x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu îşi anunţă ieşirea din politică!

Băsescu îşi anunţă ieşirea din politică!

de Mediafax    |    11 Mar 2012   •   07:36
Băsescu îşi anunţă ieşirea din politică!

UPDATE 13:20

De ce nu s-au majorat salariile bugetarilor din ianuarie? Basescu: 'S-a ratat rapita!'

Intrebat cum de reintregirea salariilor bugetarilor ar urma sa aiba loc tocmai in iunie, in preajma alegerilor locale, a raspuns razand: "Pai sa mutam alegerile atunci".

El a adaugat ca masura s-ar fi impus de la 1 ianuarie anul acesta, insa semnalele din economie de la sfarsitul anului trecut au indemnat la prudenta. "In mod normal, daca nu eram prudenti si stim toti ce se intampla in trimestrul I, ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2012, asa cum la 1 ianuarie 2011 s-a revenit pe o jumatate din reducere, sa facem acelasi lucru. Dar semnalul din decembrie anul trecut, cand s-a produs o reducere a exporturilor, semnalul pentru agricultura, ca am avut o toamna secetoasa si s-a ratat rapita, ne-a facut ca din prudenta sa spunem: hai sa facem analiza in aprilie", a argumentat seful statului.

Totodata, intrebat de unde ar putea veni banii pentru aceasta masura privind salariile bugetarilor, el a raspuns: "Din veniturile bugetului ar trebui sa vina banii". De asemenea, in opinia presedintelui, "reintregirea" salariilor ar trebui facuta intr-un singur pas printr-o marire de circa 15%, raportat la nivelul actual.

Seful statului a aratat ca, in cazul unei recesiuni in a doua parte a anului, nu se va ajunge iarasi la taieri de salarii. "Noi am anuntat atunci ca a fost o masura temporara, dar Romania nu mai poate ajunge in situatia din 2009 si 2010, pentru simplul motiv ca e mult mai pregatita sa faca fata crizei. Acum avem o rezerva pe care sa o folosim in cazul ca nu se fac veniturile din incasarile de stat. O rezerva din imprumuturi, dar o avem. Atunci nu puteam sa luam bani de pe piata", a spus presedintele.

El a mai argumentat si ca masura va avea efect pozitiv pentru cresterea economica, ce ar putea fi afectata in a doua parte a anului de estimarile de recesiune din UE. "Nu sunt un adept al cresterii prin consum, dar privind la ce urmeaza sa se intample in UE, toate estimarile ne spun recesiune in a doua parte a anului, trebuie compensat cu ceva, ca vom avea probabil reducerile de exporturi. Masura de reintregire a salariilor va avea natura de stimulare a consumului daca oamenii vor avea convingerea ca suntem pe un drum de crestere", a spus presedintele.

"Eu am vazut foarte multi medaliati sau distinsi cu premiul Nobel pentru economie care avertizeaza de cateva luni bune ca austeritatea absoluta nu este o solutie de iesire din criza. Aceasta masura se incadreaza exact in ceea ce am vazut acum acolo unde se aplica austeritati fara a mai da si sanse minimale de crestere a consumului", a evidentiat el.

UPDATE 12:30

Basescu: Le-am propus functia de premier unor tehnocrati care cad in nas dupa ce se termina lungimea mesei

Presedintele Traian Basescu a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, intrebat ce persoane s-au aflat pe lista sa pentru functia de premier, ca a discutat cu tehnocrati "care trec drept atotstiutori in economie", insa niciunul nu a vrut si a recurs tot la o solutie din mediul politic.

Presedintele a facut aceste declaratii in contextul in care a fost intrebat ce alte personalitati, in afara de Mihai Razvan Ungureanu, erau pe lista sa pentru functia de premier. "Au fost mai multi. Si pot sa fiu si foarte deschis. Am discutat cu foarte multi tehnocrati, altfel vestiti si emitatori de puncte de vedere - ce trebuie sa faca Guvernul, ce trebuie sa se intample, ce viziune au ei. Sigur, adesea viziuni cu care cad in nas dupa ce se termina lungimea mesei, dar altfel foarte vocali. Am avut discutii cu acesti tehnocrati", a spus presedintele.

