x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Cât timp nu avem ratificat acordul cu Siria, nu-l putem cere pe Omar Hayssam

Băsescu: Cât timp nu avem ratificat acordul cu Siria, nu-l putem cere pe Omar Hayssam

16 Noi 2011   •   12:23

Presedintele Traian Basescu spune ca, atata timp cat nu avem ratificat acordul de extradare dintre Romania si Siria, nu putem sa continuam sa-l cerem pe Omar Hayssam. Seful statului a precizat, intr-un interviu acordat RRA, ca este vorba despre un blocaj politic si ca exista informatii ca omul de afaceri este in puscarie in Siria.

"Din pacate, la Comisia de politica externa din Senat, domnul Corlatean considera ca situatia politica din Siria nu face fezabila avizarea acestui acord (de extradare dintre Romania si Siria - n.r.). Sigur, pot sa inteleg in toate felurile explicatia pe care o da pentru blocarea acestui acord, dar nu pot sa nu observ ca, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau cand domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu presedintele tarii, se pare ca este un blocaj politic si asta e mai rea decat coruptia lui Apostu de la Cluj. Acordurile se ratifica prin Parlament, pentru ca altfel nu au valoare. Cat timp nu avem ratificat acest acord, nu putem continua sa cerem Siriei sa ni-l predea pe Omar Hayssam, care, dupa informatiile noastre, inca este in puscarie, in Siria", a declarat Basescu la RRA, potrivit Agerpres.

El a explicat ca unul dintre obiectivele date institutiilor in cadrul CSAT a fost recuperarea celor care au comis infractiuni pe teritoriul Romaniei si apoi au parasit tara.

"A fost unul dintre obiectivele pe care le-am dat institutiilor, in cadrul CSAT: recuperarea acestor domni care au facut boacane pe-aici si au plecat prin strainatate. A venit Nahor inapoi - cel implicat in traficul de armament -, a venit Necolaiciuc, cu calea ferata, a venit Popa din Indonezia. Daca mai avem un condamnat pe care nu reusim sa-l aducem in tara este Omar Hayssam. Va pot spune si aici nu este niciun atac politic. Nu stiu daca va aduceti aminte si vizita mea la Damasc si vizita presedintelui sirian aici. Cea de-a doua vizita s-a finalizat cu parafarea unui act de extradare intre Romania si Siria. Siria are in legislatia ei imposibilitatea de a extrada un cetatean sirian. Omar Hayssam are dubla cetatenie - cetatenie siriana si este si cetatean roman. V-as aduce aminte ca circula cu presedintii Romaniei, cu unul dintre presedintii Romaniei, era pe listele de candidati ale unui partid aflat acum in opozitie", a afirmat seful statului.

Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost semnat pe 10 noiembrie 2010. Intr-un comunicat transmis la acea data de Administratia Prezidentiala se arata ca, in urma finalizarii discutiilor la nivel tehnic, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul de Externe al Republicii Arabe Siriene, Walid Al-Moalem, au semnat Tratatul intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea.

"Cele doua parti continua discutiile in vederea semnarii si a altor documente importante pentru dezvoltarea relatiilor economice bilaterale, in domenii precum infrastructura, turismul, aviatia civila, transportul maritim, serviciile medicale de urgenta", se preciza in comunicatul respectiv.

Numele lui Omar Hayssam a intrat in vizorul opiniei publice din Romania odata cu declansarea cazului rapirii, in Irak, la sfarsitul lunii martie 2005, a trei ziaristi romani - Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci - si a insotitorului lor, Mohamad Munaf (irakian stabilit in Romania, dar cu dubla cetatenie - irakiana si americana).

×