x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, în ipoteticul judeţ Ţinutul Secuiesc

Băsescu, în ipoteticul judeţ Ţinutul Secuiesc

de Dana Piciu    |    22 Sep 2008   •   00:00
Băsescu, în ipoteticul judeţ Ţinutul Secuiesc

La o zi după ce Primăria Sfântu Gheorghe a dat publicităţii proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna, preşedintele Băsescu a făcut o vizită privată în zonă, unde a acuzat autorităţile locale că au încurajat problemele interetnice dintre români şi maghiari.

La o zi după ce Primăria Sfântu Gheorghe a dat publicităţii proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna, preşedintele Băsescu a făcut o vizită privată în zonă, unde a acuzat autorităţile locale că au încurajat problemele interetnice dintre români şi maghiari.

Primăria Sfântu Gheorghe a afişat joia trecută pe site-ul instituţiei proiectul de hotărâre iniţiat de fracţiunea Partidului Civic Maghiar privind organizarea unui referendum local chiar în ziua alegerilor parlamentare, la 30 noiembrie 2008, pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna, conform iniţiativei legislative “Statutul de autonomie al ţinutului Secuiesc”. Cetăţenii oraşului au fost invitaţi să se documenteze şi să îşi exprime părerea în legătură cu acest subiect până la 25 septembrie prin e-mail sau la sediul Primăriei. În cadrul referendumului, cetăţenii municipiului Sfântu Gheorghe vor fi consultaţi în legătură cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna şi înfiinţarea unei noi unităţi administrativ-teritoriale cu denumirea “Ţinutul Secuiesc”.

 

Hop şi Băsescu

A doua zi după această iniţiativă, adică vineri, Traian Băsescu a început o vizită neoficială, în judeţele Covasna şi Harghita, în timpul căreia a acuzat autorităţile din cele două judeţe că încurajează problemele interetnice dintre români şi maghiari. “Eu cred că cei care au impresia că pot să trăiască din stimularea separaţiei dintre cele două naţionalităţi îşi pierd uşor-uşor credibilitatea, pentru că, indiferent că este vorba de unguri, români, ucraineni sau de romi, sunt cetăţeni ai acestei ţări şi nici unul nu o duce mai bine când nu există o atmosferă care să favorizeze şi buna înţelegere”, a spus Băsescu. El a adăugat că politicienii “separatişti” se fac vinovaţi şi de faptul că investitorii au ocolit zonele Covasna şi Harghita. “Separatiştii au reuşit să creeze impresia că cele două judeţe ar fi zone nesigure pentru investitori, tot timpul cu potenţial de dispute interetnice, şi acest lucru i-a alungat pe investitori. Datorită politicienilor extremişti, atât unguri, cât şi români, cele două judeţe au fost văduvite de investiţii, de locuri de muncă pentru oamenii de aici şi ocolite de investitori. Trebuie recuperat acest decalaj care s-a format, o dată prin acceptarea numai a firmelor ungureşti şi a doua oară prin demagogia naţionalistă a celor două părţi, unguri şi români”, a mai spus Băsescu.

 

Întălnire

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, şi-au încheiat ieri vizita, cu o întâlnire la care au luat parte reprezentanţii autorităţilor locale. După terminarea acestei întrevederi, şeful statului a plecat spre Bucureşti cu elicopterul, fără a face vreo declaraţie despre conţinutul sau concluziile discuţiilor. La întâlnirea cu şeful statului autorităţile locale au ridicat probleme legate de descentraliare, de privatizările care au avut loc în anii ’90 şi au vorbit despre un nou concept de autonomie, cea asimetrică, care înseamnă ca fiecare regiune să aibă câtă autonomie doreşte. Băsescu nu a fost însă de acord cu autonomia teritorială, el pledând pentru “o autonomie similară şi în Călăraşi, şi în Odorheiu Secuiesc”. Autorităţile locale au solicitat de asemenea sprijinul politic al preşedintelui pentru modernizarea infrastructurii în Harghita şi Covasna.

×
Subiecte în articol: basescu politic