x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Evenimentele din 2012, atacurile la instituţii, la Justiţie, ne-au descalificat pentru intrarea în Schengen

Băsescu: Evenimentele din 2012, atacurile la instituţii, la Justiţie, ne-au descalificat pentru intrarea în Schengen

09 Feb 2014   •   13:48
Băsescu: Evenimentele din 2012, atacurile la instituţii, la Justiţie, ne-au descalificat pentru intrarea în Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la dezbaterea publică organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Cluj-Napoca, că România se confruntă cu probleme privind stabilitatea instituțiilor statului și respectarea statului de drept.

"Avem probleme în zona stabilităţii instituţiilor statului şi în zona respectării statului de drept. De ce alarma, când este vorba de criteriile politice, este atât de mare? Momentul în care criteriile politice nu sunt respectate, ţara face paşi înapoi. (...) Dacă privim la realitățile care nu pot fi trecute cu vederea, evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituției a președintelui României, este un element care intervine mereu în discuții și în rapoarte. Marțea neagră din decembrie 2013 a fost un moment de reaprindere a dubiilor partenerilor noștri privind capacitatea României de a respecta criteriile politice. România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012 şi au pierdut românii, atât în credibilitate, cât şi economic. Toţi avem o problemă din cauza acţiunilor majorităţii politice. Evenimentele din vara anului 2012, atacurile la instituții, la Justiție, au fost de natură să ne descalifice pentru intrarea în Schengen", a declarat Băsescu.

"Atacurile la justiție pun și ele sub semnul întrebării îndeplinirea criteriilor policie. Instituția Parlamentul României nu funcționează ca o instituție la standarde europene", a continuat preşedintele, care a precizat că "lipsa de exigenţă a electoratului" s-a văzut când a trimis în Parlament politicieni cu dosare penale pentru corupţie.

Președintele a afirmat că România nu trebuie să se vadă mai "neagră" decât este în privinţa respectării criteriilor politice de la Copenhaga.

"Să nu e vedem mai negri decât suntem , dar după criteriile de la Copenhaga, România nu are probleme în privinţa minorităţilor, probleme minime la respectarea drepturilor omului. Probleme avem la stabilitatea instituţiilor statului şi a statului de drept, în complexul criteriilor de la Copenhaga", a mai spus preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu participă astăzi, la Cluj, la o dezbaterea publică despre statul de drept organizată de Fundaţia Mişcarea Populară. Şeful statului a fost însoţit de primarul Emil Boc, în sală fiind prezenţi, de asemenea, lideri ai PDL Cluj, consilieri locali şi judeţeni democrat-liberali.

×