Presedintele si premierul au reafirmat sprijinul pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei, reactia venind in urma contestarii activitatii acesteia de catre numeroase segmente ale societatii.
|
TEME. In sedinta de Guvern la care a participat Traian Basescu s-au adoptat strategiile anticoruptie si de reforma ale Justitiei |
Dupa ce sambata Executivul a analizat, intr-o prima lectura, Strategia de Combatere a Coruptiei si Strategia de Reforma a Justitiei si planurile de actiune aferente, ieri, aceste documente au fost adoptate intr-o sedinta extraordinara care a fost prezidata de presedintele Traian Basescu. Seful statului a aratat ca, pentru a nu fi doar documente
politice, ambele strategii au ca suport fiecare cate un plan de actiune. Totodata, atat seful statului, cat si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu au reafirmat sprijinul pe care il acorda ministrului Justitiei, Monica Macovei.
AVERTISMENT PREZIDENTIAL. "Ministrul Justitiei se bucura de tot sprijinul meu in efortul exceptional pe care il face pentru reformarea unui sistem al justitiei cu un procentaj ridicat de ineficienta, incorectitudine si coruptie", a spus Basescu. Declaratia sefului statului a fost determinata, conform spuselor sale, de "reactiile absolut nejustificate, de intimidare" ale unor structuri din justitie la actiunea ministrului de reformare a sistemului. "Informez public ca politicul nu va face nici un pas inapoi in lupta de curatare a sistemului justitiei pentru a crea o justitie eficienta si, implicit, pentru a reduce nivelul coruptiei si, in mod deosebit, al coruptiei la nivel inalt, coruptie care afecteaza din plin sistemul justitiei romanesti. Nu vom permite o justitie independenta in coruptie si in ineficienta", a avertizat Basescu.
DUBLA SUSTINERE. Aceeasi sustinere pentru ministrul Justitiei a venit si din partea premierului Tariceanu. Apreciind drept "injuste" atacurile la adresa Monicai Macovei, Tariceanu a sustinut ca duritatea acestor reactii denota faptul ca actiunile ministrului Justitiei "deranjeaza, ceea ce este exact ce ne trebuie pentru a distruge "caracatita" coruptiei". De altfel, premierul a exprimat aceasta sustinere acordata ministrului Justitiei si printr-un atac la adresa fostei guvernari. "Daca aceste masuri ar fi fost adoptate mai repede, nu am fi avut clauza de salvgardare, nu s-ar fi permis generalizarea coruptiei si nu ar fi existat o perceptie umilitoare si rusinoasa pentru Romania", a spus Tariceanu.
STRATEGIE. Strategia de Reforma a Sistemului Judiciar pentru perioada 2005-2008 prevede principii precum consolidarea CSM, modificarea codului deontologic al magistratilor, distribuirea aleatorie a dosarelor de judecata la toate instantele, reducerea numarului de structuri cu atributii in combaterea coruptiei, intarirea PNA.
TESTE
|
Ministrul Justitiei a anuntat ieri introducerea unui element nou, gen "camera ascunsa", in lupta pentru combaterea coruptiei.
Astfel, dupa modelul existent deja la MAI, la ministerele Sanatatii si Finantelor, intr-o prima faza vor fi introduse "teste de integritate".
Concret, functionarii din aceste ministere vor fi "tentati" cu diverse beneficii. In cazul in care acestia vor cadea prada tentatiei, acceptand mita, vor fi exclusi din structurile ministerului.
|