x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu cere Guvernului să strângă mai mult cureaua

Băsescu cere Guvernului să strângă mai mult cureaua

01 Sep 2010   •   00:00
Băsescu cere Guvernului să strângă mai mult cureaua
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Şeful statului spune că tot ce împrumutăm se duce în consum.



Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România va înregistra creştere economică anul viitor, în 2010 trendul fiind incert din cauza majorării TVA şi că nu există bani pentru programe speciale de relansare a economiei, motiv pentru care cere Guvernului să accentueze politica de austeritate.

El a apreciat că situaţia economică este afectată de criza economică mondială, România fiind afectată mai mult decât au estimat specialiştii şi chiar FMI în fază iniţială. Şeful statului a reiterat solicitarea făcută Guvernului de a lua măsuri de reducere a cheltuielilor sociale.
"Creşterea de 1-2% estimată de FMI pentru anul viitor pleacă de la această premisă, că banii pe care îi împrumutăm îi ducem la consum, deci nu avem resursă investiţională. Eu nu pot pune în aplicare, pot doar să cer Guvernului să reducă cheltuielile sociale pentru a crea un spaţiu măcar de 1-2 miliarde bani pe care să-i împrumutăm dar să-i ducem în investiţii. Dumneavoastră sunteţi veniţi în vacanţă şi vă veţi întoarce la post, nu vă lăsaţi păcăliţi de atomsfera televizată. Nu există bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru că tot ce împrumutăm se duce în cheltuiele de consum", a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele a afirmat că anii trecuţi s-au înregistrat deficite, iar "banii nu s-au dus în investiţii pentru că nu a construit nimeni autostrăzi în 2008, s-au dus tot în consum şi pentru a susţine cheltuielile electorale". "Pentru cei care veţi fi întrebaţi, trebuie să ştiţi că răspunsul dumneavoastră despre România trebuie să fie: România trebuie să-şi continue programele de ajustare a cheltuielilor bugetare. Au fost 2007-2008 când politicienii au spus, cu bani de la buget ne cumpărăm voturile, dar acum cineva trebuie să plătească. Guvernul în funcţie trebuie să readucă cheltuileile de consum ale României la nivelul resurselor pe care România le generează, nu putem să împingem până dincolo de limitele rezonabilului cheltuielile de funcţionare din împrumuturi. Trebuie să venim la nivelul la care să funcţionăm cu banii pe care îi producem şi ce împrumutăm să ducem în investiţii", a conchis preşedintele Băsescu.


×
Subiecte în articol: politic