x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avertisment: dacă aripa „nicușoristă” câștigă Primăria Capitalei, Dan Barna pierde șefia USR

Avertisment: dacă aripa „nicușoristă” câștigă Primăria Capitalei, Dan Barna pierde șefia USR

de Ion Alexandru    |    22 Sep 2020   •   10:08
Avertisment: dacă aripa „nicușoristă” câștigă Primăria Capitalei, Dan Barna pierde șefia USR

Teorie periculoasă pentru actualul președinte al USR, Dan Barna, aruncată pe piață chiar de fostul consilier al acestuia. Andrei Caramitru analizează ce se poate întâmpla dacă Nicușor Dan va câștiga, duminică, alegerile pentru Primăria Capitalei, arătând că aceasta ar fi o victorie a „aripii nicușoriste” din USR, fapt ce ar conduce, automat, la pierderea controlului lui Barna asupra partidului. Caramitru arată că asta este un lucru bun. Totodată, ar fi și o victorie a „aripii reformiste” din PNL. Această teorie este vehiculată inclusiv în mediile politice, care, mai mult, arată că, în cazul unui câștig al lui Nicușor Dan, acesta va conlucra direct cu PLUS-istul Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, pe care îl va propune Consiliului General să devină viceprimar al Capitalei, cu țintă directă preluarea rețelei bucureștene a spitalelor.

Într-o postare pe contul său de socializare, Andrei Caramitru, fost consilier personal al lui Dan Barna, îi prezice acestuia sfârșitul domniei la conducerea USR. „De ce sunt dezamăgiți mulți de opoziția de la noi? Argumentele sunt știute: e nevoie de alianță între forțele de dreapta, nu ne plac politicienii, vrem specialiști, nu ne place Barna; în USR se ceartă toți între ei, PNL are prea mulți hoți și PSD-iști infiltrați”, scrie Caramitru, care vine și cu „soluția”. „Păi, bine, oameni buni, în alegerile de duminică, în București, aveți totul pe tavă - toate problemele sunt rezolvate”, arată acesta.
Una dintre aceste probleme „rezolvate” este „alianța dintre aripa nicușoristă din USR, aripa Barna din USR-PLUS și aripa reformistă din PNL”. Caramitru scrie că „echipa PNL din București este, de fapt, aripa «curate» din PNL.
A doua problemă „rezolvată” este însă că „dacă câștigă Nicușor – Barna își pierde influența în USR. Aripa reformistă din PNL câștigă mult în interiorul PNL. E Perfect!”, mai spune Caramitru.

 

Jocuri subterane postalegeri

Teoria potrivit căreia Dan Barna ar ieși „șifonat” în urma unei victorii a lui Nicușor Dan nu este vehiculată doar de Caramitru, ci este extrem de prezentă în mediile politice. În primul rând, Dan Barna este văzut ca un personaj care i-a „furat” partidul lui Nicușor Dan, iar prestația de la alegerile prezidențiale de anul trecut a creat o rivalitate la nivelul USR. Nu mai puțin importante au fost dezvăluirile referitoare la afacerile derulate de firma sa în proiectele cu finanțare europeană. De cealaltă parte, există multe voci în interiorul Alianței USR-PLUS care ar dori la conducere un personaj care să facă dovadă de forță, iar Nicușor Dan, în cazul în care ar câștiga Primăria Capitalei, ar da acest semnal.

Nu în ultimul rând, spun surse politice, există și motive de ordin pragmatic. Unul dintre acestea se referă la viitorul post de viceprimar general, cu un edil Nicușor Dan. Conform acestui scenariu, s-ar fi bătut deja palma ca această funcție să fie propusă nu unui reprezentant al PNL, ci unui PLUS-ist. Mai exact, lui Vlad Voiculescu, cel pe care partidul lui Dacian Cioloș a încercat să-l impună, în primăvara acestui an drept candidat al Alianței USR-PLUS pentru Primăria Capitalei. Vlad Voiculescu s-ar pregăti, astfel, să preia, odată cu funcția a doua în Primărie, și întreaga rețea spitalicească aflată în subordonarea municipalității, rețea pe care nu a reușit să o controleze în timpul scurtului său mandat de ministru al Sănătății, în 2016, în cadrul Guvernului Cioloș.

 

 

×