Presedintele Traian Basescu a dezvaluit aseara, intr-un interviu acordat TVR, nota pe care a obtinut-o la examenul de bacalaureat. In contextul discutiei despre rezultatele examenelor de bacalaureat si de titularizare, seful statului a fost intrebat despre propria nota la examenul de final de liceu. "Nu-mi aduc aminte, dar sa stiti ca n-a fost stralucita. N-am fost un absolvent de 10, am fost de 7,40-7,50, cam acolo", a raspuns Basescu.
Daca trecutul i-a creat probleme de memorie, seful statului a fost insa mult mai generos in privinta detaliilor legate de planurile de viitor. In septembrie, la revenirea din vacanta a parlamentarilor, presedintele planuieste cel putin doua miscari: o schimbare la conducerea Ministerului Sanatatii, unde se afla acum UDMR-istul Cseke Atilla, si infiintarea unui minister care sa coordoneze absorbtia fondurilor europene.
In privinta ministrului Sanatatii, seful statului este nemultumit ca acesta nu se intelege cu seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in legatura cu supravegherea cheltuielilor din domeniu. "Ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi. Demisioneaza si vine cineva care reuseste sa se inteleaga. Am vorbit cu premierul si va fi gasita o solutie rapid dupa inceperea activitatii Parlamentului. Guvernul este obligat sa puna cheltuielile sub control. Cei doi sunt doi oameni responsabili, au puncte de vedere diferite, unul vrea control, altul nu vrea control... aici Guvernul trebuie sa ia o decizie. Usa institutiilor este deschisa. Cei doi nu sunt in stare sa puna costurile medicamentelor sub control", a declarat Traian Basescu.
In privinta ministerului care va trebui sa coordoneze absorbtia fondurilor europene, seful statului are planul bine stabilit. "Structurile de control trebuie puse intr-o legatura cu Guvernul. Vor fi concentrate sub conducerea unui ministru, imediat ce Parlamentul isi incepe activitatea. Ministrul trebuie sa fie credibil la Bruxelles. Nu fac un secret din faptul ca stiu cine va fi. E convenit cu premierul, si va fi (numit – n.r.) cand va reveni Parlamentul", a afirmat el.
Presedintele a respins si "certitudinea" lui Victor Ponta cum ca Romania va accesa banii din acordul de tip preventiv cu FMI. "Probabil, domnul Ponta are nevoie de bani ca sa fie copilot la raliuri. Romania nu are nevoie anul acesta de nici un euro de la Fond sau UE. Nu stim ce se va intampla dupa 2012 pe piete. Spre sa nu fie nevoie sa tragem acesti bani daca vom continua procesele de reformare a companiilor. Pentrru acest an bag mana in foc ca nu vom lua nici un ban de la Fond", a declarat presedintele. El a mai spus, in contextul scoaterii la vanzare a actiunilor Petrom, ca "se va ramane in grafic cu scoaterea actiunilor la Transelectrica sau Romgaz, dar nu suntem in situatia de a vinde actiuni din disperare, pentru ca nu avem bani de pensii sau salarii". Cat despre vanzarea actiunilor Petrom, seful statului a spus ca "a fost un esec". "Pentru noi a fost nu ce ne-am dorit, dar a fost solutia corecta. Pretul recomandat de consultanti a fost sa vindem o actiune cu 0,33 lei. Anul acesta nu se poate relua procesul de vanzare a actiunilor la Petrom. A fost o lectie, poate pachetul a fost prea mare. A fost si o decizie politica, Romania nu e de vanzare la pret de scrap. Nu suntem in situatia sa vindem in disperare pentru ca nu avem bani de pensii si salarii", a mai spus presedintele.
Igas, "speranta" pentru restructurarea MAI
Traian Basescu a declarat ca Ministerul de Interne nu este performant din cauza calitatii slabe a politistilor. "Personal am incredere intr-o astfel de structura a statului. In acelasi timp, el nu este suficient de performant datorita calitatii slabe a unor politisti, jandarmi. Ce restructurari s-au facut? Toti ministrii care au fost pana acum dupa doua saptamani vorbeau ca un general din minister. Imi mai pun unele sperante in Igas. La fel si ministrii Finantelor. Toti se duc acolo si spun ca pun ei o bomba sub minister, scapa de birocratie... Dupa doua saptamani uita toti sa mai vorbeasca despre restructurarea Ministerului de Interne si de Finante. Sunt singurele ministere in care nu s-au inceput reformele", a declarat presedintele.
"Academia de Politie ia anual sute de copii pentru a tine catedrele generalilor si chestorilor. Facem cu sutele politisti in fiecare an. Nu mai avem nevoie de atatia politisti. Ca sa nu mai vorbim de anii in care erau luati de pe strada, li se punea pistolul Carpati la brau si erau trimisi sa fie politistii patriei.
As vrea ca restructurarea asta sa insemne si o debirocratizare. Ca sunt mai multi astia decat politistii. Este adevarat ca Igas a fost blocat chiar de majoritatea parlamentara, care nu i-a votat restructurarea. Asa cum au plecat sute, mii, zeci de mii de oameni din administratia publica, nici MAI si MF nu vor face nota discordanta. Esenta este sa o faca pe calitate", a completat seful statului. Acesta a recunoscut si ca disponibilizarea angajatilor din MAI se va face pe "un artificiu" la Statutul politistului, lucru negat cu vehementa de reprezentantii ministerului la dezbaterea din Parlament.