x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu atacă: "Johannis are un moment de naivitate"

Băsescu atacă: "Johannis are un moment de naivitate"

de Gabriela Antoniu    |    16 Oct 2009   •   00:00
Băsescu atacă: "Johannis are un moment de naivitate"
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Preşedintele Băsescu a afirmat aseară la B1 TV că primarul Sibiului Klaus Johannis are un moment de naivitate dacă ar fi crezut că o să fie premier pentru trei ani.



"Probabil Johannis nu ştie unde i s-a hotărât soarta. La Grivco", a spus Băsescu. El a făcut astfel trimitere la o presupusă întâlnire a lui Ion Iliescu, Dan Voiculescu şi Mircea Geoană, în care  Klaus Johannis a fost propus premier. "Au vrut să utilizeze o figură credibilă, puţin naivă, pentru a-l pune în faţă şi a-şi face jocurile", a spus Băsescu. În opinia sa scopul ar fi fost acela de a-i reduce şansele la următoarele alegeri prezidenţiale. "Pentru asta au trântit şi guvernul", a mai spus Băsescu, arătând că este vorba de aceeaşi echipă care a vrut să-l suspende din funcţie şi căreia îi e frică de modernizarea României şi eliminarea privilegiilor. Pe lângă frică, el a adăugat un alt element, care-l face "puternic" pe Dan Voiculescu: Trustul Intact. Băsescu l-a atacat şi pe Ion Iliescu spunând că acesta s-a văzut, probabil, la momentul condamnării comunismului pe baza raportului Tismăneanu, printre "posibilii criminali". "Toate resentimentele s-au întâlnit la Grivco", a mai spus preşedintele.

"A fost păcălit"
Întrebat de ce l-a sunat pe Klaus Johannis înainte de a face anunţul privind desemnarea premierului, Băsescu a spus: "Din bun-simţ, pentru că îl respect pe Johannis. Am vrut să afle de la mine, nu de la televizor. El a fost păcălit şi când a fost chemat la întâlnirea de la Senat, de la Parlament, cu şefii partidelor care au format această coaliţie ad-hoc. Lui i s-a spus că ei îl fac prim-ministru, iar dânsul a plecat liniştit că îl face domnul Geoană prim-ministru". Băsescu a catalogat reacţia liderilor PSD şi PNL la desemnarea lui Croitoru drept "viscerală, lipsită de responsabilitate", sperând însă ca aceştia "să revină cu picioarele pe pământ". Şeful statului a spus că nu i se putea impune un nume, dar prin desemnarea unui tehnocrat a încercat să le dea satisfacţie reprezentanţilor PNL, PSD, PC şi UDMR, făcând ce i-a dictat conştiinţa. Băsescu a admis că de fapt ultimul cuvânt în desemnarea viitorului premier îl are Parlamentul. El a mai spus că dacă PSD îl propunea pe Lucian Croitoru l-ar fi acceptat imediat. Şi cu Johannis ar fi făcut o înţelegere "oricând, dar niciodată cu cei care se aşază în spatele lui". El a spus că nu se va amesteca în formarea noului guvern, Lucian Croitoru urmând să aibă un cuvânt foarte greu de spus în formarea acestuia.

Demisie "de frică"
Şeful statului a mai spus că nu se aştepta ca PSD să iasă de la guvernare. În acest context el a arătat că miniştrii PSD au demisionat în bloc din Guvern de frică, pentru că Sorin Oprescu crescuse mult în sondaje, şi li s-a recomandat de consultanţii americani o polarizare a candidaţilor Băsescu şi Geoană, pentru ca ceilalţi candidaţi să dispară din atenţia publică. Cât priveşte afirmaţiile lui Marian Vanghelie despre arhiva DGIPI, şeful statului a spus că acestea pot fi reale, deoarece fostul ministru de Interne Dan Nica a pus acest serviciu secret la dispoziţia preşedintelui PSD Bucureşti, a lui Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu. "Teoretic nu poate (avea acces la arhiva DGIPI ­ n.r.). Dar poate, pentru că acel serviciu a fost pus total la dispoziţia lui Vanghelie, Mitică Iliescu, generalul care a fost la Serviciul Român de Informaţii şi a lui Voicu. Întrebaţi cei doi miniştri de Interne, Oprea şi Dragnea de ce au plecat. Ce n-au vrut să facă ei doi a făcut Nica, deşi a avut o discuţie cu mine în care i-am spus să nu o facă", a declarat Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: politic