Prin prezenţa "neanunţată" la şedinţa Executivului de duminică, preşedintele Băsescu a reuşit să-i scoată din sărite pe pesedişti. Şi asta, cu atât mai mult cu cât membrii Cabinetului Boc fuseseră avertizaţi de şeful statului că nu o să stea pe Vârfu Omu şi o să spună "ia uite ce rău face Guvernul acesta". Şeful statului nu a avut parte de o asemenea reacţie oficială nici în timpul guvernării Tăriceanu, când a condus o şedinţă de Guvern în absenţa premierului, plecat la Barcelona.
După şedinţa de Guvern de duminică, în care Traian Băsescu a declarat că România intră în recesiune şi a dat sfaturi cum poţi învăţa istorie şi botanică de pe Google, conducerea PSD a anunţat că miniştrii social-democraţi nu vor mai participa la reuniunile Executivului la care va fi prezent şi preşedintele, în condiţiile în care vizita şefului statului va fi una "intempestivă" sau "neanunţată".
O declaraţie belicoasă, în condiţiile în care Băsescu a anunţat încă de la 27 decembrie 2008 că nu va sta cu mâinile în sân. "Din punct de vedere al instituţiei prezidenţiale, vă asigur, încă o dată, că atât timp cât o să ştiu mecanismul deciziilor, nu mă voi dezice de ele şi nici nu mă voi aşeza undeva pe Muntele Omu, pe Vârful Omu sau pe Crucea de la Caraiman, să spun: ia uite ce rău face Guvernul acesta. (...)
Orice măsură veţi lua nu va avea în mine un adversar atât timp cât ştiu care a fost mecanismul pentru care s-a luat această decizie şi, în colaborare cu premierul, cu siguranţă o să ştiu de ce aţi luat-o şi, ca atare, nu vă aşteptaţi să mă poziţionez în afara responsabilităţilor Guvernului şi departe de Guvern", a avertizat Băsescu.
PRIMA VIZITĂ CU "VA URMA"
El a venit atunci la Palatul Victoria şi a condus şedinţa de Guvern timp de 25 de minute, "rupându-şi" câteva ore din vacanţa petrecută pe Valea Prahovei pentru a sta în capul mesei, alături de Emil Boc, la şedinţa informală dedicată proiectului de Buget pe 2009. Aproape absent în ultimii doi ani ai guvernării Tăriceanu, şeful statului s-a dus la şedinţa Cabinetului Boc la nici cinci zile de la instalarea acestuia în funcţie, onorând astfel, cum a precizat el, invitaţia "surpriză" făcută în acest sens de noul premier.
Şeful statului era hotărât însă să urce des scările de la Palatul Victoria, el anunţând că în ianuarie se va întoarce pentru a participa, de această dată, la o şedinţă oficială. "Rugămintea mea la domnul prim-ministru a fost ca, în măsura în care apreciază oportun, să particip la o primă şedinţă oficială a Guvernului în luna ianuarie, când va trebui să vă transfer câteva din lucrurile pe care eu, având continuitate, le ştiu bine, iar dvs. să nu mai pierdeţi câteva luni să le identificaţi", le-a spus Băsescu miniştrilor.
S-a întors în ianuarie 2009, dar nu a stat decât 30 de minute, timp în care a discutat cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii despre proiectul de Buget pe 2009. Premierul Boc a susţinut ulterior că preşedintele Băsescu a sosit la Guvern pentru a avea o discuţie informală cu miniştrii, în care a transmis acestora "un mesaj de salut şi solidaritate".
El a arătat că şeful statului a sosit la Palatul Victoria după şedinţa de Guvern şi a avut o discuţie de aproximativ 20 minute cu membrii Cabinetului, într-o sală alăturată celei în care se desfăşoară reuniunile Executivului.
La 7 martie a urmat o nouă vizită la Palatul Victoria, tema discuţiilor în şedinţa de Guvern fiind descentralizarea. El le-a spus atunci miniştrilor că procesul de descentralizare şi de reducere a birocraţiei trebuie urgentat, arătând că primele trei luni de guvernare indică faptul că reformele structurale par a fi doar un deziderat, şi nu neapărat un obiectiv care se îndeplineşte zilnic.
Ca şi la şedinţa din ianuarie, Băsescu a fost invitat de Boc, şeful statului ţinând să sublinieze că s-a bucurat atunci când premierul l-a invitat să participe la şedinţa de Guvern dedicată descentralizării şi reformării instituţiilor statului.
