x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu discută problema romilor cu miniştrii francezi: ”România nu-şi alungă cetăţenii”

Băsescu discută problema romilor cu miniştrii francezi: ”România nu-şi alungă cetăţenii”

de Agerpres    |    12 Sep 2012   •   14:37
Băsescu discută problema romilor cu miniştrii francezi: ”România nu-şi alungă cetăţenii”

Presedintele Traian Basescu le-a spus miercuri ministrilor francezi de Interne, Manuel Valls, si cel al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, ca Romania este deschisa unei colaborari in privinta problemei romilor, inclusiv prin retrimiterea de politisti in Franta, punctand insa ca nu sunt acceptate formulari de tipul 'Romania este responsabila de alungarea populatiei de etnie roma'.

'Este primul contact la nivel guvernamental, de la instalarea noului Guvern de dupa alegeri. Speranta mea este ca vom gasi formulele de cooperare traditionala intre Franta si Romania, atat in interiorul Uniunii, cat si in spatiu bilateral, mai ales ca relatia bilaterala este acum si sub un Parteneriat Strategic care respecta pana la urma traditia relatiilor bilaterale. Sper ca problema romilor nu este singura problema pe care doriti sa o discutati cu Guvernul roman, inteleg ca va intalniti in cel mai scurt timp cu primul-ministru. In problema romilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv cu retrimiterea de politisti in Franta. Insa, nu putem accepta formulari de genul 'Romania este responsabila de alungarea populatiei de etnie roma, care se vede nevoita sa se refugieze in Franta'. Vreau sa stiti ca Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul sau', a declarat Basescu, in debutul intrevederii cu cei doi ministri francezi.

Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, efectueaza miercuri si joi o vizita in tara noastra pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti pe tema incluziunii sociale a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Presedintele Frantei, François Hollande, a anuntat zilele trecute ca cei doi ministri se vor deplasa in Romania pentru a discuta despre situatia romilor si a rezolva problema 'la origine'.

'Nu putem accepta ca aceste populatii sa fie alungate din tara lor, stramutate' si sa vina in Franta 'pentru a se refugia in conditii in care nu pot desfasura o activitate economica', a afirmat Hollande intr-un interviu acordat postului de televiziune TF1.

'Suntem convinsi de dorinta Romaniei de a-si integra comunitatea de romi. Facem toti parte din Europa, atat Romania, cat si Franta. Este o politica pe care vrem sa o aplicam fara stigmatizare, insa fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatile care ii revin. Suntem convinsi ca aceste discutii vor avea rezultate bune', a spus la randul sau ministrul francez de interne, Manuel Valls, in discutia cu Traian Basescu.

×