Traian Basescu a refuzat sa dea nume. "Dar ei stiu. Si, daca se va gasi vreunul sa spuna 'Presedintele n-a vrut tehnocrati' o sa-l pun in situatia sa spun 'Domnule care iti dai cu parerea la televizor, te-am intrebat', a mentionat el.

Traian Basescu a adaugat ca a observat "lejeritatea cu care iti dai cu parerea si dai sfaturi la televizor, de pe un soclu de multe ori artificial construit de mare specialist".

"Si eu va pot spune cativa care au fost in Guvern, isi dau cu parerea toata ziua si nu pricep nimic din ce ar trebui sa priceapa. Nu au facut nimic in Guvern, dar acum sunt mari specialisti. Dar nu m-am indreptat catre cei care au fost in Guvern. M-am indreptat catre niste personalitati care trec drept atotstiutori in economie. Niciunul n-a vrut. A trebuit sa recurg tot la o solutie din politic, pentru ca Ungureanu, chiar daca este independent, este totusi un om politic", a mai spus presedintele.

UPDATE 12:25

Basescu nu-l vede schimbat pe Boc de la sefia PDL

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la PRO TV, in contextul unui comentariu privind o eventuala incercare de schimbare a lui Emil Boc de la conducerea partidului dupa alegerile locale, ca PDL nu este "asa naiv incat sa se joace de-a schimbarile cand ii trece unuia sau altuia prin cap".

Declaratia a fost facuta pornind de la o serie de comentarii referitoare la Vasile Blaga. "In ceea ce priveste politistii care au manifestat ilegal la Cotroceni, trebuie sa va spun ca nu i-am cerut lui Vasile Blaga demisia, ci si-a dat-o el, ca ministru care a considerat ca e un gest de onoare. Asta e tot", a spus presedintele, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV.

El a adaugat ca nu l-a sustinut la congresul PDL pentru conducerea partidului deoarece la acel moment inlocuirea lui Emil Boc din fruntea formatiunii i se parea o greseala. "Nu. Mi se parea o mare greseala sa inlocuiesti din fruntea partidului un prim-ministru in functie. Era un blam pe care i-l dadea chiar partidul lui, iar omul acesta la ora aceea avea de trecut tara prin criza", a spus presedintele.

n acest context Traian Basescu a fost intrebat despre posibilitatea ca, dupa alegerile locale, sa se incerce din nou o schimbare a structurii partidului. "Sa nu credeti ca PDL e asa naiv incat sa se joace de-a schimbarile cand ii trece unuia sau altuia prin cap", a raspuns presedintele.

UPDATE 12:20

Eu cred ca in momentul de fata Sorin Oprescu e foarte greu de batut

Intrebat daca PDL are un candidat care sa il poata invinge pe Sorin Oprescu, presedintele a spus: "Nu. Eu cred ca in momentul de fata Sorin Oprescu e foarte greu de batut".

Seful statului a adaugat insa ca, indiferent de aceasta situatie, trebuie propusi candidati.

"Trebuie sa joci ca asta e politica. In politica, trebuie sa ai candidati", a spus el.

UPDATE 12:17

Basescu 'nu exclude' candidatura lui Ungureanu la prezidentiale

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului.

"Nu exclud acest lucru, dar e mult prea devreme sa discutam. In primul rand, pentru a fi candidat la presedintie, sa spunem chiar independent, Ungureanu trebuie sa reuseasca ca premier (...) Ar fi foarte greu sa ai un esec ca prim-ministru si pe urma sa vrei sa candidezi la prezidentiale", a spus Basescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Intrebat daca atunci cand l-a nominalizat pe Ungureanu pentru a forma Cabinetul s-a gandit si la acest scenariu al pregatirii lui pentru urmatoarele alegeri prezidentiale, Basescu a raspuns cu o intrebare: "Stiti ceva ce mie ar putea sa nu imi treaca prin minte in politica?".

Basescu a subliniat ca principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier a lui Ungureanu este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

Intrebat despre relatia sa cu Ungureanu, el a mentionat ca se intelege foarte bine cu premierul actual si au discutii de consultare in diferite probleme. "Da, foarte bine si chiar avem discutii in care ne consultam pe o problema sau pe alta", a afirmat seful statului.