UN NOU AVERTISMENT
La scurt timp, Traian Băsescu a lansat din nou avertismentul că nu va sta cu mâinile în sân. Se întâmpla la 19 martie, când şeful statului a susţinut o declaraţie de presă, alături de premierul Emil Boc, la Bruxelles, în prima zi a lucrărilor Consiliului European de primăvară.
Înainte de sosirea la Bruxelles, şeful statului discutase, la Luxemburg, cu reprezentanţii conducerii BEI despre împrumutul acordat de Bancă pentru companiile Ford şi Renault din România, despre suma alocată anual României ca împrumut şi despre posibilitatea preluării de către instituţie a finanţării a trei proiecte de autostrăzi şi şosele din ţara noastră.
În acest context, Băsescu a ţinut să le spună ziariştilor că doreşte să se termine cu ideea că şeful statului nu trebuie să intervină în probleme precum cele menţionate.
"Ce vreau să înţelegeţi, şi vreau să terminăm o dată cu această controversă, «se bagă preşedintele»: astea-s problemele ţării, preşedintele este obligat să fie acolo unde este nevoie de influenţă politică. Iar faptul că, în ultima perioadă, atât preşedintele, cât şi Guvernul vorbesc aceeaşi limbă, că există sprijinul politic total, pentru că-i acceptat de Guvern, al preşedintelui ne uşurează acţiunile în această perioadă atât de dificilă", le-a spus Băsescu ziariştilor care l-au însoţit la Bruxelles.
"Poate reuşim să ieşim din această marotă: «Ce treabă are preşedintele? Cum îşi permite să nu doarmă la Cotroceni?». Deci aş vrea să ne îndreptăm către o normalitate a parteneriatului între preşedinte, Executiv, influenţa politică a preşedintelui în mediul internaţional, atât cât este, şi cum o poate exercita. Sprijin parteneriatul Guvern-preşedinte", a adăugat Băsescu.
FUGA LA CONSTITUŢIE
Şi luni, după prezenţa la şedinţa de Guvern contestată de PSD, şeful statului a avertizat că va continua să participe la reuniunile Executivului. De data aceasta însă a ţinut să precizeze şi prevederile constituţionale care-i dau dreptul să fie "partenerul" Guvernului.
"În acest context, şeful statului este hotărât să continue să îşi exercite atribuţiile conferite de Constituţia României, inclusiv cele referitoare la participarea la şedinţele de Guvern. Potrivit Constituţiei României, articolul 87 (al. 1 şi al. 2), «Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă»", a precizat Preşedinţia într-un comunicat de presă.
ÎN CAPUL MESEI, ÎN LIPSA LUI TĂRICEANU
În timpul guvernării Tăriceanu, şeful statului a făcut potecă la Guvern şi invitat, şi neinvitat. Şi chiar în lipsa premierului. Şi asta s-a întâmplat cu ocazia grevei profesorilor din noiembrie 2005. Atunci, Băsescu s-a dus la sediul Guvernului pentru discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi liderii sindicali din educaţie în lipsa premierului Tăriceanu, aflat în Spania la summit-ul şefilor de stat şi de guvern din UE.
Din Barcelona, Tăriceanu declara că nu a ştiut că Băsescu va veni la Palatul Victoria pentru a asista la negocierile dintre sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Guvernului. Totuşi, Tăriceanu, care era şi liderul PNL, aflat la guvernare, pare să nu se fi supărat, el declarând că prezenţa şefului statului la Palatul Victoria "poate fi benefică dacă, în calitatea sa de preşedinte, Traian Băsescu doreşte să contribuie la detensionarea situaţiei".
E ceea ce Tăriceanu declara oficial, pentru că, în alte ocazii, neoficial, situaţia era alta. În februarie 2007, Traian Băsescu a participat la o şedinţă săptămânală a Guvernului. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, în timpul discuţiilor, şeful statului a fumat şi a discutat cu premierul Tăriceanu strict pe probleme legate de activitatea Guvernului.
După aproximativ două ore, şeful statului a părăsit şedinţa, iar premierul i-a invitat pe miniştri să treacă la discuţiile legate de ordinea de zi. "După subiecte care nu au ţinut nici de Constituţie şi nici de Legea de funcţionare a Preşedinţiei, să trecem la lucru", a spus Tăriceanu, potrivit surselor citate.
Oficial, purtătorul de cuvânt al Guvernului declara că "preşedintele Traian Băsescu şi membrii Guvernului au avut o discuţie instituţională firească şi de lucru, iar problemele abordate s-au referit la relaţiile externe, sănătate, justiţie, agricultură, energie şi lucrări publice".
Citește pe Antena3.ro