Presedintele Traian Baescu a declarat ca Guvernul va incerca sa propuna FMI un nou termen privind liberalizarea preturilor in sectorul energetic, cu cinci ani mai tarziu decat este prevazut in actualul acord.
O delegatie FMI este prezenta in Romania, in aceste zile.
"La nivelul FMI, aprecierea pentru Romania este pozitiva. Singurul lucru care va trebui modificat in scrisoarea Guvernului pentru FMI va fi o noua strategie de liberalizare a preturilor in sectorul energetic. In actualul acord pe care il avem, liberalizarea este prevazuta pentru agentii economici in 2013, iar pentru populatie in 2015. Va trebui sa incercam o reprogramare a liberalizarii preturilor la gaze la nivelul anului 2020, iar pentru agentii economici, 2015 - 2017. Sa vedem daca vom reusi. Renegociem plecand de la puterea de plata a economiei romanesti", a declarat Traian Basescu, care a discutat azi aceste lucruri cu premierul Emil Boc.
Presedintele a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa organizate inaintea plecarii acestuia la Bruxelles, unde va participa la un consiliu informal alaturi de liderii din Uniunea Europeana si unde este programata si o intalnire cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
"Sunt pe agenda cateva subiecte asupra carora am convenit ca vom discuta. Primul e legat de sistemul de aparare anti-racheta. Obiectivul Romaniei este ca la summitul din mai, Romania sa fie declarata capacitate interimara a NATO, in ceea ce priveste sistemul anti-racheta", a spus presedintele.
Basescu va incerca sa obtina si o degrevare de obligatiile conform carora Romania trebuie sa se echipeze cu 48 de avioane de vanatoare.
"Un alt subiect este conceptul de smart defence. Avem doua aspecte de validat, la acest nivel. Conceptul de smart defence il putem construi si altfel - mai multe state din zona sa asigure patrularea aeriana pe timp de pace. Acest lucru ar degreva statele de o parte insemnata din cheltuielile pe care trebuie sa si le asume, mai ales acum, pe timp de criza. Fiecare stat ar trebui sa-si asume un anumit numar de aeronave. In loc de 48 de avioane, Romania sa vina cu un numar mult mai mic de avioane, daca si alte state ar intra impreuna cu noi intr-un astfel de pachet", a sugerat Basescu, adaugand ca tara noastra poate oferi si alte resurse, in afara avioanelor.
"Romania ar putea fi un contributor important in ceea ce priveste securitatea cibernetica. Avem atatia hackeri talentati care ar putea fi utilizati pozitiv, in ceea ce priveste apararea", a spus Basescu.
Presedintele a adaugat ca va discuta cu Rasmussen si despre restrangerea numarului de militari romani in Afganistan, incepand cu 2013. Basescu a mai spus ca va discuta si despre relatia NATO - Federatia Rusa, cu mentiunea ca cea din urma este de preferat sa "fie un partener".
In cadrul Consiliului Informal de maine, presedintele intentioneaza sa ridice problema relocarii industiilor europene catre Asia si sa propuna, totodata, si un plan de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii.
"Vom ridica si problema delocalizarii industriilor catre Asia. Este o apreciere personala, Europa are probleme de forta de munca neangajata mai ales din cauza delocalizarii centrelor industriale catre alte parti ale lumii. Numai IMM-urile nu pot rezolva problema ocuparii fortei de munca. Poate ar trebui sa gasim stimulente fiscale pentru ca marile industrii sa nu se mai delocalizeze catre Asia", a spus Basescu.
Intrebat daca in cadrul Consiliului Informal de maine vor fi aduse in discutie protestele din Romania, presedintele a raspuns: "Le voi spune ca sunt proteste firesti, ca sunt generate de situatia din Romania, ca romanii au platit pretul masurilor de austeritate si ramane sa le plateasca si politicienii".
Basescu a adaugat ca va solicita si ca statele care nu fac parte din zona euro sa participe la deciziile luate privind politica monetara, deoarece aceste decizii le afecteaza.
"Daca eurozona intra in recesiune in partea a doua a anului 2012, cum afirma multi analisti, Romania va fi in dificultate si cresterea noastra economica va fi franata", a mai spus Basescu.