x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronet – mîndria ţării

Baronet – mîndria ţării

de Lavinia Dimancea    |    03 Iun 2008   •   00:00
Baronet – mîndria ţării

Alegerile de duminică au confirmat, conform ultimelor rezultate oficiale, revenirea sau menţinerea la putere a aşa-zişilor baroni locali, personaje cu influenţă şi care au luat decizii controversate în zonele pe care le administrează.




Alegerile de duminică au confirmat, conform ultimelor rezultate oficiale, revenirea sau menţinerea la putere a aşa-zişilor baroni locali, personaje cu influenţă şi care au luat decizii controversate în zonele pe care le administrează. Cel mai elocvent exemplu este în Vrancea, unde pesedistul Marian Oprişan (foto) a cîştigat preşedinţia Consiliului Judeţean pentru încă patru ani. Oprişan a obţinut, potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean, 60% din opţiunile electoratului. Tot PSD, tot un baron local, de data acesta la Teleorman, unde Liviu Dragnea a reuşit şi el să cîştige preşedinţia Consiliului Judeţean cu un scor de 42%. La Constanţa, de data aceasta la primărie, Radu Mazăre a reuşit să îşi reînnoiască mandatul. El a cîştigat detaşat cel de-al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Constanţa, fiind creditat cu aproape 70% din preferinţele electoratului, după cum arată rezultatele parţiale furnizate de BEM. Mazăre a făcut tandem cu Nicuşor Constantinescu (PSD), care a obţinut un nou mandat la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa.

BARONUL AUDI. La CJ Buzău, candidatul PSD Victor Mocanu, supranumit şi baronul Audi, se află, conform rezultatelor parţiale, pe primul loc, cu 33,11%. În 2005, ca preşedinte al CJ Buzău, dar din partea PD, Mocanu a dat 40.000 de euro din bani publici pe o limuzină Audi A 6 care să-i stea la dispoziţie. La solicitarea expresă, limuzina a fost dotată cu un interior elegant cu lemn de nuc şi piele din cea mai fină. În ciuda scandalului declanşat, Mocanu nu a renunţat la limuzină, şi nici partidul la serviciile lui. La Caraş-Severin, fostul baron PD Sorin Frunzăverde a devenit baronul local al PD-L. El a cîştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin cu 48,26% din voturi, conform rezultatelor parţiale.

TRECUT CU PETE. În categoria celor cu trecut dubios care însă acum au ajuns în funcţii importante se pot nominaliza Constantin Ostaficiuc (PD-L) sau Emilian Frîncu (PNL), care a obţinut şefia CJ Vîlcea.

Numele preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, care a cîştigat un nou mandat, apare pe lista informatorilor recrutaţi de fosta Securitate ale căror dosare au dispărut şi nu au mai fost găsite cu prilejul unor verificări realizate în decembrie 1990. Jurnalul Naţional a relatat, pe baza unui document intrat în posesia sa, că la verificările de acum 18 ani au fost găsite lipsă 908 dosare de informatori. Numele lui Constantin Ostaficiuc apare la poziţia 282, avînd numărul de dosar 27103. Deşi a luat în calcul acest document, CNSAS i-a dat lui Ostaficiuc certificat de bună purtare, deoarece în lipsa dosarului nu i-a putut stabili calitatea de colaborator al fostei Securităţi şi dacă a făcut poliţie politică.

În privinţa lui Emilian Frîncu, deşi a existat un document în care acesta recunoştea că a avut "legături de serviciu" cu Securitatea, ulterior, el a negat că ar fi avut vreo colaborare cu Secu’. Cît îl priveşte pe baronul de Suceava Gavril Mîrza, cîştigător al preşedinţiei Consiliului Judeţean, acesta este judecat pentru finanţarea PSD prin intermediul fundaţiei "Armonia", lucru interzis de lege. (Gabriela Antoniu, Aniela Nine)

Cumetrii locale

Mai mulţi politicieni se pot lăuda de acum că nu numai ei fac administraţie ori politică, ci şi rudele lor. Fini, veri, cumetri au devenit în urma alegerilor de duminică primari sau şefi de consilii judeţene ori şi-au prelungit fără mari emoţii mandatul cu încă patru ani. Alin Tişe, finul lui Emil Boc, a cîştigat astfel preşedinţia CJ Cluj, el obţinînd, potrivit rezultatelor parţiale, peste 45% din voturi. Tişe face în aceste condiţii tandem cu naşul său şi la serviciu, Boc cîştigînd şi el un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca. La Arad, Gheorghe Falcă (foto), fin al preşedintelui Traian Băsescu, a trecut fluierînd de primul tur şi a obţinut al doilea mandat consecutiv la Primăria municipiului, cu 67,6% din voturi, conform estimărilor parţiale. De la PSD a cîştigat cumătrul. În comuna bistriţeană Feldru, pesedistul Ştefan Sîngeorzan, al cărui fiu a fost cununat de liderul PSD Mircea Geoană, a primit un nou mandat de primar în primul tur, fiind ales de 60% dintre locuitori. În cursa pentru Primăria municipiului Botoşani, cel care s-a impus este vărul pedelistului sucevean Gheorghe Flutur (ales şi el şef al CJ Suceava). Cătălin Flutur (PD-L) a fost reales primar al oraşului, cu 60,14% din voturi, potrivit numărătorii paralele realizată de PD-L.

×
Subiecte în articol: politic judeţean consiliului judetean