x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, la Seul: Avem obligaţia să îmbunătăţim securitatea instalaţiilor nucleare pe care le deţinem

Băsescu, la Seul: Avem obligaţia să îmbunătăţim securitatea instalaţiilor nucleare pe care le deţinem

27 Mar 2012   •   07:43
Băsescu, la Seul: Avem obligaţia să îmbunătăţim securitatea instalaţiilor nucleare pe care le deţinem

Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, la Seul, ca summit-ul privind siguranta nucleara "marcheaza extinderea agendei cu problematica sigurantei nucleare", iar tarile participante la acest summit trebuie sa imbunatateasca securitatea instalatiilor nucleare pe care le detin.

"Siguranta nucleara a devenit o tema stringenta dupa dezastrul de la Fukushima. Fukushima a generat neincredera opiniei publice in energia nucleara utilizata pasnic ca o solutie viabila. Sefii de stat si de guvern au facut angajamente politice ferme cu scopul de a se realiza securitatea materialelor nucelare vulnerabile pana in 2014. Statele participante s-au angajat ca pana la finele anului 2014 sa adopte garantii legislative si capacitati administrative incat materialele nucleare vulnerabile sa nu poate ajunge sa fie intrebuintate de grupari teroriste sau alte grupari neautorizate", a declarat Traian Basescu.

"Toti avem obligatia sa imbunatatim securitatea instalatiilor nucleare pe care le detinem, sa o facem transparent si sa convingem cetatenii ca nivelul de securitate si de siguranta al instalatiilor este atat de ridicat incat nu mai reprezinta riscuri pentru comunitati. Am tinut sa ies din afirmatiile politice generale si mi-am propus sa conving statele care se aflau in jurul mesei ca Romania se raporteaza serios la problema diminuarii riscurilor nucleare si este o tara extrem de preocupata de mentinerea activitatii nucleare la cel mai inalte standarde de siguranta si securitate", a spus presedintele.

Traian Basescu a precizat ca Romania a anuntat disponibilitatea de a invita expersiii pentru energie atomica sa evalueze cele doua reactoare de la Cernavoda pentru a garanta securitatea si siguranta in care functioneaza.

×