x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre demisie: "Lăsaţi-mă în plata mea"

Băsescu despre demisie: "Lăsaţi-mă în plata mea"

16 Iul 2012   •   14:55
Băsescu despre demisie: "Lăsaţi-mă în plata mea"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, i-a acuzat pe liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta ca au mintit in legatura cu cele 11 intrebari pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso le-ar fi adresat Guvernului.

Intr-o declaratie de presa sustinuta in aceasta dupa-amiaza, Basescu a afirmat ca liderii USL se mint intre ei, mint romanii si mint Comisia Europeana.

Iata mai jos principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

* Pe data de 13.07, presedintele neales, Crin Antonescu, de la Palatul Cotroceni il felicita pe primarul de Constanta care indesa bani in sutienul dansatoarelor pentru organizarea mitingului politic de la Constanta. Isi permitea sa si minta felicitand 30.000 de participanti. De la acel pupitru nu s-au spus niciodata minciuni. Ca s-au dat vesti bune sau vesti rele, s-a spus adevarul, nu a fost folosit pentru probaganda politica.

* Pe data de 15, acelasi presedinte Antonescu Crin participa la Timisoara la un miting electoral care viza interesul sau de a-si pastra scaunul de presedinte interimar. As fi putut trece cu vederea daca una dintre motivatiile pentru suspendarea mea nu a fost colaborarea cu PDL-ul, o colaborarea care era necesara pentru ca PDL era partid de guvernamant. Asta il arata pe Crin Antonescu a fi mincinos. Cand ma acuza in sala Parlamentului ca am colaborat cu PDL, si eu am colaborat pentru guvernare, atunci era o mare crima. Astazi, cand el indeplineste functia de presedinte interimar, acelasi lucru e normal. Se pare ca si Victor Ponta s-a jenat, si nu ma asteptam sa aiba jena, sa mearga la mitingul electoral de la Timisoara. Oamenii acestia sunt forme fara fond.

* Tot pe data de 13.07, Antonescu anunta ca nu exista nicio lista cu solicitari catre autoritatile romane de la Comisia Europeana. In aceeasi zi, dar mai pe seara, primul ministru supunea ca exista o lista cu 11 solicitari si mai facea o precizare, ca a si raspuns CE legat de cele 11 solicitari. Astazi la pranz, purtatorul de cuvant al CE informa ca nu a primit niciun raspuns oficial de la Guvernul Romaniei legat de cele 11 solicitari care vizau doua domenii - functionarea institutiilor statului si functionarea justitiei. Acestea erau cele doua seturi de probleme carora Guvernul trebuia sa le dea raspuns oficial. Nu pot sa tragi decat niste concluzii neplacute. Prima si cea mai grea e ca oamenii acestia doi se mint intre ei. Mai putem trage concluzia ca oamenii acestia ii mint pe romani. Oamenii astia mint si partenerii europeni, CE. Premierul a declarat ca a trimis raspuns la cele 11 probleme ridicate de CE, azi aflam de la CE ca nu s-a trimis niciun raspuns oficial.

* Apare iar aceasta problema a modului de guvernare al comunistilor - limbajul dublu. L-a folosit si Ceausescu, si Iliescu si Ponta si Antonescu. Daca domnul Crin Antonescu ar citi si n-ar dormi dimineata, ar putea sa stie toate pozitiile liderilor politici din UE. Aceste doua persoane primesc sinteza abordarilor tuturor statelor europene in fiecare dimineata. De ce nu o citesc, nu stiu? De aceea putem vorbi la nivel european aceeasi limba. Ei par absolut infantili. Cred ca pot vorbi una in Romania si alta la Bruxelles. Nu se poate. Suntem o uniune de state care stiu totul unul despre altul.

* As vrea sa punctez efectele acestor minciuni ale celor doi lideri. Primul e ca daca nu raspund convingator si in timp util, vor avea cele 11 puncte in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare in Justitie. Efectele vor fi sa uitam orice discutie despre Schengen in septembrie. Pentru jocurile lor politice au sacrificat Romania. Este mult prea mult! Oricat ar fi de simpatizati de electorat, nu este permis asa ceva unui om politic. In 10 zile, cei doi si USL au distrus credibilitatea Romaniei.

* Fac un apel la ei si la analisti sa citeasca presa straina inainte de formarea Guvernului Ponta si dupa. Sa compare declaratiile institutiilor financiare inainte si dupa. Sa priveasca la stabilitatea financiara dinainte de Guvernul Ponta si sa vada ce se intampla acum cu moneda nationala, punand in risc major economia nationala.
Ii rog pe toti cei interesati de Romania sa se intereseze ce se intampla cu firmele care intentionau sa investeasca in Romania. Toate firmele si-au sistat investitiile. Un semnal legat de ceea ce se va intampla este legat si de amanarea vizitei FMI in Romania, precum si atentionarile pe care agentiile de rating le-au facut privind riscul de tara.

* Romania a intrat intr-un proces de izolare pe care nu l-am mai avut de la mineriade. Veselia promovarii binefacerilor Guvenului Ponta si a presedintelui Antonescu nu face decat sa-i incurajeze pe acesti oameni sa continue in distrugerea prestigiului Romaniei. Fac un apel la toti cei care stiu ca prin cuvantul lor influenteaza modul de a gandi al romanilor. Fac un apel la o corecta informare a populatiei. Acesti oameni isi permit sa faca ceea ce fac pentru ca stiu ca sunt destui care mint pentru ei. Si ei si cei care mint isi asuma responsabilitatea morala pentru ceea ce se va intampla in Romania.

Basescu despre demisie: "Lasati-ma in plata mea"

Intrebat daca va cere suspendarea presedintelui Antonescu pentru participarea acestuia la mitigul electoral de la Timisoarea, Basescu a raspuns:

"Ar fi ridicol sa vorbim de suspendarea presedintelui interimar. Ni l-a dat Dumnezeu pana pe 29, il suportam. Cine sa-l suspende, Ponta"?

In ceea ce priveste propria sa demisie, in cazul in care ramane presedinte chiar daca votul electoratului va fi impotriva sa, Traian Basescu a raspuns:

"Sunt oameni care trebuia sa-si dea demisia de 10 ori pana acum. Poate sunt altii care trebuie sa demisioneze. Mi se pare penibil sa discutam acum, cand avem un premier si un presedinte care calca Constitutia in picioare. Eu sunt suspendat, lasati-ma in plata mea. Dar daca in urma actiunilor USL vom avea un raport rau pe Justitie, imi asum eu vina. Nu cumva sa se zica ceva rau despre Ponta si Antonescu", a spus presedintele suspenat.

×
Subiecte în articol: declaratii basescu