x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bani mai multi, masini mai noi

Bani mai multi, masini mai noi

15 Oct 2004   •   00:00

Daciile senatoriale nu mai sunt la moda. A aparut Loganul. Ca atare, "depasitele" vor fi schimbate anul viitor, chiar daca de noile modele nu vor mai beneficia multi dintre senatorii care si-au votat ieri bugetul pe 2005, dar nu vor mai prinde inca un mandat.

OANA STANCU

Senatorii si-au aprobat ieri, in plen, proiectul de buget pentru 2005, stabilind ca au nevoie de peste 818,26 de miliarde de lei, cu circa 200 de milioane mai mult decat anul acesta. "Nevoia" tine in principal de inlocuirea autoturismelor cu care senatorii se deplaseaza in teritoriu, Dacii sau Cielo care au fost schimbate in 2002-2003. Cei doi chestori, Ion Vela si Dorel Onaca, au intocmit insa un raport in care sustin ca "actualele autoturisme sunt depasite fizic si moral, necesitand cheltuieli mari de intretinere si reparatii pentru mentinerea in exploatare, in conditii corespunzatoare".

Nu este prima data cand senatorii fac o astfel de manevra, pe parcursul mandatului ei plangandu-se chiar ca Guvernul i-a obligat sa achizitioneze masini romanesti, cand in Dacii ploua. De data asta insa, surse senatoriale spun ca alesilor le-ar cam fi facut cu ochiul noul Logan. Pofta lor costa insa circa 102,6 miliarde de la bugetul statului.

Pe de alta parte, tot la capitolul investitii necesare se dovedeste si ca aparatura de birotica existenta are "un grad de uzura avansat" si trebuie inlocuita.

MAI MULTI ANGAJATI. In 2005, si fondul de salarii va fi mai mare, ajungand la 522,3 miliarde de lei, pentru 1.144 de angajati, numar "strict necesar in conformitate cu sarcinile si atributiile ce le are de realizat institutia". Intre acestia, numarul demnitarilor fiind de 141, cel al salariatilor birourilor senatoriale de 420, iar cel al salariatilor pentru aparatul central de 583. "Suplimentarea structurii organizatorice a serviciilor Senatului cu 50 de posturi pentru 2005 este necesara totodata si urmare a sporirii atributiilor parlamentelor nationale conform Constitutiei Europene si Noului Statut al Parlamentului European, care reclama crearea unei structuri distincte (Directie), in cadrul aparatului Senatului, formata din specialisti cu inalta calificare in problemele Uniunii Europene si Dreptului Comunitar", se arata in raportul chestorilor Senatului asupra bugetului institutiei pentru anul viitor.

DEPLASARI IN STRAINATATE

Pentru deplasarile in strainatate de anul viitor au fost alocate 45 de miliarde de lei, iar pentru cele in tara - capitol la care sunt incluse si cheltuielile legate de cazarea senatorilor care nu au domiciliul in Bucuresti, diurnele de deplasare in tara ale senatorilor si ale personalului din aparatul Senatului - 146,3 miliarde de lei.

Pentru anul viitor, suma prevazuta pentru cheltuieli materiale va fi de 193,3 miliarde de lei si include banii pentru intretinere si gospodarie, achizitii de materiale, plata primelor de asigurare auto, abonamentele la diverse publicatii, primirea delegatiilor straine sosite la Senat. Tot aici este inclus si fondul aflat la dispozitia presedintelui Senatului, in valoare de doua miliarde de lei.

Totodata, Senatul a intocmit si proiectul de buget pentru mutarea institutiei la sediul din Palatul Parlamentului, suma necesara fiind de aproximativ 79 de miliarde de lei, insa aceasta va fi alocata printr-o Hotarare de Guvern din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.
×
Subiecte în articol: politic miliarde