Preşedintele Traian Băsescu a declarat că aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie să rămână o prioritate a politicii României, cu toate scarificiile pe care le poate implica, adăugând, însă, că nu el este cel care trebuie să-şi asume eşecul amânării acestei aderări.
"Integrarea in Schengen este esenţială şi merită multe sacrificii, chiar şi sacrificarea corupţilor noştri. Prioritatea acţiunii guvernamentale, parlamentare şi prezidenţiale pentru intrarea în Zona Schengen rămâne un obiectiv major. Chiar şi cu costurile unor corupţi sau potenţial corupţi, pentru că nu-i putem judeca dinainte, acestea sunt costuri sunt nesemnificative faţă de nevoia de a muta frontiera Schengen pe Prut. Semnificaţia politică a aderării la Schengen este la fel de importantă ca intrarea în Uniunea Europeană. Noi am intrat în UE în 2007, dar încă nu ne-am integrat în cele două proiecte esenţiale ale UE, Spaţiul Schengen şi Zona Euro", a declarat Băsescu.
Preşedintele a criticat reacţiile politicienilor români după anunţul că Germania va vota împotriva aderării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, lăudând, totuşi, atitudinea premierului Victor Ponta, care a spus că Germaniei nu i se poate imputa această decizie.
"Suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc în Schengen. Să vă dau cifrele exacte - 470 de milioane de euro, facilitate Schegen, bani de la UE şi 88 milioane de euro, de la bugetul de stat al României, bani cheltuiţi pe aşa numitele cheltuieli neeligibile în Schengen, probabil care vizează în principal tehnica. Mai clarific un lucru. Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin 7 state pe care le ştiu eu care ar fi votat împotrivă din cauza raportului MCV. Prudenţa pe care a arătat-o azi premierul este de bun augur. Sper să se menţină în această linie", a spus Băsescu, reiterând că negocierile trebuie continuate pe un ton calm.
"De când merg la Consiliul European, din 2005, nu am văzut nicio problemă rezolvată ţipând. Totul este subiect de negociere între parteneri. Nimeni nu-şi aruncă buzduganul peste forntiere. O mai face Marea Britanie, dar şi ea pierde jumătate de buzdugan. A vurt reducerea cu 200 de miliarde a bugetului şi s-a redus cu 100. Şi Marea Britanie este stat contributor. Poziţia corectă este să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen. Poate fi septembrie, poate fi decembrie. Poziţia corectă este să se ia notă că România a făcut progrese, care sunt menţionate în raport şi asumarea faptului că mai sunt lucruri de făcut. Exact în zona politică, fie că vorbim de Parlament, de statutul parlamentarilor, statutul preşedintelui, dacă vreţi", a spus Băsescu.
Întrebat dacă îşi asumă şi el o parte din vină, Băsescu a declarat că el şi-a făcut datoria şi nu are ce să-şi reproşeze.
"Eu nici n-am ţinut miniştri penali în Guvern, n-am votat în Parlament pentru menţinerea imunităţii unor parlamentari penali, deci n-am ce să-mi asum. Eu mi-am făcut datoria. Căutaţi responsabili în altă parte. De data asta n-am ce să-mi asum. Nu am majoritate parlamentară. Când s-au luat măsurile de salvare a României, mi le-am asumat, pentru că aveam o majoritate parlamentară pe care să mă sprijin", a mai spus Băsescu.