Președintele Traian Băsescu a anunțat că liderii statelor UE au convenit să efectueze o reducere de 100 de miliarde de euro la bugetul Uniunii, găsindu-se deja modaliatea de a se tăia 70 de miliarde și rămânând ca la viitoarea întrunire să se găsească soluții pentru o tăiere de încă 30 de miliarde.
Băsescu a adăugat că, momentan, România a reușit să obțină acordul unei creșteri a subvențiilor pentru agricultori de 5 miliarde de euro, în perioada 2014-2020.
Iată mai jos punctele cheie din declarațiile lui Băsescu.
* Am putea spune că a fost vorba de o aparentă contradicție între statele considerate contributoare nete la buget și statele care sunt beneficiare nete. Cert este că, deși a apărut această aparentă contradicție, s-au făcut foarte mulți pași pentru ajungerea la un buget al Uniunii în următorul consiliu.
* Solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau între 50 de miliarde la 200 de miliarde. Acum știm precis că reducerea va fi de 100 de miliarde. Al doilea element pe care îl consider foarte important este că până în prezent s-au găsit niște soluții mai mult sau mai puțin acceptate pentru reducerea cu 70 de miliarde. Urmează ca la viitorul consiliu să se găsească soluții pentru reducerea cu încă 30 de miliarde.
* Din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea condițiilor de accesare a fondurilor. Documentul care a fost circulat ieri noapte și care este rezultatul negocierilor atât între state, cât și a fiecărui stat cu președintele Van Rompuy și domnul Barroso.
* Pentru România era și este fundamentală condiția de accesare a banilor europeni. Am să vă aduc aminte o dezbatere care era foarte puternică acum vreo trei patru ani când se reclama că problemele pe care le avem e că nu avem componentă autohtonă pentru atragerea banilor. Problema pe care o aveam era lipsa banilor autohtoni, care era o condiție de utilizare a banilor împrumutați. În ultimii doi-trei ani se aude mult mai slab această abordare, pentru că între timp România a obținut tot felul de derogări cu privire la micșorarea contribuțiilor propri. Pentru noi devenea esențial să ne asigurăm condițiile de cofinanțare națională la banii europeni.
* Inclusiv în 2011, dar și în 2010, după intrarea într-un proces puternic de restructurare bugetară, tot timpul noi am obținut unele facilități, cum ar fi includerea TVA în cheltuielile eligibile, cofinanțarea până la 95% cu bani europeni, toate aceste lucruri au permis să avem în buget banii necesari cofinanțării europene și să facă utilizabili banii europeni.
* Pentru noi lucrurile arătau foarte rău în propunerea inițială, a domnului Van Rompuy. TVA-ul eligibil ajută foarte mult agenții economici, pentru că nu mai au cheltuială cu TVA-ul. Cofinanțarea care era propusă în proiectul Van Rompuy la 75%, am reușit să o aducem la 85%. TVA eligibil și cofinanțare de 85% în loc de 75% înseamnă pentru bugetul României 2,2 - 2,4 miliarde de euro pe an.
* Am reușit parțial prefinanțarea proiectelor. În propunerea lui Van Rompuy aceasta a fost de 2% din suma totală, noi am propus 9%. S-a aprobat la 4% din valoarea contractelor. Sigur, la infrastructură înseamnă mult. Dar în acest interval de negociere îmi propun să ajungem măcar la 7% prefinanțare.
* Documentul la care s-a ajuns noaptea trecută rămâne un document bază. Cele asupra cărora s-a convenit, așa rămân. N-aș vrea să vorbesc despre sume, pentru că mai urmează încă o reducere de 30 de miliarde, vom putea s-o discutăm în perioada viitoare. Ce știu cert este că în momentul de față, pentru exercițiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii români vor avea o creștere graduală la subvenții de încă 5 miliarde de euro. Este un obiectiv important pentru noi să reducem decalajele de subvenție. Deseori spunem că avem produse din Ungaria, Italia, Franța și noi am uitat să producem. Fermierii români sunt afectați din cauza diferenței de subvenții. Din acest motiv vedem pe piață produse din Italia sau Franța sau Olanda mai ieftine ca cele din România. Pentru că avem o diferență mare de subvenție, iar pentru noi e important să mărim subvenția și să micșorăm decalajul.
* Acestea sunt lucrurile pe care le știu cert, în momentul de față. Aș mai face o menține. Cred că astăzi și ieri am văzut la toți liderii politici dorința de a găsi soluții. Nu ne place că unele state vor să aibă contribuții mai mici. Poate nici unora nu le place că noi vrem să avem parte de sume mai mari. Dar numai așa putem rămâne loiali unei Europe unite. E adevărat, sunt state care contribuie cu 21 de miliarde, cu 18, cu 15 miliarde. Altor contributori mai mici li s-a cerut o creștere a contribuției cu 85%. Nu trebuie să dăm cu pietre în contributorii neți. E criză. Și în aceste state s-au făcut tăieri. Lucrurile trebuie privite cu înțelegere și într-o parte și într-alta.