x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Administraţia centrală a fost adesea o frână în evoluţia economică

Băsescu: Administraţia centrală a fost adesea o frână în evoluţia economică

03 Mar 2010   •   00:00
Băsescu: Administraţia centrală a fost adesea o frână în evoluţia economică

Administraţia din România a făcut progrese, dar mai are paşi importanţi de parcurs în vederea eficientizării, a precizat preşedintele Traian Băsescu, la Astana, la o întâlnire cu profesorii şi studenţii de la Academia de Administraţie Publică de pe pe lângă Preşedinţia Kazahstan.



"În lipsa unei administraţii eficiente o ţară progresează foarte greu. România a fost în situaţia ca în paralel să îşi modernizeze economia, dar şi administraţia. Vă pot spune din proprie experienţă că adesea administraţia centrală a fost frână în evoluţia economică şi cel mai adesea procesul de a pune piedici evoluţiilor economice s-a manifestat pe două paliere: pe de o parte birocraţia excesivă, iar pe de altă parte corupţia", a spus şeful statului.

El a mai precizat că România a părăsit totalitarismul în urmă cu 20 de ani şi a afirmat că drumul de la comunism la o societate liberă a fost greu şi că încă este necesară ''parcurgerea unei bune distanţe'' pentru a recupera diferenţele de dezvoltare dintre România şi statele europene care nu au cunoscut niciodată comunismul.

"Sunt elemente care adesea frânează progresul unei societăţi. De aceea, astăzi, deşi stat membru al UE şi NATO, România are ca prioritate modernizarea statului. Un stat modern înseamnă un stat cu instituţii capabile să răspundă rapid nevoilor cetăţenilor şi companiilor, un stat care nu consumă în exces resursele bugetului de stat pentru propria întreţinere şi funcţionare, un stat în care funcţionarii publici, de la preşedinte până la cel mai neimportant funcţionar al statului, înţeleg că ei sunt la dispoziţia societăţii, cetăţenilor şi companiilor", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că procesul de transformare implică şi mentalitatea, astfel încât funcţionarul public şi instituţiile să nu creeze un sentiment de dependenţă al cetăţenilor, ci să înţeleagă că ei se află la dispoziţia acestora.

Traian Băsescu a evidenţiat că modernizarea aparatului de stat implică şi un puternic proces de delegare a competenţelor către nivelul local.

"România a început acum 10 ani un proces de descentralizare a deciziilor, o descentralizare însoţită de transferul de resurse financiare către administraţiile locale, dar acest proces nu este încă finalizat şi nu va putea fi considerat finalizat până când cele mai importante servicii destinate populaţiei nu vor fi controlate de administraţiile locale", a spus preşedintele, adăugând că România pregăteşte în această perioadă transferul spitalelor, şcolilor, structurilor de poliţie care vizează ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului către administraţiile locale.

El a mai spus că administraţia locală are propriile taxe, dezvoltarea oraşelor, asistenţa socială, aprobarea investiţiilor locale ţin mai ales de voinţa administraţiilor, dar nu au fost încă descentralizate sistemul de educaţie, cel de sănătate şi ordinea publică.

Preşedintele României a mai precizat că un stat reformat este acela în care Parlamentul lucrează eficient, cu un număr de membri care să reflecte nevoile reale ale populaţiei, precum şi un Guvern şi un preşedinte care să aibă ca prioritate binele cetăţenilor.

Preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, în această dimineaţă, cu reprezentanţi ai unor companii kazahe. De asemenea, s-a întâlnit cu liderul Parlamentului, U. B. Mukhamedjanov.

×
Subiecte în articol: politic