x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze”

Băsescu: "Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze”

29 Mai 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, cu ocazia ceremoniei de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, că judecătorii trebuie să aplice legea şi nu să o creeze, explicând că rolul existenţei separaţiei puterilor în stat este controlul reciproc.



Traian Băsescu a precizat că CSM este garantul independenţei magistraţilor, faţă de celelalte puteri, nu şi faţă de lege, legalitatea fiind un alt principiu, la fel de important ca şi indepedenţa magistraţilor.

"Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze", a spus Băsescu, în acest context.  "Avem nevoie de o Justiţie puternică şi eficientă. Pentru aceasta este nevoie de o schimbare atât a percepţiilor, cât şi a mentalităţilor. Judecătorul nu este deţinătorul adevărului absolut. El trebuie să aplice corect legea, fără părtinire. Acolo unde legea este strâmbă, ea trebuie îndreptată, dar acest lucru nu îl face judecătorul. De aceea suntem într-un proces de transformare a legislaţiei pentru a o adapta noilor realităţi sociale. Adoptarea noilor coduri sper să conducă la acest deziderat", a mai spus şeful statului.

×
Subiecte în articol: politic