x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu il voia suspendat pe Iliescu

Basescu il voia suspendat pe Iliescu

de Lavinia Dimancea    |    02 Feb 2007   •   00:00
Basescu il voia suspendat pe Iliescu

Presedintele Traian Basescu a sem-nat si el, acum 13 ani, in calitate de deputat PD, pentru suspendarea din functie a predecesorului sau, Ion Iliescu.

Deputatul Traian Basescu a semnat in 1994 pentru suspendarea presedintelui Ion Iliescu. Seful statului nu a fost clintit atunci din functie. Dupa 13 ani, senatorul Ion Iliescu a ajuns sa semneze si el pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

La 10 iunie 1994, iritati de o declaratie a presedintelui Ion Iliescu, facuta la Satu-Mare, potrivit careia judecatorii nu ar mai trebui sa restituie casele confiscate dupa 1947 proprietarilor in drept, liderii PNTCD au anuntat declansarea procedurii de suspendare din functie a sefului statului. Taranistii il acuzau pe Iliescu ca a atentat la independenta justitiei, incercand sa influenteze judecatorii si instigand la nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive. "Si-a depasit prerogativele, incalcand prevederile Constitutiei", argumentau liderii PNTCD. "Este o ofensa inadmisibila adusa presedintelui din partea unui partid politic. Este un act regretabil, penibil chiar pentru autorii lui", raspundea Presedintia, prin purtatorul de cuvant, Traian Chebeleu. Sase capete de acuzare au identificat ulterior taranistii in propunerea de sesizare ce avea sa fie inaintata Curtii Constitutionale, intre care atingerea independentei judecatorilor prin influentarea in mod nefavorabil a bunului mers al justitiei, instigarea la nerespectarea hotararilor judecatoresti si negarea valorilor constitutionale fundamentale si a atributiunii esentiale a uneia dintre cele trei mari autoritati ale statului, aceasta reprezentand "un adevarat act dictatorial".

SEMNATARII. Desi au existat rezerve din partea unor partide din Opozitia vremii, in special PD, cu privire la initierea procedurii de suspendare (la un moment renuntandu-se chiar la suspendare in favoarea invitarii lui Ion Iliescu in Parlament pentru a da explicatii), in cele din urma aceasta a fost pusa in aplicare. Nu mai putin de 167 de senatori si de deputati reprezentand PNTCD, PER, PL ’93, PAC, PNL-CD, PSDR, UDMR si PD si-au pus semnatura pe documentul incriminator. Printre ei si Traian Basescu, deputat al democratilor, acesta semnand impotriva lui Ion Iliescu de pe pozitia 117. La 4 iulie, aproape la o luna de la anuntul declansarii suspendarii, Parlamentul a fost convocat, intr-o sedinta extraordinara, pentru prezentarea propunerii. Iliescu nu a participat la sedinta, dar a decis sa trimita o scrisoare prin care cataloga drept neintemeiate acuzatiile Opozitiei. "Prin declaratiile pe care le-am facut la Satu-Mare nu numai ca nu am incalcat Constitutia, ci am dat expresie unei obligatii constitutionale care imi cere sa exercit «functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate»", scria Ion Iliescu.

CIRC. Cel care a dat citire epistolei prezidentiale a fost chiar presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, intr-o sedinta care nu se deosebeste de ceea ce vedem astazi in Parlament si care a inceput cu felicitarile presedintelui de sedinta, Oliviu Gherman, pentru echipa nationala de fotbal ce se calificase in sferturile de finala ale campionatului mondial. Rumoare, vociferari, tipete, batai din picioare, huiduieli, injurii si amenintari, toate s-au facut simtite pe tot parcursul sedintei, stanga si dreapta duelandu-se pana la epuizare si pregatind urmatoarea sedinta in care avea sa se voteze suspendarea lui Ion Iliescu. Asta nu inainte ca judecatorii Curtii Constitutionale sa isi dea avizul consultativ, lucru care s-a intamplat la 5 iulie, cand au decis ca propunerea de supendare nu se intemeiaza pe motive care sa constituie o incalcare grava a Constitutiei.

Click pt a mari imaginea
FACSIMIL. Documentul prin care se propunea suspendarea din functie a lui Ion Iliescu a fost semnat si de Traian Basescu, pe atunci deputat PD

ESEC.La 7 iulie, senatorii si deputatii, intruniti intr-o noua sesiune extraordinara, au dezbatut suspendarea lui Iliescu mai bine de sase ore, de la 10:23 pana la 16:40, in lipsa acestuia. Ca si la 4 iulie, Opozitia si Puterea s-au incins intr-un razboi al acuzatiilor si vociferarilor, astfel incat presedintele de sedinta, Adrian Nastase, a trebuit sa intervina deseori si chiar sa ameninte cu evacuarea. "Daca mai vorbiti o data din sala, cer sa fiti scos din sala", il ameninta Nastase pe democratul George Stancov. Degeaba! "La puscarie cu voi", "Il regretati pe Ceausescu?" urlau reprezentantii Opozitiei cand cei ai Puterii aveau microfonul. "Rusine sa-ti fie!", "Care este problema?", protestau si cei de la PDSR fata de vorbitorii din Opozitie. Discutiile s-au pierdut in tot felul de subiecte, cine si de ce a pierdut Basarabia, cum a fost cu meciul de fotbal Romania-Argentina, despre Regele Mihai, Germania dupa unificare, Constitutia Americana, implinirea a 20 de ani de la cazul "Watergate". Asa s-a dus vremea pana la vot, cand propunerea de suspendare a lui Iliescu a fost respinsa, prin vot cu bile, cu 166 de voturi "pentru" si 242 "contra", parlamentarii incheind aici acea sesiune si plecand in vacanta.

EDITORIAL
"E limpede ca din puncul de vedere al eficientei practice, gestul PNTCD n-are nici o valoare. Valoarea uriasa a acestui gest consta in altceva. Si anume in avertismentul dat lui Ion Iliescu ca-i va fi daca nu imposibil, atunci macar extrem de greu sa-i ia locul lui Nicolae Ceausescu. (…) In ciuda gestului PNTCD, Ion Iliescu va ramane mai departe presedintele Romaniei. Daca Ion Iliescu va invata insa ceva din acest gest, va fi spre binele democratiei. Ba chiar si spre binele sau"
Ion Cristoiu
"Lectia PNTCD", 13 iunie 1994

MOTIUNE
In timpul pregatirilor pentru suspendare, Opozitia a introdus si o motiune de cenzura, masura pe care si PSD-ul de astazi a anuntat-o. Initiata de PL ’93, motiunea impotriva Guvernului Vacaroiu, pentru care au semnat si parlamentarii CDR si PD, a fost dezbatuta la 1 iulie 1994, cu sase zile inainte de a fi votata suspendarea presedintelui Iliescu. Motiunea a fost respinsa cu 208 voturi "pentru" si 227 "impotriva", ceea ce l-a facut pe premierul Vacaroiu, confruntat cu cea de-a cincea motiune de cenzura, sa spuna ca aceasta ultima motiune a fost "cea mai slaba din cate au fost", iar pe Doru Ioan Taracila, ministru de Interne, sa arate ca "se dorea doar o schimbare de dragul schimbarii" si ca "s-a dorit sa se traga un cartus, ca sa nu se piarda ocazia ca atare".

×
Subiecte în articol: politic iliescu ion