x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu ameninţă absenţii

Băsescu ameninţă absenţii

de Gabriela Antoniu    |    30 Noi 2007   •   00:00
Băsescu ameninţă absenţii

Doar trei partide - PD, PLD şi UDMR - şi grupul minorităţilor naţionale au onorat ieri invitaţia la consultări a preşedintelui Băsescu pe tema pactului naţional pentru educaţie. Ca urmare, şeful statului a ameninţat voalat partidele absente la consultări PSD, PNL, PC şi PRM.


Doar trei partide - PD, PLD şi UDMR - şi grupul minorităţilor naţionale au onorat ieri invitaţia la consultări a preşedintelui Băsescu pe tema pactului naţional pentru educaţie. Ca urmare, şeful statului a ameninţat voalat partidele absente la consultări PSD, PNL, PC şi PRM.


Preşedintele Traian Băsescu a criticat ieri partidele care nu au venit la Cotroceni pentru consultări. "Eu voi avea in vedere cănd voi desemna viitorul premier să am de-a face cu partide angajate in acest pact, fiind o chestiune de importanţă vitală. Nu aş vrea să-i văd pe cei care astăzi (joi n.r.) au considerat că nu trebuie să vină la discuţii, impiedicăndu-mă să realizez o atribuţie constituţională, de a media soluţii politice pentru probleme majore, nu aş vrea să-i văd cu unghiuţele zgăriind in poarta Cotroceniului cănd se vor face guverne. Ar fi bine să stea unde au stat şi azi", a afirmat Băsescu. Şeful statului a spus că PD şi PLD s-au angajat să semneze pactul pentru educaţie. El a mai declarat că dacă va constata că PSD, PNL şi PC vor continua să boicoteze pactul pentru educaţie, atunci va indemna partidele care au declarat că doresc să semneze documentul, să o facă şi in cazul in care vor ajunge la guvernare, să-l aplice, scoţănd astfel din ecuaţie partidele care nu susţin acest demers. Băsescu s-a declarat dezamăgit pentru că PNL, PSD, PRM şi PC nu au venit la consultări, deşi acestea, la nivel declarativ, incearcă să-şi atragă simpatia profesorilor şi studenţilor. "Aceste partide pun interesul naţional, interesul sistemului de educaţie mai prejos decăt capacitatea lor de a dialoga, chiar şi atunci cănd au un preşedinte care nu le tolerează actele de corupţie, care nu le tolerează ilegalităţile şi care nu-i partener cu ei adesea la furat", a spus Băsescu.


"DISPERARE". Referindu-se la criticile preşedintelui Băsescu făcute după consultările de la Cotroceni liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat că "reacţia lui Traian Băsescu reprezintă o incercare disperată a preşedintelui de a influenţa rezultatul alegerilor locale din 2008 utilizand atributul constituţional vizănd nominalizarea primului-ministru după alegerile parlamentare de anul viitor. Planul preşedintelui este din nou perdant avănd in vedere că, in acest moment, există o majoritate parlamentară ce poate garanta un guvern stabil pănă in martie 2009, iar ameninţările lui Traian Băsescu arată doar că preşedintele a ajuns victima propriilor sale scandaluri". La răndul său, liderul PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat pe şeful statului că incearcă să mascheze eşecul de la referendum prin organizarea de pseudoconsultări la Cotroceni. "Mi se pare inacceptabil şi din partea preşedintelui şi din partea PD să ia proiectul de lege al PSD, să şteargă PSD şi să pună PD şi după aceea să considere că este proiectul lor", a arătat Geoană.

×
Subiecte în articol: basescu politic