x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Nu credeam nici eu că am 30%, acum constat că le am"

Băsescu: "Nu credeam nici eu că am 30%, acum constat că le am"

de Mediafax    |    18 Iul 2012   •   17:38
Băsescu: "Nu credeam nici eu că am 30%, acum constat că le am"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a afirmat, miercuri seara, la dezbaterea GDS, ca in prezent PDL risca sa intre in coliziune cu el daca ii indeamna pe oameni sa nu voteze la referendumul din 29 iulie, datoria sa fiind sa ii cheme pe romani la urne si sa le explice importanta votului.

"Optiunea mea este sa ii chem pe romani la vot si cel putin in momentul de fata PDL risca sa intre in coliziune cu mine, sa ne despartim, daca ii indeamna pe oameni sa nu vina la vot. N-au decat sa nu vina ei, eu ii voi chema pe romani la vot", a spus Basescu.

El a aratat ca in momentul de fata se poate miza pe o prezenta la vot care sa valideze referendumul.

"Putem miza pe o prezenta care sa valideze referendumul. Pozitia mea ca presedinte ales, suspendat, este sa imi fac datoria fata de romani, sa ii chem sa se exprime si sa le explic importanta votului din 29 iulie. (...) Romanii trebuie sa stabileasca ce vor ei pe 29 iulie, iar daca nu sunt pregatiti pentru democratie, mai asteptam", a afirmat presedintele suspendat.

Pe de alta parte, el a afirmat ca trece in sondajele de opinie de 30% din optiunile pentru referendum, desi nici el nu credea ca are acest procent.

"Nu credeam nici eu ca am 30%, acum constat ca le am", a spus Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca i se pare "extrem de in neregula" programul 7.00-23.00 pentru referendum, spunand ca la sate si carciuma se inchide la 22.00, iar reprezentantul PDL in sectiile de votare va trebui sa vegheze singur o durata lunga ca sa nu se fraudeze votul.

"Ganditi-va la sectiile din mediul rural. La ora 23.00 cine nu e in pat...Si carciuma se inchide la ora 10.00. Mi se pare extrem de in neregula aceasta ora 23.00", a spus Basescu in dezbaterea de la sediul GDS.

El a aratat ca in sectiile de votare va avea un singur prezumtiv reprezentant, cel al PDL, care va trebui sa stea sa supravegheze sa nu se produca fraude o lunga durata de timp pe parcursul zilei, in conditii "extrem de dificile, fara sa iasa la toaleta, fara sa se duca sa manance".

"Important este daca acest om va fi suficient de dedicat sa nu se lase nici corupt, nici cumparat pentru ca procesul sa se desfasoare corect in fiecare sectie (...) Nu era justificata prelungirea pentru ca ai un referendum cu o singura foaie, se baga un singur buletin. Timpul de la 8.00 la 20.00 era arhisuficient", a argumentat Basescu.

Pe de alta parte, el a aratat ca legislatia legata de desfasurarea referendumului permite masuri administrative privind organizarea scrutinului in primele zece zile de la declansarea referendumului, care a avut loc in 6 iulie prin hotararea Parlamentului, iar in aceste conditii data de 16 iulie era ultima zi in care se mai puteau aduce modificari administrative.

Intrebat daca va contesta o eventuala validare a referendumului in conditiile semnalarii unor fraude masive, Basescu a raspuns ca validarea se va face printr-o decizie a Curtii Constitutionale, care nu poate fi decat acceptata si respectata, indiferent daca au mai existat sau nu fraude.

×