x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avocatii senatori si-au "tras" lege

Avocatii senatori si-au "tras" lege

06 Feb 2004   •   00:00

Notarii publici din Romania considera ca proiectul noii Legi de organizare si exercitare a profesiei de avocat, trecut ieri detasat prin plenul Senatului, le incalca grav interesele profesionale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Uniunii Notarilor, Basarab Sinc, modificarile cu pricina vor trece o parte a muncii lor si in competenta avocatilor. Notarii sustin ca nimeni nu i-a consultat si considera ca aceste atributii sporite ale avocatilor ar putea duce chiar la tulburarea ordinii de drept. "Cand mai multi fac acelasi lucru, dupa legi diferite, se ajunge la blocaje mai ales in domeniul proprietatii", a declarat Basarab Sinc.

BUNI LA TOATE.Proiectul a fost initiat de trei avocati-parlamentari PSD, Ion Predescu, Doru Ioan Taracila si Aristide Roibu, si acorda avocatilor posibilitatea de a face lucruri care intrau pana acum in atributiile notarilor, executorilor judecatoresti, lichidatorilor si chiar a consultant ilor fiscali. Daca proiectul va trece in aceeasi forma si de Camera Deputatilor, avocatii vor putea sa fie mediatori, conciliatori, consilieri de proprietate industriala si intelectuala, lichidatori si traduca tori autorizati.

AUTENTIC DE FORM.. Domeniul proprietatii va fi, potrivit notarilor, cel mai afectat, pentru ca avocatii vor putea sa incheie un act juridic privitor la proprietatea imobiliara si abia apoi se vor duce la notar. Stampila si semna tura notarului, care dau forta si forma autentica ceruta de lege acestor contracte, ar putea deveni astfel doar simple formalitati. "Cum va putea un avocat, care este platit de una din parti, sa fie echidistant si sa nu-si favorizeze clientul intr-o vanzare de teren, de exemplu?" s-a intrebat ieri Sinc.

PROTESTELE. Nemultumiti de faptul ca avocatii, colegi de profesie liberala, le iau din atributii si nici macar nu-i anunta, notarii au luat ieri legatura cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si sustin ca vor face tot ce le permite legea pentru a bloca acest proiect. "Ne vom adresa si organismelor internationale, daca altfel nu se poate, pentru ca in majoritatea statelor Uniunii Europene acest lucru nu se intampla", a sustinut Basarab Sinc.

Baroul nu vede problema Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu, a sustinut ieri ca proiectul de lege are la baza munca de cercetare facuta de toate barourile din tara si ca in nici un caz nu va prejudicia ordinea de drept. "Am vizat o descentralizare reala a barourilor, iar in privinta competentelor, nu le-a luat nimeni activitatea notarilor. Asa cum si ei pot face unele lucruri ce intra in competenta noastra, nu vad unde ar fi problema ca si noi sa putem face la fel", a precizat Iordanescu. Decanul Baroului Bucuresti a declarat ieri ca "inclusiv Ministerul Justitiei si-a dat avizul pe acest proiect.

×
Subiecte în articol: politic