Pe de alta parte, seful statului a mentionat ca e greu de spus ce il deosebeste pe Ungureanu de fostul premier, Emil Boc. "E foarte greu de spus, cred ca si dumneavoastra ii puteti separa, unul e clujean si altul e iesean. Amandoi sunt cadre didactice, este adevarat mai titrat Razvan Ungureanu", a comentat Basescu.

Intrebat despre motivele schimbarii guvernului lui Emil Boc, el a spus ca a fost foarte normala schimbarea acestuia din cauza erodarii increderii. "Se ajunsese la o erodare excesiva a increderii in Guvern si mai ales in perioade de criza orice putere politica face astfel de schimbari. Cred ca este absolut normal sa se intample astfel de schimbari", a mentionat presedintele.

UPDATE 12:10

Basescu insista ca nu va nominaliza premier din partea USL dupa alegeri

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, intrebat daca va numi un guvern USL, in cazul in care Uniunea va avea o majoritate parlamentara in iarna, ca, potrivit Constitutiei, seful statului invita partidele la consultari, iar USL este o alianta.

Intrebat daca va numi un guvern USL, in cazul in care USL va avea o majoritate parlamentara in iarna, presedintele a recomandat tuturor sa citeasca cu atentie articolul 103 din Constitutie.

"Eu as citi foarte bine articolul 103 din Constitutie. Si ii rog pe toti politicienii sa citeasca si sa vada si comportamentul meu cand am chemat partidele pentru consultari la formarea Guvernului Ungureanu. Eu am chemat exact pe formularea din articolul 103 care spune Presedintele invita la consultari partidele reprezentate in Parlament. Partidele. USL nu e partid, e o alianta. Nu e partid', a raspuns Traian Basescu.

UPDATE 11:35

Basescu nu e de acord cu reducerea CAS

Presedintele sustine ca nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru ca aceasta masura, desi indreptatita, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

"Nici eu nu am exclus discutia legata de reducerea CAS si este o presiune foarte mare din partea mediului privat (...) Eu spun ca este indreptatita, dar imi pot exprima parerea ca nu este momentul", a subliniat presedintele.

Basescu a adaugat ca i se pare mai "corecta" pentru acest moment masura de reintregire a salariilor bugetarilor deoarece, pe langa indeplinirea obligatiei fata de acestia dupa taierile din 2010, aceasta are si avantajul ca mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.

Intrebat in legatura cu faptul ca si in sectorul privat s-au redus salariile in perioada de recesiune, presedintele a raspuns ca atunci cand FMI a venit cu solutia de marire a veniturilor de crestere a cotei unice la 20%, nu s-a acceptat tocmai pentru a proteja sectorul privat.

"In sectorul privat salariile au crescut si vedem pe orice statistica de la INS si e foarte bine ca au crescut", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.

UPDATE 11:30

Basescu: Am rupt orice legatura cu Petrom, care are o politica de preturi imorala

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca a rupt orice legatura cu Petrom ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza, el adaugand ca politica acestei companii este "imorala"

"Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza. Nu-mi place politica lor, este incorecta", a declarat presedintele.

Traian Basescu a spus ca a avut discutii numeroase pe tema acestor nemultumiri cu cei de la Petrom, dar si cu presedintele austriac.

"Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata in fiecare zi pretul mondial al barilului, cand tu il extragi din Romania cu 16 dolari", a spus presedintele.

UPDATE 11:25

Basescu viseaza la o coalitie PDL-PNL dupa alegeri

Intrebat daca se prefigureaza, dupa viitoarele alegeri, un guvern PSD-PDL, presedintele a spus: "Nu cred ca este posibil asa ceva. Cred ca, daca este vreo varianta care sa apropie doua partide, este PDL-PNL. Poate fi o varianta. Dar nu vreau sa prejudec cu nimic".

Traian Basescu a mai spus ca precedenta coalitie facuta de PDL cu PSD a fost "abandonata pe nimic" de social-democrati. "Cu PSD-ul s-a incercat marea coalitie, au abandanat-o pe nimic, pentru interese electorale", a spus presedintele.

UPDATE 11:20

Basescu: De ce va luati de Udrea, doar a avut cea mai buna absorbtie?!

