x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Azi începe campania pentru parlamentare

Azi începe campania pentru parlamentare

de Dana Piciu    |    31 Oct 2008   •   00:00
Azi începe campania pentru parlamentare

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie începe astăzi şi  se va încheia la 29 noiembrie la ora 7:00. Cei 2.965 de aspiranţi la un loc în Camera Deputaţilor şi Senat vor candida pentru prima dată în colegii uninominale.

Potrivit situaţiei centralizate a candidaturilor afişată pe site-ul Biroului Electoral Central, la nivel naţional s-au înregistrat 2.965 de candidaturi, dintre care 2.070 pentru Camera Deputaţilor şi 895 pentru Senat. Alegerile parlamentare din această toamnă se vor desfăşura în 43 de circumscripţii electorale, incluzând cele 41 de judeţe, Municipiul Bucureşti şi circumscripţia pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care cuprind 315 colegii pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat. În cazul românilor din străinătate sunt patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat.

PROMOVARE ŞI CONTRA COST
Pentru prima dată candidaţii vor plăti pentru a participa la emisiunile de promovare electorală organizate de posturile tv şi radio private, în timp ce la posturile publice de radio şi televiziune apariţiile electorale vor fi gratuite, după cum a stabilit CNA. Accesul candidaţilor la serviciile private de radio şi televiziune, la emisiunile electorale, trebuie să respecte condiţia “tarif unic pentru toţi candidaţii, pe unitate de timp şi emisiune”. Potrivit deciziei CNA, “tarifele pe emisiune şi pe unitatea de timp vor fi stabilite în urma negocierilor desfăşurate cu toţi reprezentanţii candidaţilor şi competitorilor electorali interesaţi şi vor fi făcute publice”.

Emisiunile la care candidaţii vor avea acces vor fi de două feluri: emisiuni de promovare electorală, la care accesul se va face contra unui tarif şi emisiuni de dezbatere electorală, care vor fi gratuite. Pentru ca posturile să-şi poată recupera totuşi cheltuielile cu aceste emisiuni, ele pot difuza spoturi electorale ale candidaţilor, pe bani, în calupuri separate, care vor trebui difuzate în limita a 12 minute pe oră.

RECOMANDĂRI PENTRU MODERATORI
Realizatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale trebuie să fie imparţiali, să asigure echilibrul necesar desfăşurării emisiunii, oferind fiecărui participant la discuţii posibilitatea să-şi prezinte opiniile, să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare, să menţină dezbaterea în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii emisiunii. Candidaţii şi competitorii electorali ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate, prin prezentarea în cadrul unui program electoral a unor fapte neadevărate sau a unor informaţii inexacte, vor beneficia de drept la replică. Posturile radio-tv trebuie să decidă acordarea sau neacordarea dreptului solicitat în cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitări formulate în scris. În situaţia în care solicitarea se referă la o emisiune difuzată în ultima zi de campanie electorală, decizia trebuie luată în cel mult 12 ore de la primirea solicitării.

NONSTOP LA TELEVIZOR
Campania electorală în audiovisual se va desfăşura nonstop, în perioada 31 octombrie, ora 00:00 – 29 noiembrie, ora 7:00, o noutate fiind faptul că posturile de radio şi televiziune au voie să difuzeze emisiuni electorale şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri şi ştiri electorale, dar şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă şi prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. Televiziunile şi radiourile nu pot difuza spoturile comerciale în care apar candidaţi, în schimb melodiile artiştilor care sunt candidaţi vor putea fi difuzate în perioada campaniei electorale pe posturile de radio şi televiziune fară a fi date “în exces”. În cazul prezentării de sondaje de opinie cu conţinut electoral, acestea trebuie însoţite de informaţii ca: denumirea instituţiei care a realizat sondajul, data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul şi metodologia utilizată, dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare, cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.

 

Interdicţii şi sancţiuni

Pe timpul campaniei este interzisă organizarea acţiunilor electorale în unităţile militare. Locurile speciale pentru afişaj trebuie să fie în locuri publice frecventate de cetăţeni, astfel încât competitorii electorali să le poată folosi fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice iar în prealabil ele trebuie curăţate de alte materiale de propagandă electorală rămase de la campaniile electorale precedente. Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură, şi 300 mm cealaltă latură. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid, alianţă politică sau un candidat independent se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Cu aceleaşi amenzi se sancţionează şi distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite, afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele promise. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri, ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător în acelaşi scop constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la şase luni la cinci ani. Nu intră în categoria bunurilor incriminate cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele partidului respectiv.

×
Subiecte în articol: politic electorale electorala