x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Administratorul Ski Resort Transalpina consideră că turismul în Voineasa abia acum s-a născut: “Banii au rămas în Voineasa”

Administratorul Ski Resort Transalpina consideră că turismul în Voineasa abia acum s-a născut: “Banii au rămas în Voineasa”

de Sorin Anghel    |    27 Dec 2012   •   10:31
Administratorul Ski Resort Transalpina consideră că turismul în Voineasa abia acum s-a născut: “Banii au rămas în Voineasa”

E clar, Voineasa a devenit cea mai cautată staţiune montană de la noi din ţară după ce autorităţile locale au anunţat că transportul pe cablu va fi gratuit până la 31 ianuarie 2013.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, turiştii au început să strâmbe din nas atunci când au văzut care este calitatea zăpezii, dar cert este că Acomin Deva, dezvoltatorul proiectului, a dat o lovitură neaşteptat de mare. “Nici noi nu ne aşteptam să avem atât de mulţi turişti. Nu am crezut atât de mult în puterea pe care o au reţelele de socializare. Am anunţat că transportul pe cablu va fi gratuit, vestea s-a răspândit şi lumea a venit să se dea. Această promoţie se va încheia imediat după Sărbătorile de Iarnă, deşi pe site apare 31 ianuarie ca dată finală a campaniei.

Primăria din Voineasa trebuie să-şi pună la punct un sistem prin care să poată încasa banii. Acum e imposibil să le cerem să facă acest lucru din cauza faptului că toţi bugetarii sunt în vacanţă. Din ianuarie, transportul pe cablu nu va mai fi gratuit. Au fost mii de turişti la Voineasa în fiecare zi, de când am deschis domeniul schiabil. Dacă vor continua să vină 40% dintre schiorii care au fost acum la noi, ne putem declara mulţumiţi. Noi ne ocupăm de pârtii şi de instalaţii, iar Primăria Voineasa încasează banii, aşa vom colabora”, a anunţat Dan Faur, preşedintele companiei hunedorene care administrează domeniul schiabil aflat pe malul lacului Vidra. Acesta este de părere că Voineasa este singura staţiune din România unde se poate dezvolta un domeniu schiabil ce va putea fi comparat cu ceea ce se găseşte în Alpi.

“Noi am mai proiectat instalaţii de transport pe cablu pentru încă 80 de kilometri de pârtii. La Voineasa este un gol alpin cum nici Sinaia nu are. Am amenajat un lac artificial la 1.934 metri altitudine cum nu mai există nicăieri la noi în ţară. Proiectul acesta este gândit la nivel global, pentru că numai aşa se poate face turism profitabil, astfel încât să existe clienţi cel puţin 8 luni pe an. În şoseaua Transalpina s-a băgat jumătate de miliard de euro, vara sunt acolo mii de maşini, dar nimeni nu s-a gândit să le facă oamenilor care ajung în zonă câteva parcări sau locuri de cazare, să-i facă cumva pe oameni să lase banii în zonă. La Voineasa s-au băgat acum 30 de milioane de euro în acest domeniu schiabil care va genera locuri de muncă în turism, dar e puţin în comparaţie cu cât s-a cheltuit pentru şoseaua Transalpina, pe care nimeni nu ştie să o exploateze aşa cum trebuie. Acest domeniu schiabil nu este altceva decât o ancoră pentru investitorii care vor apărea în zonă. Deja lumea a început să se intereseze de terenuri, toţi vor să construiască hoteluri, dar noi am avertizat autorităţile locale să respecte planul urbanistic, să nu permită nimănui să construiască în apropierea pârtiilor sau la o altitudine mai mare de 1.400 de metri. La Voineasa nu trebuie să se repete greşelile care s-au făcut la Rânca sau la Straja, unde s-a construit haotic. Am vorbit cu cei care au investit la Kitzbuhel, în Austria, şi ne-au spus că sunt interesaţi să vină în România”, susţine Dan Faur.

Omul de afaceri din Deva este de părere că banii pe care i-ar fi încasat dacă transportul pe cablu n-ar fi fost gratuit nu s-au pierdut, ci au rămas în Voineasa.

“Niciodată nu s-a mai întâmplat ca în staţiune să fie atât de mulţi turişti pe timp de iarnă. Localnicilor nu le vine să creadă câtă lume vine la schi. Toţi aceşti oameni care au fost să schieze gratis, au dormit şi au mâncat în Voineasa, deci au lăsat banii în staţiune. Înaintea autorităţilor locale, au avut de câştigat cei care au pensiuni şi hoteluri. Banii au rămas la Voineasa. Din păcate, la hoteluri condiţiile de cazare au rămas cele de pe vremea comunismului, însă eu cred că se vor schimba cât de curând. Mai departe, noi trebuie să urmăm exemplul celor din Austria. Dacă roata e rotundă, noi nu trebuie să o facem pătrată. Românii cheltuie în străinătate, pe vacanţe, un miliard de euro în fiecare an. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că la noi în ţară nu există nici un proiect dezvoltat la nivel global, astfel încât lucrurile să se îmbine. Lacul Vidra trebuie amenajat şi el pentru turism, cu pontoane, plimbări cu vaporaşul, ca să vină oamenii şi să poate da banii pe ceva. Dacă nu vom înţelege că se poate face profit doar lucrând în echipă vom rămâne fără turism. Nu e normal ca pe transportatorul pe cablu să nu-l intereseze de instructorii de schi sau hotelierilor să nu le peste de soarta celor care administrează pârtiile. În Austria, telefericele sunt ba ale statului, ba ale unor privaţI, dar întotdeauna le administrează privaţii, pentru că sunt oameni devotaţI, care lucrează cu pasiune. Dacă vom reuşi să aducem la Voineasa investitori străini, atunci vom aduce valoare în zona, se vor crea locuri de muncă şi vom putea spune că ne-am îndeplinit obiectiv. Prin astfel de proiecte locale putem dezvolta turismul, iar din profitul rezultat să se poată construi şcoli, spitale, să nu mai fie probleme cu plata pensiilor sau a celor asistaţi social”, susţine Faur, care le dă un răspuns şi transportatorilor pe cablu din celelalte staţiuni care acuză Voineasa de concurenţă neloială.

“Nu vreau să fiu răutăcios, dar nu e normal ca ei să fie mai preocupaţi de capra vecinului decât de propriile probleme. Dacă vor înţelege că doar cu servicii de calitate se poate face turism, atunci vor avea numai de câştigat. Oamenii poate că au venit la Voineasa şi din cauza faptului că s-au săturat să meargă în staţiune unde există două pârtii de 400 de metri, două teleschiuri şi două ski-pass-uri.” 

×
Subiecte în articol: voineasa schi voineasa