x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre renumărarea alegătorilor: "E un efort intelectual greu pentru domnul ministru Rus şi vreau să-i uşurez munca"

Băsescu, despre renumărarea alegătorilor: "E un efort intelectual greu pentru domnul ministru Rus şi vreau să-i uşurez munca"

04 Aug 2012   •   10:38
Băsescu, despre renumărarea alegătorilor: "E un efort intelectual greu pentru domnul ministru Rus şi vreau să-i uşurez munca"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat ca ministrul de Interne, Ioan Rus nu cunoaste legea potrivit careia se poate face o actualizare a listelor electorale, motiv pentru care s-a oferit sa-i explice procesul, pentru a-l scuti "de un efort intelectual greu".

"Este o consistenta confuzie legata de ce a cerut Curtea Constitutionala Guvernului in ceea ce priveste actualizarea listelor electorale si ma vad nevoit sa dau citire public adresei transmise primului ministru de catre CC. Poate il scapam pe Rus sa-l caute pe nea Vasile, sa numere oameni prin sat... E un efort intelectual greu pentru domnul ministru Rus si vreau sa-i usurez munca", a declarat Basescu.

"Eu, personal, o sa le trantesc usa in nas"

"Curtea Constitutionala a hotarat sa solicite Guvernului sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Ma vad nevoit sa explic public domnului ministru Rus, domnului ministru delegat pentru administrarea locala Dobre, domnului chestor responabil cu evidenta populatiei si domnului Ponta cum se face. Trebuie sa ia listele electorale permanente si sa constate daca au fost radiati din liste cei care au decedat pana la 29 iulie. Daca au fost introdusi in liste cei care au implinit pana pe 29 iulie 18 ani. Daca au fost radiati din liste cei care au renuntat la cetatenie pana pe 29 iulie. De asemenea, trebuie sa se vada daca sunt inscrisi in liste cei care au dobandit cetatenie pana pe 29 iulie. Nu trebuie sa alerge pe coclauri, nu trebuie sa puna pe nea Vasile sa intrebe de vecin, nu trebuie sa bata la usile noastre, eu personal o sa le trantesc usa in nas atunci cand o sa vina. Trebuie sa mearga la institutii", a spus Basescu.

"V-as mai face precizarea ca orice alta abordare in raport cu solicitarea Curtii inseamna mistificare, fals, abuz. Povestea lui Rus cu nea Vasile care ii spune lui ce face vecinul... Daca ii spune ca e in vacanta il radiaza din liste sau nu? Ce ne facem cu satele din varf de munte? Cred ca o sa se duca domnul Rus prin Carpatii Orientali si domnul Dobre prin Carpatii Occidentali, o sa le ia la picior. Atat premierul Victor Ponta cat si domnul ministru Rus s-au asezat intr-un ridicol greu de comparat cu ceva", a spus Basescu.

"Fac acest apel in zi de week-end, poate politicienii la varf din USL au mintea mai odihnita".

Presedintele suspendat a declarat ca ceea ce face Guvernul in prezent va compromite Romania in Uniunea Europeana.

"Practic, sa ceri actualizarea listelor pana la 29 iulie e impotriva legii. Actualizarea trebuia facuta conform legii pana la maxim cinci zile de la data stabilirii datei referendumului. Asta inseamna ca pe 6 iulie s-a stabilit data referendumului. Listele electorale trebuie sa cuprinda situatia de la 11 iulie. E in regula, daca este o cerere a Curtii, aceasta nu poate fi contestata. Dar indeplinirea acestei solicitari trebuie sa tina simetric cont de timpul dat de lege pentru actualizarea listelor electorale. Preluand datele de la institutii, Guvernul poate actualiza datele in maxim cinci zile. Pregatirea falsificarii listelor electorale prin recensamant in care, fiind perioada de vacanta, multi sunt plecati, mi se pare unul dintre cele mai mari blufuri", a spus Basescu.

"Aceasta masura este de natura sa compromita total Romania in UE. Romania risca sa devina pentru multi ani o pata alba pe harta Europei. Nu se pot actualiza listele electorale asa cum ne-au promis domnul Ponta si Rus. Ei nu fac decat sa penibilizeze Guvernul Romaniei si Romania insasi. Imi permit sa recomand domnului ministru Rus un dram de luciditate. Compromiterea Romaniei trebuie oprita, s-a mers prea departe. Trebuie stopata aceasta cavalcada a nerespectarii legilor, Constitutiei si valorilor europene. Este un apel pe care il fac in zi de week-end, poate politicienii la varf din USL au mintea mai odihnita".

"Un presedinte este legitim la momentul alegerilor, nu dupa cinci ani"

Basescu s-a referit si la acuzatiile USL, conform carora nu ar mai fi un presedinte legitim, dat fiind proportia covarsitoare a celor care au votat pentru suspendarea sa, la referendum.

"Un presedinte ales trebuie sa fie legitim la momentul alegerilor, nu la cinci ani dupa. Legitimitatea este data de alegeri si de Constitutie, care consfiinteste un mandat de 5 ani. Romanii n-au venit sa confirme prin votul lor lovitura de stat data de Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Voiculescu si cei 256 de parlamentari. Victor Ponta o sa plece pe banii lui Ghita la Dubai din nou, iar romanii vor ramane sa suporte sanctiunile economice care vor fi aplicate Romanei. Domnul Rus se va intoarce la Mercedes, in timp ce romanii vor ramane fara bani. Acesti oameni se joaca cu tot ce am obtinut de la Uniunea Europeana pana acum", a spus Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca rezultatul actualizarii listelor nu va face altceva decat sa duca la constatarea ca sunt mai multi oameni pe liste, nu mai putini.

"Paradoxul va fi ca va fi un numar de electori mai mare, datorita celor care au implinit 18 ani pana la data votului, care sunt mai multi decat cei care au decedat. Mizez pe o crestere a numarului de alegatori cu cel putin 300.000", a mai zis Basescu.

×