x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Am promulgat bugetul. Guvernul a amânat cu trei luni acciza la carburanţi. Cred că se va amâna pentru totdeauna

Băsescu: Am promulgat bugetul. Guvernul a amânat cu trei luni acciza la carburanţi. Cred că se va amâna pentru totdeauna

18 Dec 2013   •   17:45
Băsescu: Am promulgat bugetul. Guvernul a amânat cu trei luni acciza la carburanţi. Cred că se va amâna pentru totdeauna

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, azi, la Cotroceni, că a promulgat bugetul de stat după ce s-a înţeles cu premierul Victor Ponta ca introducerea accizei pe benzină şi motorină să fie amânată cu trei luni.

Băsescu a adăugat că este convins că amânarea va fi "pentru totdeauna", afirmând că nu va semna nicio scrisoare către FMI care prevede o taxă pe carburanţi.

"Am promulgat bugetul de stat. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde cât erau prevăzute veniturile de pe urma acestei taxe, suspendarea pe 3 luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat. Este o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget şi care pot fi ajustate în zonele în care sunt bani în exces", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că îşi asumă o explicaţie în faţa oficialilor FMI şi UE, care vor veni în România, în ianuarie, având de gând să le transmită că acciza pe carburanţi este o eroare.

"Obiectivul meu nu a fost să am o confruntare, ci de a corecta o greşeală în negocierile cu FMI. Când va veni misiunea FMI în ianuarie voi fi cel ce-şi asumă explicarea erorii acestei taxe care ar fi crescut până la urmă impactul pe cei mai săraci dintre români. Ei ar fi suferit cel mai mult, chiar şi cei care au o prăpădită de Dacie. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi UE. Discuţiile vor avea loc în ianuarie iar eu nu voi valida nicio scrisoare către bordul FMI în care se pune problema creştereii taxelor pe combustibil", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat că actualul buget permite relansarea economică şi fără veniturile din accizele la carburanţi.

"Dacă se consolidează capacitatea ANAF de a diminua evaziunea fiscală, pe veniturile pe care le are bugetul la ora actuală, am convingerea că de la mijlocul anului putem începe primii paşi de reducere a CAS-ului. Totul este să vrem şi să lucrăm prioritar pentru relansarea economică, dar cu diminuarea pornirii de a privi bugetul ca pe un instrument să ne servim baronii locali. Nu este vorba doar de interesele unui partid aflat la guvernare. Toate partidele care s-au aflat la guvernare au făcut-o. Au făcut-o cam toate, doar cele care n-au putut pe timp de criză nu au avut în vedere acest lucru", a spus Băsescu.

Preşedintele a făcut şi o glumă legată de taxe, prefăcându-se că nu ştie care este data la care accizele ar intra în vigoare după amânarea cu trei luni (1 aprilie).

"Convingerea mea e că cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Trei luni înseamă, cât? Ianuarie, februarie, martie... Deci când ar fi prima zi de introducere a taxelor? Sigur e o păcăleală, o poantă", a spus Băsescu.

În altă ordine de idei, întrebat de presă dacă îl va desemna din nou premier pe Victor Ponta, în cazul în care alianţa USL se va rupe, iar guvernul se va dizolva, Băsescu a declarat că nu crede în acest scenariu.

"Eu nu cred în ruperea USL. Sunt liniştit din punctul ăsta de vedere. Cred că pot fi nişte jocuri de forţă. De aceea mă bucur că m-am înţeles azi cu premierul. Riscam ca de dragul televiziunii liberalii să plece azi şi rămâneam fără buget. Nu se rup, dar deocamdată se şicanează. Puteţi să vă faceţi Crăciunul şi Anul Nou liniştiţi, nu se rupe USL-ul", a mai spus Băsescu. 

×