Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, azi, la RRA, ca va milita in continuare pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenta, el apreciind ca aceasta este cu atat mai importanta cu cat 15% din romani traiesc in strainatate.
"Cred ca e un drept al romanilor de pretutindeni, adica al tuturor cetatenilor romani. Nu avem inca rezultatele finale ale recensamantului, dar se contureaza o cifra clara, si anume ca 15% din romani traiesc deja in alte state. Asta ne obliga cu atat mai mult din punct de vedere politic, civic, moral, democratic sa le oferim sansa de a participa la vot si de a decide soarta tarii", a spus Baconschi.
El a precizat ca proiectul de lege pe care l-a redactat s-a blocat in Guvern dupa prima lectura, din cauza opozitiei UDMR.
"Eu am redactat un proiect de lege care a fost citit in Guvern o data, dupa care s-a blocat pentru ca UDMR avea rezerve. Negocierile trebuie sa continue, pentru ca n-o sa lipsim de vot romanii din strainatate pentru ca se opune un partener de coalitie. Dar trebuie sa vedem daca el va fi adoptat pana la alegerile din noiembrie. Eu voi milita pentru aceasta intrare in vigoare a legii", a spus Baconschi.
Ministrul de Externe a mai spus ca nu si-ar dori adoptarea acestui proiect prin asumarea raspunderii Guvernului, dar a adaugat ca acesta este "politic extrem de important pentru ca romanii care traiesc in strainatate trimit bani acasa, idei europene, sustin familii si au acest drept".
"Numai prin vot se creeaza o legatura politica, un contract intre ei si tara, astfel incat nu cred ca exista contraargumente, inclusiv temerile populiste cu privire la o asa-zisa intentie de frauda. Ganditi-va ca sunt zeci de state foarte democratice, super-civilizate, care, avand comunitati in afara, folosesc votul prin corespondenta fara probleme", a mai spus Baconschi.
Proiectul de instituire a votului prin corespondenta a fost criticat dur si de opozitie, in momentul in care Baconschi l-a propus, anul trecut, in toamna.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a spus ca reprezentantii opozitiei vor pleca din toate functiile detinute daca aceasta lege va fi adoptata, adaugand ca nu ar mai avea rost sa mai candideze la viitoarele alegeri, daca exista o astfel de lege.
"Daca se adopta Legea votului prin corespondenta, care inseamna ca indiferent ce voteaza romanii se fura cu scrisori, nu cred ca mai are rost nu doar sa mai stam in Parlament. Cred ca nici n-are rost sa si candidam si Romania va intra, alaturi de alte tari africane sau latino-americane, in randul celor conduse prin dictatura si prin fraudarea sistematica a votului", a afirmat liderul PSD, la acea vreme.
Presedintele PNL Crin Antonescu a spus la randul sau ca opozitia va lua masuri "radicale", mergand pana la parasirea Parlamentului, in cazul in care legea va fi adoptata.