Folosirea apelativului „panaramă” de către Nicușor Dan, în cadrul unui discurs electoral, cu referire la Gabriela Firea, contracandidata sa în alegerile de duminică, dar și la mai multe contestatoare ale sale, a ostilizat, în mediul online, mai multe bucureștence. Pe rețelele de socializare a apărut un nou haștag, „#jesuispanaramă”, inițial distribuit de Dana Budeanu și preluat de mai multă lume, ca protest la afirmațiile de luni seară ale candidatului PNL și USR PLUS. Mai mult, unii dintre internauți afirmă că acest discurs i-au convins să iasă, duminică, la vot, deși, inițial, nu aveau în intenție să participe la acest scrutin.
Concret, Nicușor Dan a precizat, într-o intervenție electorală, că, în această campanie, are loc, de fapt, o luptă „între niște oameni care cred în niște valori și acest uriaș aparat de propagandă, care acum se bazează pe bani, și înainte se baza pe alte tipuri de forțe. E o luptă de valori în care eu vreau ca fetiței mele să nu i se spună că o panarama este mare vedetă. Și, din păcate, suntem cam la egalitate. Fiecare societate are panaramele ei, dar într-o societate normală ele stau undeva la periferie. Deci miza acestor alegeri, dincolo de trafic, apă caldă, poluare, școli, condiții de viață, este de fapt despre demnitate, despre rezistența bucureștenilor la nesimțire, la spoială, la impostură”.
Ulterior, s-a speculat că nu doar la adresa Gabrielei Firea a folosit Nicușor Dan acest apelativ suburban, ci și la adresa Oanei Lovin, una dintre persoanele care participă activ la proteste de stradă împotriva actualei guvernări, dar și la adresa Danei Budeanu, cea care, în ultimele săptămâni, a făcut dezvăluiri fulminante în ceea ce privește activitatea de ONG-ist a lui Nicușor Dan.
Apostrofat la conferința de presă
Acest slogan „#jesuispanaramă” a fost preluat, pe rețelele de socializare, și propagat în ultimele 24 de ore. Printre cei care au preluat acest mesaj se numără atât femei, cât și bărbați care au scris că Nicușor Dan le-a oferit motivul de care aveau nevoie pentru a participa la votul din 27 septembrie.
Lucrurile au evoluat, ieri, când, la o nouă conferință de presă susținută de Nicușor Dan, a avut loc Protest un protest spontan. Două femei au l-au apostrofat pe candidatul PNL și USR-PLUS pentru că le-a jignit pe Firea, Budeanu și Lovin.
Nicușor Dan nu a făcut niciun pas în spate și le-a replicat celor două nemulțumite: „Asta înțeleg eu prin panaramă, ce faceți dumneavostră aici”. Mai mult, Nicușor Dan a continuat cu seria de acuzații la adresa Gabrielei Firea, susținând despre aceasta că „este un soi de Elena Ceaușescu”, arătând că există o discrepanță mare între realizările primarului și realitatea din Capitală.
Precedente
Nu este pentru prima dată când unii dintre politicieni folosesc astfel de apelative în lupta politică. Traian Băsescu, fost președinte al României, este cunoscut pentru astfel de ieșiri. În urmă cu mai mulți ani, Băsescu a furat telefonul unei jurnaliste, însă aparatul a surprins, imediat după eveniment, o discuție a acestuia cu soția sa, Maria. Fostul președinte a numit-o pe jurnalistă „țigancă împuțită” și „agresivă”.
Tot Băsescu a invitat-o, într-o conferință de presă, pe o altă jurnalistă, să „se suie pe masă”, ca să-i arate „cum se face”. Și principalul susținător din 2020 al lui Nicușor Dan, premierul Ludovic Orban, a făcut, cu ani în urmă, o afirmație din aceeași categorie periferică. Referindu-se la actualul vicepremier, Raluca Turcan, într-un interviu televizat, Orban le-a îndemnat pe femeile care vor să intre în politică să nu urmeze exemplul amintit, în sensul de a „trece prin patul politicienilor pentru a avea o carieră politică”. Recent, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a numit-o, într-o postare pe Facebook, pe Renate Weber, Avocat al Poporului în funcție, „nenorocită ordinară”.
Lupta politică pentru Primăria Capitalei a ajuns în zona periferiei limbajului electoral