x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băieţii buni, băieţii răi

Băieţii buni, băieţii răi

de Monica Iordache Apostol    |    23 Iun 2009   •   00:00
Băieţii buni, băieţii răi
Sursa foto: Radu Tuta/AGERPRES

Liderii PSD şi PD-L au încheiat ieri un nou episod din telenovela certurilor în coaliţie, pupându-se în piaţa publică după ce s-au porcăit şi s-au ameninţat cu divorţul. Scenariul se repetă la virgulă de câteva luni: week-end-ul este plin de acuze şi injurii între cele două partide, iar luni dimineaţă, la şedinţa coaliţiei, nu se discută decât problemele ţării. Pentru rolul băieţilor buni disputa e încă în toi; rolul băieţilor răi se acordă prin rotaţie.



Ziua de ieri a debutat cu reuniuni separate ale liderilor PSD şi PD-L, a continuat cu o şedinţă a coaliţiei, iar la prânz fiecare din tabere s-a retras în garnizoana de partid pentru câte o întrunire în cadru extins. După nici una dintre întâlniri, nici pesediştii, nici pedeliştii n-au vrut să întindă pelteaua conflictului declanşat la Turnu-Măgurele. În timpul şedinţei Biroului Politic al PD-L, premierul Emil Boc, pe care încă mai trona eticheta de "ţâşt-bâşt", le-a cerut pedeliştilor să nu răspundă atacurilor PSD, iar în faţa presei a jucat cartea dezamăgirii personale. Iertător, a declarat că orgoliile nu pot fi puse mai presus de interesul ţării. "Evident că avem o dezamăgire, la nivel personal şi poate şi instituţional, dar cred că în acest moment trebuie să avem cu toţii tăria, chiar dacă este foarte greu, să facem ceea ce trebuie pentru a depăşi perioada asta dificilă de criză", le-a răspuns Boc ziariştilor care l-au întrebat despre acuzele pesediştilor. Consemnul dat pedeliştilor a fost acela de a nu da replica PSD şi de a juca rolul politicienilor preocupaţi de problemele ţării, nu de gâlceava din coaliţie.

INTERZIS DOAR SCANDALUL PUBLIC, NU ŞI CEL DIN AŞTERNUT

Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu, cel care "face bani şi când respiră" după părerea pesediştilor, a zis şi el că-şi va rezolva la nivel personal problema cu Mircea Geoană, când acesta se va întoarce din "îndepărtata Chină", şi nu politic. Adică e posibil să îl dea în judecată. În rest, Videanu a invocat Protocolul Coaliţiei, care interzice doar atacurile publice la adresa partenerilor, şi nu pe cele făcute sub aşternutul de partid. "Noi nu am semnat cu PSD-ul un protocol astfel încât să aducem în dezbaterea publică stenograme, jigniri, injurii şi nu vom răspunde acestor provocări", a spus liderul democrat-liberal, la finalul aceleiaşi şedinţe de BPN. În aceeaşi notă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, cel "adus de pe drumuri", a spus că are "altă treabă de făcut", iar Blaga, cel care "vorbeşte dimineaţă pentru că de la prânz are o problemă", a refuzat să le răspundă pesediştilor. În schimb, "tâmpitul Berceanu" a declarat că "noi nu avem nici o problemă în partid şi nici în coaliţia de guvernare. PSD-ul are nişte probleme. Se filmează prin maşini, se înregistrează prin şedinţe, se dau în gât unii pe alţii şi noi nu vrem să jucăm în filmele lor".

Viorel Hrebenciuc şi Dan Nica au pus batista pe ţambal la şedinţa coaliţiei, primul declarând, la finalul şedinţei, că pedeliştii nu sunt supăraţi pentru atacurile din week-end. "De ce să fie supăraţi? Am discutat despre problemele crizei şi asumarea răspunderii de azi (pe codurile juridice - n.r.)", a afirmat Hrebenciuc. Cireaşa pe tort a fost aşezată de ministrul Internelor, Dan Nica. El a declarat că în fiecare luni liderii coaliţiei au "acest sentiment de responsabilitate care ne domină şi totdeauna prevalează".

ONOFREI: "BOC GREŞEŞTE CĂND NE CERE SĂ NU ATACĂM PSD"

Consemnul n-a ajuns însă şi la senatorul PD-L Orest Onofrei, care a declarat că  parlamentarii PD-L sunt hotărâţi să nu mai ceară permisiunea pentru a răspunde atacurilor. "Parlamentarii PD-L sunt tot mai hotărâţi să nu mai ceară permisiunea pentru a răspunde atacurilor. Lipsa de reacţie, care ar trebui să fie de bun-simţ, e considerată de fapt o asumare a vinovăţiei, ceea ce nu este corect", a declarat Onofrei, citat de Mediafx, care a adăugat că Emil Boc greşeşte când cere membrilor PD-L să nu atace PSD. "Cred că PSD, după ce a experimentat trei ani de opoziţie guvernând, acum încearcă să experimenteze guvernarea făcând opoziţie", a completat Onofrei, care consideră că agresivitatea PSD nu are de-a face cu membrii PD-L, ci cu Traian Băsescu, "obsesia dătătoare de coşmaruri pentru Mircea Geoană".

×
Subiecte în articol: politic pd-l