După ce a terfelit CSM, Băsescu a ordonat măsurile necesare pentru “cuminţirea” Lukoil: naţionalizarea rafinăriei de la Teleajen şi retragerea totală a activităţilor companiei ruse din România.
Putin de România ne-a arătat un om cu ţiglele căzute de pe casă. El pleacă din mandat aşa cum a venit: pe patru cărări. Ducă-se.
Grupul Lukoil anunță astăzi dacă va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești. Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil a dat un ultimatum procuroriilor declarând că dacă până vineri nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei Lukoil va închide rafinăria.
Declarația șefului Lukoil l-a făcut pe Traian Băsescu să se dezlănțuie ordonând Guvernului, nici mai mult nici mai puțin, decât să fie gata să naționalizeze Lukoil. „Dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești, pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea“, a declarat Băsescu de la Palatul Cotroceni.
Naționalizare prin compensare
Băsescu a fixat și prețul și modul în care procurorii ar trebui să rezolve dosarul Lukoil. „Trebuie să ne amintim prețul cu care am privatizat-o, îl replătim și diferența, cât a costat retehnologizarea, o analizăm după ce constatăm dacă evaziunea fiscală și spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost cumva mai mare. Cred că în momentul acesta Guvernul României ar trebui să fie pregătit să plătească prețul cu care a vândut rafinăria, să fie pregătit tehnic s-o preia în operare și, la constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie“, a spus Băsescu.
Băsescu a vorbit răspicat despre presiunile de tip putinian. “Dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian - așa ceva face Putin în țară, nu într-o țară a Uniunii Europene - comportamentul nostru trebuie să
fie pe înțelesul rușilor și va trebui să ne comportăm la fel. (...). România este stat de drept, legea se aplică tuturor, egal. Iar Lukoil are și un mare lanț de distribuție, are și concesiuni în Marea Neagră. Lukoil trebuie să se hotărască: respectă legile statului român sau, dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo, nu în România. Nu poate face acest tip de presiune pe justiția din România doar pentru că se numește Lukoil”, a afirmat Băsescu.
Băsescu l-a făcut mincinos pe Vladimir Nekrasov care afirmase că Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe și impozite pentru acest an. „Lukoil de cinci ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de milioane să fie doar așa... o deschidere, vizavi de sumă. De unde, când pierde, i-o fi dat Lukoil 700 de milioane domnului Ponta la buget pe an? |i spun eu: i-a dat banii lui. I-a dat banii din acciză, aia parte a statului român, pe care dacă benzina e de la Lukoil sau de la Petrom sau de la Rompetrol, aceiași bani trebuie să-i dea statului român, că e vorba de acciză. Lukoil nu a avut profituri, cel puțin așa arată declarațiile lor de până acum, din ultimii cinci ani, din care să fi dat statului român nu știu ce contribuții la bugetul de stat. Lukoil a mers pe pierdere. Când mergeai la impozitat profitul, îți arăta o gaură mare”, a arătat Băsescu.
Băsescu omite însă contribuțiile la asigurările sociale plătite de Lukoil pentru cei 3.500 de angajați din Ploiești dar șI impactul social pe care l-ar avea închiderea rafinăriei. „Justiția noastră este în fața unui șantaj, a unei presiuni și Doamne-ferește să se cedeze la ea, pentru că mâine o să aflăm că nici OMVPetrom-ul nu mai are profit, nici Rompetrolul nu mai are, nu mai face nimeni profit în țara asta, că așa se poartă, dacă ești străin. (...) Ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului! Plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria”, a conchis Băsescu.