunerea lor de acum doi ani, sustinuta si printr-o scrisoare adresata presedintelui tarii. "Retragerea trupelor din Irak este opinia noastra nu de acum, nu de ieri si nu de astazi, ci de aproape doi ani de zile. Noi am sustinut acest lucru, exista chiar o scrisoare deschisa pe care domnul Dan Voiculescu i-a adresat-o presedintelui Basescu de acum doi ani, deci pozitia noastra, care este ferma pentru retragerea trupelor din Irak, nu are nimic de-a face cu acele scenarii care vizeaza batalia intre palate, ci este pur si simplu decizia pe care o are Partidul Conservator de doi ani", a precizat purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca.
Pornind de la pozitia ferma afirmata inca din timpul crizei ziaristilor romani rapiti in Irak, anul trecut, la 23 mai, Biroul Politic al PC hotara sa ceara conducerii Coalitiei (CNC) sa dezbata propunerea conservatorilor de retragere a trupelor romanesti din Irak si Afganistan pana la 31 decembrie. Partidul condus de Dan Voiculescu preciza totodata ca in cazul in care acordurile internationale incheiate cer imperios Romaniei aceasta prezenta militara, neputand fi rediscutate, propunerea catre conducerea Coalitiei este inlocuirea trupelor romanesti cu o forta militara constituita dupa modelul Legiunii Straine Franceze. PC sustinea ca aceasta forta ar urma sa fie platita de statul roman, sa activeze sub drapel romanesc, dar sa poata include militari profesionisti, de alta cetatenie decat cea romana. (Gabriela Antoniu) |
Reactii pe scena politica
"Romania nu-si va trada niciodata prietenii si isi va respecta intotdeauna angajamentele pe care si le-a luat. De altfel, nici un partid politic nu poate lua aceasta decizie. Eu nu am inteles de ce a trebuit sa-l mandateze premierul pe ministrul Apararii sa ridice problema in CSAT, caci premierul este vicepresedintele CSAT. Este un joc de imagine nefericit pe care au incercat colegii nostri sa-l faca", a precizat la randul sau ministrul de Interne, pedistul Vasile Blaga. Liderul PD Emil Boc a catalogat anuntul liberalilor drept o iresponsabilitate politica si o eroare care afecteaza grav credibilitatea Romanie in planul relatiilor cu partenerii din NATO si UE. In schimb, liderul UDMR, Marko Bela, e de acord cu propunerea PNL si considera ca, in urma unei asemenea decizii, "americanii nu o sa ne laude", dar nici nu vor fi periclitate relatiile externe ale Romaniei. OPOZITIA. Fostul presedinte Ion Iliescu s-a declarat de acord cu discutarea subiectului in CSAT, punctand ca "de la inceput ne-am angajat intr-o actiune limitata ca timp, urmand sa stabilim cand se intrunesc conditiile pentru retragerea trupelor". Liderul PSD, Mircea Geoana, sustine si el ca trebuie stabilit un calendar clar de retragere a trupelor din Irak, dar ca acest obiectiv nu poate sa fie obiect de disputa politica intre cele doua palate. La randul sau, deputatul Lucian Bolcas anunta ca PRM sustine retragerea trupelor, aratand ca "nu trebuie sa curga sange romanesc pe pamant strain, pentru o cauza care nu este a Romaniei". (Aniela Nine, Daniel Mihalascu)
OSCILARE
|
Anuntul PNL este unul surprinzator cu atat mai mult, cu cat nu mai tarziu de acum doua luni, la primirea vestii triste legate de decesul la Nassiriya a caporalului Bogdan Hancu, premierul Tariceanu declara ca "retragerea fortei militare romanesti din Irak este exclusa". "Desigur, este un moment dificil, dar cred si sper ca acest incident foarte nefericit nu va schimba atitudinea opiniei publice. Cred inca ca este mare nevoie ca Romania sa isi aduca contributia, luptand pentru extinderea principiilor tarilor democratice si special in regiunea Irakului", declara premierul. Anul trecut, la solicitarea PC, PSD si PRM, Tariceanu raspundea: "Cei care evoca o dezbatere pe aceasta tema trebuie sa reflecteze profund la implicatiile pe termen lung ale unui astfel de demers care ar putea sa influenteze intr-o oarecare masura
perceptia asupra Romaniei".
|
REACTIA SUA SI A MARII BRITANII
| ||
|
Militari romani dislocati in Irak
In prezent, in cadrul Diviziei Multinationale Sud-Est, aflata sub comanda Marii Britanii, isi desfasoara activitatea noua ofiteri de stat major la comandamentul diviziei, dislocat la Basra. In Camp Mittica, in apropierea localitatii An Nassiriyah, se afla un Batalion de infanterie format din 405 militari, o Companie de Politie Militara, cu 100 de militari si noua ofiteri de stat major, are se afla in cadrul comandamentului Fortei Intrunite Italiene. Infanteristii romani actioneaza in prezent in subordinea Brigazii italiene "Ariette" si indeplinesc in zona lor de responsabilitate, respectiv provincia Dhi Qar, misiuni de patrulare pe timp de zi si de noapte pe principalele cai de comunicatie, misiuni de cooperare civili - militari (CIMIC), executate in sprijinul populatiei locale, misiuni de paza a taberei de dislocare, precum si de instruire a militarilor noii armate irakiene. In subordinea aceleiasi brigazi, politistii militari, aflati sub controlul operational al Regimentului italian MSU (Unitatea Multinationala Specializata), indeplinesc misiuni de cercetare si recunoastere pe diferite trasee, escortare de convoaie militare si civile, insotire si protectie a personalitatilor civile si militare, control si monitorizare trafic, precum si activitati de pregatire a noii politii irakiene. La Ad Diwaniyah, in cadrul comandamentului Diviziei Multinationale Centru-Sud, aflata sub comanda poloneza, actioneaza zece ofiteri si subofiteri de stat major. Tot in compunerea acestei divizii se afla si un Detasament de Geniu compus din 149 militari, care isi desfasoara activitatea in doua locatii, la Al Hillah, in Camp Charlie, si Ad Diwaniyah, in Camp Echo. Principalele misiuni ale genistilor sunt de constructie si reparare de drumuri, amenajare de platforme pentru elicoptere, intretinere a unor poduri care asigura legatura intre diferite localitati irakiene, constructie de elemente genistice pentru cresterea gradului de protectie a fortelor, precum si misiuni genistice in folosul armatei irakiene. Tot la Ad Diwaniyah se afla dislocat un detasament de informatii militare, compus din 56 de militari. La Bagdad, in cadrul Comandamentului Fortei Multinationale, isi desfasoara activitatea cinci ofiteri de stat major. De asemenea, la Abu Ghraib, langa Bagdad, se gaseste o echipa formata din doi medici si noua asistente medicale, iar la Camp Bucca se afla, incepand cu mijlocul lunii iunie, o a doua echipa formata din doi medici si sapte asistente. Din primavara lui 2005, 100 de militari se afla dislocati la Basra, in cadrul Fortei de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU in Irak. (Radu Tudor)