x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu acuză presa de "intoxicare uriaşă” în cazul arestărilor din vămi

Băsescu acuză presa de "intoxicare uriaşă” în cazul arestărilor din vămi

de Aniela Nine    |    10 Feb 2011   •   13:59
Băsescu acuză presa de "intoxicare uriaşă” în cazul arestărilor din vămi
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Preşedintele spune că fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, care a dezvăluit că preşedinţia ştia din 2005 de situaţia din vămi, este "un mare nimeni”

Într-un interviu acordat RRA, preşedintele Traian Băsescu a acuzat "interpretările din presă” referitoare la scandalul arestărilor din vămi, susţinând că este vorba de o "încercare de intoxicare uriaşă” , de deturnarea sensului acţiunii în direcţia unui război intern în PDL. "Nişte minciuni fără limite”, spune Traian Băsescu.

Iată declaraţiile şefului statului pe scurt:
● Trebuie să vă spun că sinteza de presă de azi dimineaţa m-a uluit, legat de modul cum este prezentată această acţiune (anchetele de la vămi - n.r.) şi este prezentată pe mai multe paliere. Cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr mi se pare curentul care încearcă să responsabilizeze un partid pentru corupţia din vamă, adică partidul de guvernământ, încercând pur şi simplu să prostească telespectatorii sau ascultătorii sau cititorii. Cum este posibil să încerci să acuzi partidul de guvernământ când această acţiune de cea mai mare amploare se petrece acum, cu acest partid la guvernare? În acest caz, cum ar fi fost posibilă declanşarea acţiunii ? E o încercare de intoxicare uriaşă.

● Cangrena din vămi e veche, arhicunoscută şi tolerată de toate partidele care s-au succedat la guvernare . Vă amintesc nume cu rezonanţă în acest domeniu. În timpul războiului iugoslav, România era acuzată de trafic cu combustibil. Se făcea prin frontiere traficul. Combustibilul nu era cărat cu porumbelul. Sau nume ca Dan Radu Ruşanu, Nini Săpunaru. Toate guvernele au fost lipsite de voinţa de a interveni în această zonă. S-a găsit însă acum un guvern care s-o facă. Se încearcă deturnarea sensului acestei acţiuni: că-i bătălie politică în interiorul PDL, nişte minciuni fără limite. Realitatea e una singură.

● Era un mare nimeni care ieri a spus la tv că preşedintele ştia din 2005. (n.red. Claudiu Săftoiu)
Este un mare nimeni pentru mine.  N-a putut decât să stea câteva luni la un serviciu de informaţii.

● Să vă spun şi de ce stă în Parlament Strategia Naţională de Apărare. Pentru că vorbeşte şi că sunt  ameninţări la adresa siguranţei naţionale evaziunea fiscală şi contrabandă ? Oare credeţi că motivul pentru care stă această strategie etse că unele trusturi de presă vulnerabilizează statul? Eu azm convingerea că stă acolo şI pentru că este trecută ca ameninţare la adresa siguranţei naţionale contrabanda .

● Cum a început o acţiune împotriva corupţiei, această acţiune este denigrată. Aşa ceva nu este posibil.

● Toate afirmaţiile sunt: S-au dat bani la partid. Nu vreţi să spuneţi dragi justiţiari cărui om de la partid s-au dat banii?"

● Este în mod categoric un joc politic. Nu e vorba de afirmatia procurorilor ci a celui care a fost inculpat, cel care a cerut banii. El a zis ca duce banii la un partid după ce i-a cerut. Acest om de afaceri trebuie să spună cărui om trebuia sa îi ducă banii. Partidul e mare.

● Această acţiune este făcută cu intenţia de a nu menaja pe nimeni, numai să spună cui au dat bani (n. red. vameşii). Au şansa să facă mai puţină puşcărie dacă spun, sau chiar să nu facă închisoare dar numai să spună cui, cu nume şi prenume.

● Ar fi cel mai umilitor lucru să chemăm vameşi din altă parte. Noi ne vom proteja frontiera cu români

● României nu trebuie să i se aplice alte standarde decât cele prevăzute de Tratatul de aderare la Schengen. Bătălia României pentru integrarea în Schengen va fi dusă până la capăt, indiferent cât s-ar strâmba un jurnalist sau altul pe la televiziunile mogulilor

● PDL acum plăteşte că nu au ascultat ce le-am spus : nu politizaţi. Şi nici nu au reuşit să-şi pună oamenii la toate nivelurile. Instanţele le-au pus la loc pe cei vechi. Dar au încercat. Şi plătesc acum acest scop, al nesăbuinţei.

● Indiferent dacă partidele vor sau nu, instituţiile statului vor lupta împotriva  corupţiei. Şi partidele cred că vor.  Cel puţin PDL în ansamblu nu îl suspectez că nu vrea. Sau Guvernul. Sunt instituţii ale statului. Deci lucrurile or să meargă.

● Aş mai face o remarcă, legată de impliocarea medicilor în actul de justiţie. Am văzut mari ziarişti spunând ce se amestecă preşedintele. Pot să-i răspund acestui mare comandant de crucişător, atâta timp cât stăpânul lui nu merge în instanţă că primeşte de la ginecolog adeverinţă, sau îşi sparge rotula. De la Omar Haissam până la Vântu toţi sunt foarte bolnavi. Când pun mâna pe banul public nu sunt bolnavi. Apoi dă boala în ei. Şi sar marile tonomate să-i apare. Că ce se bagă preşedintele să comenteze. Nu sunt dispus să las fără replică slugărnicia asta faţă de unul care dă un ban din când în când.


● În general , ca tot românul, şi eu am destul de puţină încredere în partide şi cazul Păsat a fost un exemplu. Am rugat partidul responsabil de o soluţie corectă, nu s-a întâmplat. Este adevărat, nu aveau o majoritate. Cazul CSM. Nu s-a rezolvat. Şi nu mai pot să se plângă că îi blochează Geoană că acum au majoritate în Biroul Senatului.

● Consecinţa se va vedea în raportul pe justiţie, în cea mai dură formulare. Nu ştiu cum se va formula la cazul Păsat, dar este Parlamentul din nou într-o situaţie dificilă. Acolo se va spune Parlamentul blochează accesul la justiţie. Dacă nu cumva se va spune că atsa probează lipsa de voinţă politică. î
Soluţia este să fie toţi responsabili.

● Deocamdată, USL nu are decât un singur program : Jos Băsescu, Jos Guvernul. E foarte greu să-ţi dai seama dacă poţi conta atâta timp cât nu au un program. De ex, au devenit publice noile condiţii ale acordului cu Fondul. Sunt foarte curios cum se raportează.

● Eu nu ştiu încă obiectivele acestui partid. E foarte bine că s-a făcut această alianţă, s-a clarificat spectrul politic. Putem analiza posibila participare la guvernare în funcţie de programul pe care îl susţin. Deocamdată programul lor e ca o placă care le marchează neputinţa.

×