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca Elena Udrea, "cum era ea, cu tocuri inalte, cu pantaloni stramti", a avut cea mai buna rata de absorbtie a fondurilor europene.

"Vad ca e tinta obisnuita Elena Udrea, dar vreau sa va spun ca a avut cea mai buna absorbtie", a spus presedintele Traian Basescu.

El a adaugat ca le doreste tuturor noilor ministri sa aiba o rata de absorbtie a fondurilor europene ca aceea a Ministerului Dezvoltarii din vremea Elenei Udrea.

UPDATE 11:05

Presedintele Traian Basescu isi anunta plecarea din politica.

Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca functia de presedinte a reprezentat pentru el "cea mai mare umilinta a vietii" sale, explicand ca, cel putin dupa 2007, s-a simtit continuu jignit.

"In prima zi in care am plecat de la Cotroceni, plec din viata politica. Mi-a ajuns. A fost, cel putin in ultimii ani, din 2007 pana acum, a fost cea mai umilitoare perioada din viata mea, jignit de dimineata pana seara, de tot soiul de oameni, pe televiziuni, prin adunari publice. Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele", a spus seful statului, raspunzand unei intrebari daca va accepta o functie in guvern, dupa modelul rus al lui Vladimir Putin, la finalul mandatului.

El a subliniat ca a fost un om demn, care nu a fost jignit, un bun meserias, un om care si-a facut meseria cu placere si cu demnitate, iar jignirile de dimineata pana seara de dupa 2007 nu au facut decat sa il umileasca.

"Am compensat totul cu ceea ce se numeste misiunea functiei. Doamne fereste, nu e o misiune sfanta. E misiunea functiei, un presedinte trebuie sa inghita, dar trebuie sa va spun ca totul are o limita", a adaugat el.

Intrebat daca s-a gandit vreodata sa renunte, Basescu a raspuns ca "presedintii nu pot sa abdice

UPDATE 10:55

Despre politisti: 'Vom face in CSAT o discutie despre indepartarea neavenitilor din structurile MAI, a celor angajati fara selectie in anii 2006-2007'. 'Nu e vorba de salarii sau de schimbarea sefilor, ci de calitatea politistului de la baza. Angajarea fara selectie in 2006-2007 a mii de politisti isi arata raspunsul acum', a spus Basescu, adaugand ca si-ar fi dorit ca prin procesul de restructurare a MAI sa fie scosi acei politisti sau jandarmi 'luati de pe strada'.

Intrebat despre cazul de la coaforul Perla si implicatiile sale pentru Politia Romana, Basescu a aratat ca a discutat deja cu ministrul Administratiei si Internelor despre aceasta problema, iar o discutie se va face si in urmatoarea sedinta a CSAT. 'Acele cursuri pe care le-au facut pe genunchi, dupa care au primit pistolul in mana sunt prea putin pentru formarea unui politist (...) Calitatea trebuie imbunatatita prin excluderea lor din corpul de ordine publica sau de politie'.

Despre Sanatate: 'Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toata echipa de la Ministerul Sanatatii e ezitanta si sub presiunea multor interese'

Stirea initiala: Majorarea salariilor bugetarilor in prag de alegeri 'nu e o masura populista'

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difizata de PRO TV, ca anuntul privind intentia de readucere a salariilor la nivelul anterior taierilor nu poate fi catalogat drept o masura populista, deoarece 's-au indeplinit conditiile stabilite', informeaza Mediafax.

'In niciun caz nu e vorba de populism. Dar toti trebuie sa participam la o guvernare responsabila, iar mesajul meu nu putea fi decat responsabil. Un presedinte care si-a asumat masuri de austeritate, iar cand s-au indeplinit conditiile nu cere relaxarea lor, poate fi considerat un presedinte care a mintit poporul', a explicat presedintele.

Traian Basescu a prezentat si argumente in sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

'De la intrarea in acord, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariati in sectorul bugetar. Anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB. Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: discutam dupa primul trimestru, sa vedem ce se intampla. Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins', a spus presedintele.

'Ca sef al statului, eu nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit conditiile de revenire a salariilor. Si eu cred ca niciun guvernant nu isi permite', a adaugat Basescu.

×