x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atacuri sub centură între PNL și USR-PLUS, înainte de alegeri. Mărul discordiei este “traseismul”

Atacuri sub centură între PNL și USR-PLUS, înainte de alegeri. Mărul discordiei este “traseismul”

de Ion Alexandru    |    09 Sep 2020   •   10:00
Atacuri sub centură între PNL și USR-PLUS, înainte de alegeri. Mărul discordiei este “traseismul”

După ce, practic, liberalii au cedat Capitala în favoarea Alianței USR-PLUS, pentru alegerile locale din 27 septembrie, între partenerii “Coaliției anti-PSD” se dau adevărate lupte subterane. În spațiul public a fost publicat, de către un apropiat al fostului ministru “tehnocrat” al Sănătății, Vlad Voiculescu, un mesaj transmis pe grupul PNL, în care membri sunt somați să facă verificări cu privire la apartanența politică anterioară a candidaților USR și PLUS pentru alegerile locale. Asta, în contextul în care USR și PLUS a acuzat, în ultimele săptămâni, Partidul Național Liberal că a racolat sute de primari de la PSD, care, în acest moment, candidează din partea partidului condus de Ludovic Orban.

 

În București, unde miza electorală a scrutinului din 27 septembrie pare a fi cea mai importantă, PNL și USR-PLUS au făcut alianță pentru alegerile locale atât la Primăria Capitalei, cât și la sectoare. Alianță din care, concret, PNL are doi candidați, restul provenind de la partidele aliate. Zilele trecute, liberalii au decis însă să răspundă, prin metode subterane, atacurilor venite din partea aliaților de conjunctură, dând ordin în interiorul partidului pentru a fi identificați candidații USR-PLUS care au trecut și pe la alte partide.

Astfel, fostul consilier de comunicare al PLUS-istului Vlad Voiculescu, Mihaela Ciocoiu, a publicat, pe contul său de socializare, un mesaj intern transmis în interiorul Partidului Național Liberal, prin care se cer, în mod imperativ, liste cu traseiștii politici din USR și PLUS. Este vorba despre un mesaj electronic, pe un grup de WhatsApp, în care scrie: “Fw: Secretariat General București. Bună ziua. Vă solicităm să comunicați urgent, până mâine dimineață, Secretariatului General PNL, lista persoanelor care acum candidează din partea USR-PLUS și care au fost la alte partide”.

Captura de ecran a fost publicată de consilierul lui Vlad Voiculescu, Mihaela Ciocoiu, care a adăugat un comentariu propriu: “Cu ce se ocupă Secretariatul General al PNL. Drăguț, ce să zic”.

 

Lovituri în serie

Ulterior, prin intermediul unui comunicat de presă, Alianța USR-PLUS a cerut public Partidului Național Liberal “să oprească atacurile împotriva candidaților săi, după ce în presă au apărut informații conform cărora conducerea PNL le-a cerut organizaţiilor din ţară să numere câţi candidaţi USR PLUS la alegerile locale provin din alte partide. (...) Datele de la Autoritatea Electorală Permanentă arată că în total peste 6.000 de candidați de pe listele PNL la consiliile locale și județene au fost în alte partide, inclusiv PSD și ALDE. Dintre ei, aproape 500 candidează la primării: 225 de la PSD, 100 de la ALDE”, se arată în comunicatul cu pricina.

Scandalul, izbucnit cu nici trei săptămâni înaintea alegerilor locale, dezvăluie tensiunile uriașe din interiorul acestei coaliții electorale, coaliție care, teoretic, s-ar pregăti ca, după alegerile parlamentare din luna decembrie, să guverneze împreună. Însă, de mai bine de o lună, reprezentanții USR și PLUS i-au acuzat pe cei de la PNL că transferă pe bandă rulantă primari și foști aleși locali trecuți pe la PSD sau ALDE, în timp ce liberalii susțin că același lucru au făcut și cei din Alianța USR-PLUS.

Copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, preciza, zilele trecute, că Alianţa nu a racolat primari “cu arcanul”, “după modelul PNL şi PSD”, ci a acceptat candidaţi “care au mai făcut politică în alte partide, dar care nu s-au mai regăsit în formaţiunile respective”.

 

Mesajul intern al PNL, devoalat de colaboratoarea lui Vlad Voiculescu

×