x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, piatră de gîtul PD-L

Băsescu, piatră de gîtul PD-L

de Monica Iordache Apostol    |    16 Aug 2008   •   00:00
Băsescu, piatră de gîtul PD-L

CONDIŢIE  ●  "Contract" liberalo-democrat cu clauză
Liberalii n-ar lăsa să le scape ocazia formării unui nou guvern cu PD-L, după alegerile din această toamnă, dar pun condiţii: partidul lui Emil Boc să se distanţeze de Traian Băsescu.



CONDIŢIE  ●  "Contract" liberalo-democrat cu clauză
Liberalii n-ar lăsa să le scape ocazia formării unui nou guvern cu PD-L, după alegerile din această toamnă, dar pun condiţii: partidul lui Emil Boc să se distanţeze de Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri la Budeasa, în judeţul Argeş, că nu exclude o alianţă cu PD-L, dar numai dacă, după alegeri, democrat-liberalii se vor distanţa de preşedintele Traian Băsescu. "Alegerile care vor veni vor avea multe surprize. Poate vom avea ocazia să constatăm la toamnă, după alegeri, că cei de la PD-L vor fi pe propriile picioare şi atunci putem sta de vorbă. Nu ştiu dacă vom face o înţelegere cu PSD sau cu PD-L, asta depinde de programul de guvernare al fiecăruia dintre aceste partide. Oricum, toate discuţiile le vom face după alegeri. La alegerile parlamentare, PNL să obţină un scor mai bun decît la alegerile locale. Acest lucru nu depinde numai de noi, depinde şi de prestaţia celorlalte partide. Obiectivul nostru rămîne însă obţinerea unui rezultat care să ne permită să desemnăm primul-ministru, pentru a putea continua obiectivele actualei guvernări", a declarat Bogdan Olteanu la şcoala de vară a Cluburilor Studenţeşti Liberale, care a avut loc lîngă Piteşti. Declaraţia lui Olteanu apare în contextul speculaţiilor privind formarea unei alianţe cu PD-L, după alegeri.

OPŢIUNI. Chiar preşedintele PD-L, Emil Boc, a alimentat speculaţiile declarînd în urmă cu cîteva zile la Realitatea TV că una dintre opţiunile partidului ar fi formarea unui guvern cu PNL, în funcţie de rezultatul alegerilor din această toamnă. "Dorim să obţinem un scor de peste 50% să formăm singuri Guvernul, dar, dacă nu se poate, sînt mai multe alternative: un guvern minoritar, cum s-a întîmplat cu PSD în 2000-2004, altă opţiune ar fi o colaborare postelectorală cu UDMR sau una cu PNL, fiind de acelaşi profil de centru-dreapta", a arătat Boc. Declaraţiile liderilor celor două partide lasă însă deschise toate variantele de lucru pentru perioada postelectorală, nici pentru PNL, nici pentru PD-L nefiind profitabil să elimine din start vreo posibilitate de formare a unei coaliţii de guvernare după alegerile din această toamnă. Deocamdată însă nu există discuţii mai avansate între cele două partide, iar surse liberale spun că nici nu vor exista în perioada imediat următoare.

PLANURI. Pînă atunci însă, liberalii plănuiesc să-şi lanseze la mijlocul lunii septembrie programul de guvernare, iar alţii se visează deja miniştri. Deputatul PNL Relu Fenechiu a declarat că va fi cu siguranţă ministru într-un viitor guvern alcătuit de PNL. "Nu ştiu dacă eu aş fi avut experienţa necesară pentru un mandat în actualul Guvern, însă în următorul mandat am să fiu (ministru – n.r.)", a declarat Fenechiu.

×
Subiecte în articol: politic pd-l