x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu către Pivniceru: "V-aş condamna imediat!”

Băsescu către Pivniceru: "V-aş condamna imediat!”

de Monica Iordache Apostol    |    10 Sep 2009   •   00:00
Băsescu către Pivniceru: "V-aş condamna imediat!”
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Invitat de magistraţi să se pună în locul lor şi să pregătească o şedinţă de judecată, preşedintele Traian Băsescu a dat măsura capacităţii sale de a fi un judecător echilibrat. "V-aş condamna imediat", a dat şeful statului sentinţa într-o fracţiune de secundă, având în faţă un inculpat ipotetic: Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.

Preşedintele Traian Băsescu a fost atacat ieri de majoritatea membri-lor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la a căror şedinţă a participat, aceştia reproşându-i şefului statului că în loc să ajute justiţia, mai rău o înfundă. Conflictul a fost deschis de preşedinte, care, în debutul şedinţei, le-a cerut magistraţilor să înceteze "greva" pentru că ar fi ilegală. Băsescu le-a cerut magistraţilor din CSM să dea un semnal clar pentru reluarea imediată a activităţilor curente în instanţe, iar procesele să nu mai fie amânate.

Mai mult, Traian Băsescu a cerut şi scoaterea la pensie a magistraţilor care au vârsta necesară şi numirea unui preşedinte plin la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care CSM se pregătea să discute despre numirea unui interimar. Şeful statului i-a acuzat pe magistraţi că aşteaptă "alte vremuri politice" pentru a face numirile definitive. Cerinţele preşedintelui n-au avut nici un ecou printre membrii CSM, din contră, n-au făcut decât să-i irite şi să-i determine să-l încolţească.

Traian Băsescu se pregătea să plece după ce şi-a ţinut discursul, dar a fost împiedicat de Mona Pivniceru, care i-a cerut să mai stea pentru a asculta şi punctul de vedere al magistraţilor. Aceasta i-a reproşat preşedintelui că dă semnale că intervine în actul de justiţie, exemplificând cu "smotoceala" pe care i-a aplicat-o Laurei Kovesi, procurorul general, pentru dosarul Revoluţiei. Pivniceru a spus că preşedintele a intervenit într-un proces faţă de una dintre părţile implicate şi i-a reproşat acestuia că îi discreditează pe magistraţi.

"Preşedintele îi face corupţi, alţii, idioţi", s-a plâns liderul Asociaţiei Magistraţilor, cerându-i preşedintelui ca măcar "să lase aparenţa" că îi ascultă. "Doamnă, păi vă ascult la televizor, când apăreţi la televizor mă uit la dumneavoastră ca la Dumnezeu", a replicat Băsescu zeflemitor. La îndemnul Monei Pivniceru de a se pune în locul unui judecător şi a pregăti o şedinţă de judecată, ea oferindu-se în rolul de justiţiabil, Traian Băsescu a dat verdictul scrâşnind: "V-aş condamna imediat, doamnă!".

LUPAŞCU: "ÎNFUNDAŢI JUSTIŢIA!"
Tirul Monei Pivniceru a fost preluat de judecătorul Dan Lupaşcu. Acesta a spus că a venit la şedinţa CSM cu speranţa că se vor discuta problemele justiţiei. "Se pare că nu aţi căpătat încă îndemânarea de a conduce o şedinţă a CSM. Aici scrie «lucrări ale CSM», iar lucrările sunt cele unde avem o ordine de zi şi unde dezbatem probleme. Dumneavoastră, de fapt, aţi venit să ne transmiteţi un mesaj. Mesajul este prevăzut de articolul 88 pentru Parlament. Suntem într-o situaţie foarte gravă în justiţie. Nu aşa se rezolvă problema, domnule preşedinte!", a spus Lupaşcu.

 

După ce s-au contrazis o vreme şi pe tema pensionării, preşedintele susţinând pensionarea imediată a magistraţilor care au vârsta necesară, iar CSM replicând că asta ar bloca sistemul, Lupaşcu a acuzat faptul că problemele justiţiei sunt speculate "în alte scopuri". "Justiţia merge din ce în ce mai prost şi, din păcate, dumneavoastră în loc să o ajutaţi, o afundaţi mai adânc", a conchis Dan Lupaşcu. Ofensat, preşedintele a răspuns că nu este "protectorul" justiţiei şi, în aceste condiţii, nu mai poate fi partenerul magistraţilor.

SONORIZARE ÎNTRERUPTĂ
Sonorizarea de pe ecranele din centrul de presă de la CSM a fost întreruptă când atmosfera din sala de şedinţă s-a încins. Acolo erau însă aproximativ 30 de magistraţi care doreau să urmărească şedinţa şi care, nemulţumiţi, au vrut apoi să se întâlnească cu şeful statului. Traian Băsescu a refuzat însă, prin SPP, să se vadă cu magistraţii, pentru că locul era înţesat de ziarişti

 

CSM, solidar cu protestele magistraţilor
Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a anunţat că instituţia este solidară cu protestele magistraţilor şi că cere o întâlnire la nivel înalt.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că şeful statului şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens. "Când preşedintele a plecat (de la şedinţa CSM de joi - n.r.) a spus că aşteaptă un telefon azi, mâine", a spus Predoiu, adăugând că nu înţelege ce mai cere Consiliul.

Totodată, Cătălin Predoiu le-a spus că premierul Emil Boc aşteaptă să primească delegaţia magistraţilor, fiind deschis discuţiilor. În timpul discuţiilor de la CSM au participat în sală şi 20 de magistraţi, care au ridicat o serie de probleme, majoritatea vizând grila de salarizare. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a făcut un apel la magistraţi să nu mai fie certuri între ei, adăugând că majoritatea sunt provocate de probleme salariale.

Ea a făcut totodată un apel la procurori să fie solidari în sistem, subliniind că orice formă de protest adoptată trebuie să se încadreze în limitele legii. Preşedintele Comisiei Juridice a CSM, Dan Lupaşcu, a apreciat că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de pensionarea magistraţilor cu decizie de pensionare şi de inspecţia judiciară sunt neconstituţionale. Lupaşcu a sugerat că preşedintele Traian Băsescu a "speculat contextul" şi a vorbit despre sancţionarea magistraţilor care protestează.

×
Subiecte în articol: politic judecători conflict CSM