x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu face primul drum in Marea Britanie

Basescu face primul drum in Marea Britanie

17 Ian 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu va face prima sa vizita oficiala bilaterala in Marea Britanie, in perioada 30-31 ianuarie, la invitatia premierului britanic, Tony Blair, a declarat ieri pentru Mediafax ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle.

In calitate de sef de stat, Basescu va face prima vizita in Polonia, la ceremoniile de marcare a 60 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagarul de la Auschwitz. Quayle s-a intalnit ieri cu presedintele Basescu, caruia i-a adresat invitatia din partea primului-ministru britanic de a face o vizita la Londra. Pe agenda vizitei vor figura intalniri cu oameni de afaceri interesati de investitii in Romania, dar si cu parlamentari britanici. Discutiile cu Tony Blair vor viza securitatea din zona Marii Negre si rolul celor doua fregate britanice achizitionate de Marina Romana, cooperarea militara romano-britanica in Irak si Afganistan, precum si sprijinul acordat de autoritatile de la Londra pentru lupta impotriva coruptiei in pregatirea aderarii la UE.

SPRIJIN. Ambasadorul a precizat ca Marea Britanie este gata sa ajute Romania in lupta impotriva coruptiei, deja existand doi consilieri britanici in Politie si Vama, declaratia anticoruptie a presedintelui Basescu fiind considerata una importanta. Vor fi abordate si alte probleme legate de capitolul "Justitie si afaceri interne", cum ar fi traficul de persoane si imigratia ilegala. In ceea ce priveste companiile britanice - posibili investitori in Romania - Quayle a precizat ca exista interes pentru Romania, dar pana acum multi dintre oamenii de afaceri au fost descurajati de lipsa transparentei, a stabilitatii legislative, precum si de birocratie si coruptie. Daca aceste probleme vor fi rezolvate, speram ca tot mai multi investitori britanici importanti sa vina in Romania, a conchis Quayle. Ideea privind axa Bucuresti - Londra - Washington nu este una retorica, ci este vorba despre un parteneriat strategic, o cooperare practica, din care vrem sa facem un exemplu de succes, a mai spus diplomatul britanic. (Gabriela Antoniu)

LECTIA "MAREA NEAGRA"
Tot ieri, presedintele Traian Basescu a participat la deschiderea celei de-a 14-a serii de cursuri postuniversitare a Colegiului National de Aparare. El a apreciat ca obiectivul major al acestor cursuri este ca tot mai multi din cei implicati in decizie sa inteleaga faptul ca politica si politica militara se imbina in decizie. Seful statului a declarat ca va cere membrilor Guvernului care detin decizia strategica sa faca transferul de informatie catre cursantii Colegiului. Traian Basescu si-a exprimat speranta ca va reusi sa-i convinga si pe sefii serviciilor secrete ca anumite lucruri pe care ei le fac nu sunt atat de secrete, incat sa nu poata fi transmise cursantilor Colegiului National de Aparare. Basescu a spus ca, daca in programa va fi introdusa o tema privind importanta Marii Negre, va veni sa predea la Colegiul National de Aparare.

×
Subiecte în articol: basescu politic