Traian Băsescu l-a concediat joi pe Sebastian Lăzăroiu, din cauza declaraţiilor acestuia legate de UDMR. Acesta este motivul neoficial al eliberării din funcţie a consilierului prezidenţial, pentru că oficial comunicatul Preşedinţiei a fost sec: „Începând cu data de 1 mai 2011 vor înceta, prin acordul părţilor, raporturile de muncă ale domnului Sebastian-Laurenţiu Lăzăroiu cu Administraţia Prezidenţială”. Lăzăroiu a explicat ulterior că „doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale”.
„Aşa cum apare şi în comunicat, a fost o încetare a raporturilor de muncă cu acordul părţilor”, susţine consilierul prezidenţial.
„Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale”, mai spune Lăzăroiu.
În urmă cu două zile, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat recent într-un interviu pentru Agerpres că în „forma care este” acum UDMR este o formaţiune tolerată şi că, în mod normal, ea poate fi contestată la Tribunal, deoarece nu este un partid politic.
În plus, el crede că probabil în 10-15 ani UDMR nu va mai exista ca atare, deoarece curentele sale ideologice vor fi absorbite de partidele româneşti, iar factorul etnic nu va mai conta prea mult în societate.
Întrebat dacă demiterea lui Lăzăroiu are legătură cu afirmaţiile fostului consilier despre UDMR, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a spus că în politică nu crede în coincidenţe.
„Nu vreau să speculez, dar nu cred în viaţa politică, în deciziile politice, în coincidenţe”, a spus Kelemen, întrebat dacă plecarea lui Sebastian Lăzăroiu de la Cotroceni ar reprezenta un semnal că declaraţiile acestuia privind UDMR nu implică Administraţia Prezidenţială. Preşedintele UDMR a invocat şi alte declaraţii ale lui Lăzăroiu, care ulterior nu au fost confirmate de Preşedinţie.
„Este decizia celor doi, nu aş vrea să intru în speculaţii”, a adăugat Kelemen.
„Dacă el (Sebastian Lăzăroiu – n.r.) a făcut aceste comentarii în calitate de profesor universitar, de sociolog, atunci, sigur, este o reluare a unei teme vechi. Încă de la începutul anilor ’90, din când în când această temă a apărut pe agenda politicienilor. Au fost câteva încercări de a ne scoate din Parlament inclusiv prin justiţie. Toate aceste încercări au eşuat. Comunitatea maghiară a demonstrat de fiecare dată că are nevoie de UDMR. Comunitatea va avea nevoie de UDMR în continuare, indiferent ce crede şi ce gândeşte domnul Lăzăroiu. (...) Nu va dispărea UDMR”, a declarat Kelemen Hunor înainte de şedinţa Prezidiului UDMR, ce se ţine la Parlament.