x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu ii bate obrazul lui Blair

Basescu ii bate obrazul lui Blair

de Oana Stancu Zamfir    |    30 Noi 2006   •   00:00
Basescu ii bate obrazul lui Blair

Presedintele Romaniei i-a reclamat premierului britanic restrictiile im-puse muncitorilor romani, care vor dori sa lucreze in Marea Britanie dupa 1 ianuarie.

Corespondenta din Riga
Discutii cu Bush despre Afganistan si cu Blair despre muncitori
Presedintii si premierii reuniti la Riga au schitat ieri cordonatele urmatorului val de extindere a NATO, dar au incercat sa isi rezolve si micile neintelegeri bilaterale.

Discutiile purtate zilele trecute la "masa bogatilor", in jurul careia s-au adunat sefii de stat si de guvern din satele membre ale Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), s-au desfasurat in coordonatele Afganistan si extinderea aliantei. Cel putin, asa arata declaratia finala semnata de reprezentantii celor 26 de state membre, printre care si Romania. Numai ca intrevederile au inclus si alte teme de interes "neoficiale". A fost si cazul unei scurte discutii tÃştÃş-Ã -tÃştÃş dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul britanic, Tony Blair, dincolo de agenda oficiala a summit-ului. Convorbirea s-a axat si pe chestiunea restrictiilor impuse de Londra muncitorilor romani si bulgari dupa aderarea de la 1 ianuarie 2007.

NEDUMERIT SI NEMULTUMIT. "Le-am transmis nemultumirile noastre pentru faptul ca Romania nu are acelasi tratament din punct de vedere al fortei de munca cu primele zece state din valul cinci de extindere. Am dorit sa imi exprim nedumerirea fata de acest tratament. Se pare ca situatia politica interna este principalul motor al Guvernului britanic", a comentat Basescu, subliniind ca in Marea Britanie se afla 50.000 de romani, din care "vreo 5.000 de medici si 5.000 de ingineri, in special in domeniul tehnologiei informatiei". Potrivit Tratatului de Aderare a Romaniei, semnat de cele 25 de state membre, perioadele de tranzitie pentru forta de munca pot dura intre 2 si 7 ani. In luna octombrie, ministrul de Interne de la Londra, John Reid, anunta ca restrictiile pentru romani vor fi reevaluate dupa doar un an. In prezent, termenul exact al acestor restrictii este incert.

BUCURESTI CONTRA LISABONA. Basescu s-a intalnit si cu premierul Portugaliei, intr-o incercare de a "transa" competitia declansata intre cele doua state pentru organizarea summit-ului NATO din 2008.

"Am acreditat ideea ca am fi o buna gazda in 2008, dar avem handicapul ca Portugalia a cedat deja summit-ul din 2006 Rigai", a spus Basescu, la finalul intalnirii, dand asigurari ca Romania si Portugalia vor avea "o competitie fair". Seful statului nu a pierdut ocazia de a discuta si problema energiei, intr-o intalnire cu presedintele polonez.

Supersecuritate
Autoritatile letone muncesc de asta primavara sa pregateasca logistica pentru summit. Surse neoficiale estimeaza sprijinul Aliantei la peste 50 de milioane de euro. Cartierul general a fost plasat la Olympic Sports Centre, inconjurat de hambare, moderne ce-i drept, ridicate in ultimele luni pentru a gazdui bilateralele mai-marilor lumii, conferintele de presa si centrul pentru ziaristi. La doar cativa metri, o imagine familiara romanilor: sediul Dacia Renault. Protocolul leton pare sa fi fost si el marcat de prezenta lui George Bush si a celorlalti grei, prilej pentru cateva gafe. Uneia dintre ele i-a cazut victima premierul britanic, Tony Blair, plimbat cateva minute bune marti seara prin Opera letona, pana cand i-a fost gasita loja de la care sa priveasca spectacolul oferit de presedintia letona. Cat despre liderul american, el pare sa fi fost antemergatorul delegatiei romane. Sau invers, Basescu si delegatia sa coada lui Bush. Aeronava Carpati a aterizat marti seara la Riga, imediat dupa Air Force One si a decolat asisderea, mircuri dupa-amiaza. Incolonati in fata Olympic Centre, romanii au asteptat ceva ceva pana cand au trecut limuzinele lui Bush.
  • Oana Stancu
  • AFGANISTAN
    Alianta Nord-Atlantica a anuntat ieri ca va ramane in Afga-nistan atat timp cat este necesar pentru a obtine pacea si securitatea in zona. Romania si-a indeplinit deja obligatiile fata de aliati, suplimentand cu 192 numarul militarilor romani in Afganistan, fiind randul altor state sa faca acest acelasi lucru. "Am sustinut necesitatea asigurarii fortelor pentru ca participarea NATO la misiuni in Afganistan nu este doar o chestiune de implicare, ci una de credibilitate a Aliantei. Un esec in Afganistan poate sa duca decredibilizarea NATO in tarile membre, la ele acasa", a subliniat Basescu. Secretarul general al NATO a declarat ieri ca Alianta analizeaza posibilitatea de a crea un "grup de contact" in Afganistan, alaturi de ONU, UE si Banca Mondiala, dupa modelul grupului de contact care a functionat in Balcani mai mult de un deceniu. Propunerea este pe placul Frantei si se pliaza mai putin pe intentiile administratiei Bush.
    Liderii NATO sunt de acord ca "apararea colectiva va ramane obiectivul central" al NATO, fiind nevoie de acordarea unei atentii speciale amenintarilor de terorism si armelor de distrugere in masa.
  • George Daniel Ripa
  • DESCHIDERE SPRE BALCANI
    NATO a oferit ieri statelor din Balcanii de Vest (Serbia-Muntenegru si Bosnia si Hertegovina) promisiunea ca in 2008 ar putea primi o invitatie oficiala din partea Aliantei de a adera la structura nord-atlantica. Desi Parteneriatul pentru Pace nu garanteaza integrarea in Alianta, anuntul a luat-o prin surprindere pe Cara del Ponte, procurorul-sef al Tribunalului Penal International. Pana in prezent, alianta sustinea ca nu se poate pune problema extinderii in aceasta zona pana cand Serbia si Bosnia nu coopereaza pe deplin cu TPI.
  • George Daniel Ripa
  • ×
    Subiecte în articol: basescu politic nato afgan