x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atacuri subterane de la Bruxelles pe tema ordonanţelor şi pro-Kovesi

Atacuri subterane de la Bruxelles pe tema ordonanţelor şi pro-Kovesi

de Ion Alexandru    |    21 Feb 2019   •   11:32
Atacuri subterane de la Bruxelles pe tema ordonanţelor şi pro-Kovesi
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Dosarul penal în care este implicată fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, precum şi cele două ordonanţe de urgenţă adoptate, ieri, de Guvernul României, în domeniul justiţiei, agită spiritele la Bruxelles. Monica Macovei face un lobby fără precedent pentru a-i “spăla” imaginea lui Kovesi, în timp ce Comisia Europeană cere explicaţii Bucureştiului cu privire la modificările legislative.

Eurodeputatul Monica Macovei face un lobby puternic în Parlamentul European pentru Laura Codruţa Kovesi, pentru maximizarea şanselor acesteia de a accede la şefia Parchetului European. Surse Antena 3 dezvăluie că Macovei a trimis tuturor europarlamentarilor un e-mail în care susţine că toate acuzaţiile pe care Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie le-au reţinut în sarcina fostei şefe a DNA, în dosarul privind aducerea, ilegală, în ţară, a lui Nicolae Popa, “sunt false”.

Mai mult, Monica Macovei o denigrează, în această scrisoare, pe Adina Florea, procurorul de caz, afirmând despre aceasta că “nu a fost niciodată un procuror independent”, astfel încât “preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

Ambasadorii statelor membre UE s-au reunit pentru a stabili pe cine vor susţine pentru candidatura la şefia Parchetului European. Fiecare ambasador a primit mandat pentru a susţine un candidat, aceştia urmau să scrie pe un bileţel opţiunile în ordinea în care îşi doresc. Parlamentul European va supune un grup restrâns unui singur vot pentru a decide pe cine va susţine pentru funcţia de procuror european. În cazul în care nu există o singură persoană susţinută din partea celor două instituţii şi vor avea două propuneri diferite, se va ajunge la alte negocieri.

Pe surse, se pare că Laura Kovesi ar fi înaintat deja proiectul de management cu privire la viziunea ei legată de această demnitate europeană şi planul de acţiuni pe care urmează să-l implementeze, în cazul în care va fi numită, prin vot politic, la şefia Parchetului European.

Presiuni asupra Bucureştiului în privinţa modificărilor legislative

În paralel, Comisia Europeană a anunţat, prin vocea unui purtător de cuvânt, că va solicita explicaţii Guvernului României pe tema modificărilor aduse prin ordonanţă de urgenţă la legile Justiţiei. Conform Comisiei, “aceste modificări par să fie în contradicţie cu recomandările CE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

Reamintim că, luni, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care, printre altele, elimină posibilitatea delegării pe funcţiile de conducere în cadrul Parchetului General, al DIICOT sau DNA, iar interimatul nu poate fi mai lung de 45 de zile. De asemenea, modificările aduse scot Secţia pentru Procurori din jocul avizării asupra propunerilor pentru preluarea acestor funcţii, dând această prerogativă Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, OUG scoate Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie de sub orice formă de presiune, prin imposibilitatea infirmării soluţiilor luate de procurorii acestei secţii în activitatea de urmărire penală de altcineva decât de şeful acestei structuri de parchet.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi