x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: ieri „hăis”, azi „cea”

Băsescu: ieri „hăis”, azi „cea”

de Aniela Nine    |    05 Ian 2011   •   21:22
Băsescu: ieri „hăis”, azi „cea”
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

145152-mr-copii-sinistrati-scoala-dsc-8119.jpgPoziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de cerinţele minorităţii maghiare de a avea învăţământ în limba maternă a oscilat în timp de 12 ani de la o extremă la alta. Astfel, dacă în mandatul actual de preşedinte Băsescu a devenit un susţinător fervent al solicitării UDMR de a avea învăţământ integral în limba maghiară, în urmă cu 12 ani, când era ministru al Cabinetului Radu Vasile, Traian Băsescu s-a opus vehement unei hotărâri de guvern prin care se înfiinţa o universitate de stat cu predare în maghiară şi germană.

Un document obţinut în exclusivitate de site-ul Impactnews prezintă discuţiile dintr-o şedinţă de Guvern, în septembrie 1998, în care s-a anali­zat hotărârea care înfiinţa Universitatea de stat Multiculturală, cu predare în limba maghiară şi germană. Ministrul pentru minorităţi la acea vreme, Gyorgy Tokay, a susţinut înfiinţarea acestei structuri de învăţământ, intrând în conflict verbal cu ministrul Traian Băsescu, care susţinea că este incorect ca studenţii români să nu aibă dreptul să înveţe  în limba română în acea universitate. „Nu am dreptul aici să înfiinţez o grupă care să i se predea în limba română? (...) Dar mi se pare absolut incorect... Să exclud posibilitatea ca, aşa cum astăzi la Universitatea din Cluj grupuri pot cere predare în limba maghiară, într-o instituţie de învă­ţă­mânt superior să nu existe o grupă care să poată să ceară predare în lim­ba română, mi se pare absolut in­co­rect.

Cum gândiţi să creăm sistemul ăsta de excludere a studenţilor ro­mâni într-o instituţie de învăţământ superior, pe teritoriul României?(..)  E strâmb ceea ce faceţi dvs. şi acum, pentru că m-am dumirit care vă este logica, mă desolidarizez de acest act normativ, chiar dacă există riscul să... deci nu mă solidarizez cu acest act normativ”, spunea atunci Traian Băsescu. Marţi, preşedintele Băsescu a motivat promulgarea Legii edu­ca­ţiei cu dreptul minorităţilor de a în­vă­ţa în limba maternă invocând pro­misiunile din 1918 făcute mi­no­ri­tăţilor de a se putea instrui în limba maternă. „În 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea: Fiecare popor, se referea la minorităţi, se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie. Era una din tezele care creau garanţie minorităţilor că îşi vor putea menţine valorile culturale în interiorul graniţelor României Mari. Nu văd de ce azi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră NATO, membră a UE”, a spus Băsescu.

Legea educaţiei dă profesorii afară
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia asupra fap­tului că aplicarea Legii Educaţiei Naţionale va reduce mii de posturi didactice, începând cu luna februarie. „Prin Art. 361(2) din Legea Educaţiei Naţionale se abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului di­dac­tic, ceea ce înseamnă că profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad di­dac­tic I nu vor mai avea norma de predare redusă cu două ore”, se arată într-un comunicat al FSLI. Norma de predare de 18 ore în loc de 16 va duce, conform calculelor făcute de federaţie, la o reducere totală a 3.500 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar. „Nimic din Legea Educaţiei Naţionale nu este întâmplător. Această reducere a fost inclusă şi în Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de învăţământ a primit la cheltuielile cu personalul mai puţin cu 25%, faţă de 2010. În acest context sunt inevitabile disponibilizările în sistem, începând cu cel de-al doilea se­mestru şcolar”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.
- Diana Scarlat

×
Subiecte în articol: politica