x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre discuţia Degeratu-Hayssam: "Înregistrarea e ilegală”

Băsescu, despre discuţia Degeratu-Hayssam: "Înregistrarea e ilegală”

de Gabriela Antoniu    |    27 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat discuţia Degeratu - Hayssam, a cărei stenogramă a apărut recent în presă, dar a spus că înregistrarea ei este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror.

"Trebuia să fie o discuţie secretă, pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională şi vroia să se adreseze şefului statului. Nu avea voie nimeni să o înregistreze. S-a făcut verificarea. Nu există niciun mandat de ascultare a acestei discuţii, care a fost dinainte anunţată la Parchet", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că nu are informaţii certe dacă stenograma a redat discuţia integrală dintre generalul Degeratu şi Omar Hayssam. "Nu am nicio certitudine că a fost o discuţie redată integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat când s-a dus la Parchet că este înregistrat. Înregistrarea este ilegală. Este ilegală în primă fază.

Asupra conţinutului generalul Degeratu nu confirmă foarte multe din afirmaţiile de acolo. Data la care s-a făcut este corectă. A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranţă naţională, era un dosar de siguranţă naţională, cel legat de răpirea celor trei ziarişti", a adăugat şeful statului.

Băsescu a explicat că discuţia a avut loc în biroul unui procuror, dar că procurorul ieşise din birou, pentru că era o solicitare de a se adresa preşedintelui României, pe care el a refuzat-o. "Dar făcând afirmaţia că este vorba de siguranţă naţională, am cerut unuia din consilieri mei să aibe această întâlnire, cu atât mai mult cu cât Omar Hayssam era suspectat de mult mai multe şi se ştia că fusese în anturajul PSD şi al domnului Iliescu. Pleca de fiecare dată în călătorii în străinătate. Acest anturaj putea duce la idea că pot fi lucruri extrem de importante", a spus şeful statului.

"Acum lucrurile au pornit pe un drum înapoi, să vedem cum este posibil să fie înregistrat ilegal consilierul de siguranţă naţională al României", a adăugat Băsescu. Săptămâna trecută, cotidianul Gardianul a dat publicităţii stenograma unei discuţiii din 9 septembrie 2005 între consilierul prezidenţial Constantin Degeratu şi Omar Hayssam, aflat în arest, omul de afaceri sirian spunând că preşedintele Traian Băsescu i-a garantat că poate să-şi ia copiii şi să plece în America.

×
Subiecte în articol: politic