x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avize pozitive pe bandă rulantă

Avize pozitive pe bandă rulantă

de Monica Iordache Apostol    |    Ioana Bugean    |    22 Dec 2009   •   00:00
Avize pozitive pe bandă rulantă
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Comisiile parlamentare de specialitate au dat ieri avize favorabile tuturor celor 15 miniştri propuşi în Cabinetul Boc 4. Avizul este consultativ, decizia finală aparţinând Parlamentului care se va reuni în această dimineaţă în şedinţă comună. Pentru a fi învestit, Guvernul Boc 4 are nevoie de minimum 236 voturi "pentru".

Ultimul ministru audiat şi avizat pozitiv cu  43 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi o abţinere a fost  Elena Udrea, propusă la conducerea Ministerului Dezvoltării şi Turismului.  Ea a declarat la audieri că Parchetul General a decis neînceperea urmării penale împotriva sa, arătând că acuzaţiile aduse de comisia parlamentară de anchetă privind cheltuielile făcute de Ministerul Turismului, condusă de Ludovic Orban, sunt nefondate.

"Am un raport al Parchetului General prin care toate acuzaţiile comisiei Orban sunt nefondate. La toate Parchetul a dat soluţia neînceperii urmăririi penale, pentru că obiectul cauzei nu există", a afirmat Udrea. Comisia de anchetă a solicitat urmărirea penală a ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi conflict de interese. "În domeniul legislaţiei urbanistice sunt modificări pe care vrem să le facem. Ne dorim o legislaţie mai puţin stufoasă. Avem multe lucruri de schimbat, pentru că în România s-a construit haotic. Vrem să modificăm toate PUZ-urile care ţin de zonele turistice", a mai spus Udrea la audieri.

15 MINIŞTRII AUDIAŢI ÎN 8 ORE
Anterior au fost audiaţi şi avizaţi pozitiv: Vasile Blaga - Interne, cu 46 de voturi pentru, 10 împotrivă şi patru abţineri, Cătălin Predoiu -Justiţie, cu 51 voturi pentru, 9 împotrivă şi o abţinere, Sebastian Vlădescu - Finanţe cu 36 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", Adriean Videanu - Economie, cu 39 de voturi favorabile şi 17 împotrivă, Kelemen Hunor - Cultură,  cu 24 de voturi "pentru" şi două "abţineri", Radu Berceanu - Transporturi, cu 39 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă", Daniel Funeriu - Educaţie, cu 29 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri, Cseke Attila - Sănătate, cu unanimitate de voturi (25), Mihai Şeitan - Muncă, cu 38 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi trei abţineri. Laszlo Borbely - Mediu, cu 53 de voturi "pentru", opt împotrivă şi nici o abţinere, Theodor Baconschi - Externe, cu 33 de voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi o abţinere, Gabriel Oprea - Apărare, cu 20 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere, Gabriel Sandu - Comunicaţii, cu 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă" şi Mihail Dumitru - Agricultură, cu 58 de voturi pentru; ceilalţi 22 de parlamentari din comisii nu au votat sau s-au abţinut. Printre cei care au votat în favoarea lui Vasile Blaga şi Kelemen Hunor s-au aflat şi parlamentari PSD şi PNL. Blaga a declarat că printre priorităţile mandatului său se află creşterea autonomiei locale şi realizarea unui Cod al administraţiei publice, proiect pentru care a cerut ajutorul parlamentarilor din toate partidele. Blaga a mai spus că administraţiile locale ar trebui să aibă dreptul să modifice taxele şi impozitele în funcţie de necesităţi, iar Ministerul de Finanaţe ar trebui să elaboreze o bugetare pe trei ani a autorităţilor locale pentru ca acestea să ştie ce proiecte pot antama. Blaga a mai declarat că DGIPI, serviciul de informaţii al ministerului, "trebuie să se ocupe de exact ceea ce scrie în regulamentul ei". "Trebuie să ne dea informaţii pentru a prinde hoţi, informaţii despre reţelele de crimă organizată şi pentru protectţia ofiţerilor noştri. Atât", a precizat Blaga, adăugând că DGIPI nu trebuie să se substituie SRI.

"ROŞIA MONTANĂ NU E DE VI(N)DEANU"
La rândul său, Adriean Videanu a declarat la audieri că doreşte renegocierea deţinerilor statului român în cadrul proiectului Roşia Montană. Audierea lui Videanu a început cu apariţia în sală a unui grup de manifestanţi care au afişat un banner cu inscripţia "Roşia Montană nu e de Vi(n)deanu". Ministrul a mai spus că există un program de restructurare în minerit, 1.600 de persoane urmând a fi disponibilizate la Compania Huilei, şi a dat garanţii că nici o mină nu va fi închisă. O renegociere, şi cât mai urgentă, doreşte şi Kelemen Hunor. El are în vedere renegocierea contractului cu Casa Regală privind Castelul Peleş, astfel încât ministerul să nu fie nevoit să retragă colecţia de artă din acest spaţiu. Pentru Gabriel Oprea şi Theodor Baconschi, audierile au fost un prilej de a da explicaţii sau de a nega acuzaţii aduse. Astfel, Oprea a declarat că a fost avansat de către Traian Băsescu pentru că, deşi a fost ameninţat că va fi "terminat politic", a refuzat să facă anumite numiri la MAI, preferând să îşi dea demisia "cu onoare şi demnitate". În opinia lui Baconschi, ambasador în capitala Franţei, acuzaţiile privind neregulile în cadrul procesului electoral desfăşurat la Paris sunt "nefondate". "Vorbiţi de parcă la Paris s-ar fi produs cu adevărat fenomene paranormale", a constatat Baconschi. "Încercarea de a adăuga un nou capitol la romanul Misterele Parisului ne îndepărtează de la axul discuţiilor noastre", a mai spus el.

Totodată, audierea lui Radu Berceanu nu a adus veşti bune. El a declarat că nu este "nici o şansă să existe finanţare", în următorii 3-4 ani, pentru secţiunea Braşov-Târgu-Mureş a Autostrăzii Braşov-Borş şi că segmentul respectiv va fi concesionat către Bechtel sau altă companie şi că în 2010 ar putea fi recepţionaţi 101 km de autostradă, dacă va exista finanţare.


×
Subiecte în articol: politic