x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: ”Instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse”

Băsescu: ”Instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse”

13 Sep 2012   •   16:35
Băsescu: ”Instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse”

Presedintele Traian Basescu se va intalni, maine, la solicitarea sa, cu presedintele Consiliului Europei, Herman von Rompuy, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si cu comisarul pentru Justitie Viviane Reding, afirmand ca are de discutat 'probleme de actualitate' pentru Romania.

Basescu spune ca principalul sau mesaj va fi ca institutiile statului au rezistat 'presiunilor uriase ale majoritatii parlamentare'. Iata mai jos declaratiile presedintelui, inainte de plecarea la Bruxelles:

'Maine fac o vizita la Bruxelles, unde ma voi intalni cu Herman von Rompuy, cu domnul Barroso si doamna Viviane Reding. Vizita o fac la solicitarea mea, pentru ca vreau sa discut probleme de actualitate pentru Romania.

Exista un proces rapid de schimbare a UE si sunt procese particulare de interes pentru Romania. In ceea ce priveste interesele particulare ale Romaniei, un subiect va fi Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV n.r.). Dupa evenimentele din 3-6 iulie, Comisia Europeana (CE n.r.) a solicitat pentru Romania un raport suplimentar care vizeaza statul de drept, raport care trebuie finalizat pana in decembrie. Este de interes major sa vedem exact abordarile pe care le are CE, in special Viviane Reding cu privire la acest raport special.

Raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie si tergiversarile de dupa referendum, mesajul meu va fi precis - acela ca insitutiile Romaniei au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentara. Nu este de neglijat nici sprijinul politic primit de la CE si liderii europeni.

Sigur, cred ca nu este de natura a ne favoriza faptul ca Parlamentul a respins solicitarea parchetelor de a ridica imunitatea in vederea anchetelor pentru doi membri ai Parlamentului. Nu sunt de bun augur atacurile continue la Justitie si nu e de bun augur angrenarea unor politicieni importanti in asa numitele auto-denunturi pentru participarea la referendum. Nu asta se ancheteaza, se ancheteaza eventualele fraude.

Alt subiect e legat de Schengen. Pozitia mea ramane neschimbata, accesul este o chestiune tehnica, asa cum e definita de tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si nu poate fi conexat cu alte conditionalitati, inclusiv MCV-ul.

Voi relua discutia legata de extinderea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene. Din pacate momentul optim a trecut, nu stiu daca mai poate fi reluat cu succes subiectul. Eu am lansat solicitarea in 23 mai 2012, intr-un consiliu informal. A urmat intalnirea cu presedintele Barroso, unde i-am dat o nota verbala si trebuia sa fie sustinuta solicitarea noastra in consiliul din 29 iunie.

Voi discuta cu doamna Reding si problema minoritatii rome. Domana Reding a facut propunerea crearii unei comunitati de state interesata de aceasta problema. Teoria noastra, sa avem o proiectie a rezolvarii minoritatii rome la nivel european revine pe agenda. Poate reusim sa desfasuram o politica la nivel european. Problema romilor nu se va rezolva nici intr-o zi, nici in doua, nici punandu-i in avion. Problema se va rezolva prin educatie.

Romania a iesit slabita din acest conflict intern. Ce s-a intamplat la noi pana pe 27 august a generat o lipsa de incredere in Romania. Este o pierdere mare si nu o vom acoperi cu declaratii, ci cu fapte'.

Basescu a refuzat sa comenteze pe seama protestelor care au inceput la Cotroceni, de la reintoarcerea sa, marginindu-se sa spuna ca: 'Este dreptul castigat al cetatenilor romani de a protesta'.

×