x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu nu-l vrea pe Sassu la TVR

Băsescu nu-l vrea pe Sassu la TVR

de Gabriela Antoniu    |    27 Iun 2007   •   00:00

Preşedintele Băsescu a trimis ieri o scrisoare conducerii Parlamentului in care sugerează ca Legislativul să nu-l voteze pe Alexandru Sassu in fruntea SRTv, acuzănd că postul de preşedinte director general al SRTv a ajuns "obiectul unui troc politic intre PNL şi PSD". Â



Preşedintele Traian Băsescu a transmis ieri o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului n care explică decizia sa de a face nominalizări pentru Consiliul de Administraţie al TVR, deşi n 2005 a refuzat să-şi mai desemneze reprezentanţi. El sugerează totodată Legislativului să nu-l voteze pe Alexandru Sassu n fruntea SRTv, deoarece acesta ar fi un "politician de carieră", arătănd totodată că postul de preşedinte director general al SRTv a ajuns "obiectul unui troc politic ntre PNL şi PSD".


Scrisoarea şefului statului vine după ce luni comisiile parlamentare pentru cultură l-au respins după audieri pe Cătălin Avramescu, propus de Administraţia Prezidenţială pentru CA al TVR. "La şase luni de la intrarea n Uniunea Europeană, Romănia nu poate accepta paşii napoi, mai ales n domeniul libertăţii presei, pentru a nu reveni la perioada cănd reprezentanţii unui singur partid controlau televiziunea publică. Am desemnat pentru acest Consiliu de Administraţie un candidat neangajat politic, selectat din mediul academic, pornind de la premisa că actuala situaţie este una de tranziţie. Apreciez că toate partidele ar fi trebuit să-şi desemneze reprezentanţii potrivit aceluiaşi principiu al neangajării politice. Aşteptam, de asemenea, ca Parlamentul să schimbe actuala lege pentru a garanta independenţa conducerii n instituţiile publice de radio şi televiziune. Prin prezenta scrisoare doresc să-mi reafirm n faţa dumneavoastră şi a opiniei publice convingerea că depolitizarea televiziunii şi a radioului public este obligatorie. In acelaşi timp, fac un apel la nţelepciunea majorităţii parlamentarilor, sperănd că vor nţelege riscurile unui semnal negativ transmis societăţii romăneşti atunci cănd, n astfel de funcţii, nu sunt promovate persoane competente, care nu fac politica unui partid. Aici este vorba de credibilitatea noastră ca ţară recent intrată n Uniunea Europeană, de ataşamentul clasei politice faţă de valorile democratice şi de respectul faţă de cetăţean", afirmă Băsescu n scrisoarea către Parlament.




"Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,
Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

In urma votului din data de 23 mai 2007, Parlamentul a demis Consiliul de Administraţie al Societăţii Romăne de Televiziune. Conform Legii 41 din 1994 au fost declanşate procedurile pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie care, pe data de 20 iunie, l-a desemnat pe domnul Alexandru Sassu, secretar executiv pe probleme de marketing politic al Partidului Social Democrat, drept viitor preşedinte director general al SRTv, urmănd ca in cursul săptămănii viitoare legislativul să confirme sau nu această decizie. In ultimul timp, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai societăţii civile din Romănia, dar şi din restul Uniunii Europene, au denunţat această procedură, pentru că ea duce la o politizare periculoasă a instituţiei publice de televiziune.

Personal, incă din 2005, am refuzat să desemnez reprezentantul instituţiei prezidenţiale in vechiul Consiliu de Administraţie tocmai pentru a impulsiona schimbarea Legii SRTv şi depolitizarea definitivă a acestei instituţii. In ciuda angajamentelor electorale şi a faptului că numeroase proiecte de legi au fost dezbătute, constat că nu a existat voinţa politică pentru a imbunătăţi prezenta situaţie. Astfel, postul de preşedinte director general al SRTv, in loc să fie atribuit pe criterii de competenţă şi de neutralitate politică, a ajuns obiectul unui troc politic intre PNL şi PSD. Fără a dori să pun in discuţie dreptul parlamentarilor de a lua o decizie conform conştiinţei lor, trebuie să remarc faptul că validarea de către Camerele reunite a rezultatului acestui aranjament ar constitui un semnal negativ la adresa principiului echidistanţei in activitatea televiziunii naţionale.

Din 1990 şi pănă acum s-au făcut eforturi pentru ca in fruntea Televiziunii Romăne să nu fie instalaţi politicieni de carieră, tocmai pentru că acest lucru ar fi dus la pierderea credibilităţii postului public. Personalităţi precum Răzvan Theodorescu, Paul Everac, Stere Gulea sau Valentin Nicolau nu au fost membri ai unui partid politic pe durata mandatului exercitat la conducerea TVR. La şase luni de la intrarea in Uniunea Europeană, Romănia nu poate accepta paşii inapoi, mai ales in domeniul libertăţii presei, pentru a nu reveni la perioada cănd reprezentanţii unui singur partid controlau televiziunea publică.

Am desemnat pentru acest Consiliu de Administraţie un candidat neagajat politic, selectat din mediul academic, pornind de la premisa că actuala situaţie este una de tranziţie. Apreciez că toate partidele ar fi trebuit să-şi desemneze reprezentanţii potrivit aceluiaşi principiu al neangajării politice. Aşteptam de asemenea ca Parlamentul să schimbe actuala lege pentru a garanta independenţa conducerii in instituţiile publice de radio şi televiziune.


Prin prezenta scrisoare doresc să-mi reafirm in faţa dumneavoastră şi a opiniei publice convingerea că depolitizarea televiziunii şi a radioului public este obligatorie. In acelaşi timp, fac un apel la inţelepciunea majorităţii parlamentarilor, sperănd că vor inţelege riscurile unui semnal negativ transmis societăţii romăneşti atunci cănd, in astfel de funcţii, nu sunt promovate persoane competente, care nu fac politica unui partid. Aici este vorba de credibilitatea noastră ca ţară recent intrată in Uniunea Europeană, de ataşamentul clasei politice faţă de valorile democratice şi de respectul faţă de cetăţean.


Cu deosebită consideraţie, Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu".

×
Subiecte în articol: politic