Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că politicienii care vorbesc de legitimitatea prezenţei sale la Consiliul European ar trebui să citească Legea fundamentală, arătând că dosarul cu care merge la această reuniune conţine şi punctul de vedere al Guvernului.
"Pentru că înţeleg că Ghiţă fără frică şi televiziunea lui ţin neapărat să vorbească de legitimitatea prezenţei preşedintelui la Consiliul European, nu pot decât să-l invit să citească Constituţia României pe el şi pe grupul de suporteri ai unor trăsnăi care se mai spun prin România de către oameni politici importanţi, cu mandate, cu nu ştiu ce", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută pe Aeroportul 'Henri Coandă', înaintea plecării la Bruxelles, unde participă la Consiliul European şi Summitul PPE.
Preşedintele a spus că dosarul cu care merge la Consiliul European conţine şi punctul de vedere al Guvernului.
"Dosarul de Bruxelles să ştiţi că nu s-a întocmit din aer, există un mecanism care funcţionează automat cu sau fără voia premierului, cu sau fără voia preşedintelui şi aceştia sunt funcţionarii din minister. Aşa arată dosarul pentru partea economică şi el cuprinde punctele de vedere ale ministerelor, nu ştiu ce-l sperie pe premier. Există o instituţie integratoare care se numeşte MAE, care funcţie de tematici preia problemele de la ministere şi ajung în dosarul preşedintelui cu care merge la Consiliu, deci punctul de vedere al Guvernului se află în acest dosar. Sigur că nu am obligaţia să-mi însuşesc toate punctele de vedere, ci atunci când este nevoie, le corectez şi le adaptez în aşa fel încât Consiliul să poată ajunge la un consens, lucru pe care îl face fiecare dintre colegii mei din Consiliu", a declarat Băsescu, care a precizat că la Consiliul European se va discuta în principal despre Agenda UE 2020 privind continuarea consolidării fiscale, restabilirea proceselor de creditare a economiei, promovarea competitivităţii, reducerea şomajului şi modernizarea administraţiei publice.
"V-am enumerat înainte tematica în ceea ce priveşte coordonarea la nivel european şi acest lucru ar trebui să fie cunoscut până şi de premier. România are un acord cu FMI, UE şi BM, iar în acord sunt preluate toate obiectivele României în conformitate cu recomandările făcute anul trecut pentru anul 2014", a continuat Băsescu.
Şeful statului a dat ca exemplu consolidarea continuării fiscale. "Acesta este motivul pentru care avem cererea să diminuăm arieratele, acesta este motivul pentru care, spre exemplu, când vorbim de reducerea şomajului, se referă la absorbţia fondurilor europene, în aşa fel încât să creăm locuri de muncă. Acesta este motivul pentru care atunci când vorbim de promovarea competitivităţii, care este subiect de discuţie aici în Acordul cu Fondul şi UE găsim referirile la creşterea performanţei managementului companiilor de stat, privatizări minoritare sau majoritare şi aşa mai departe", a afirmat preşedintele.
Băsescu a subliniat că a aprobat Memorandumul cu instituţiile financiare internaţionale deoarece corespundea exigenţelor CE.
"Eu am aprobat Memorandumul cu FMI exact pentru că el corespundea exigenţelor CE din recomandările de ţară făcute pentru România şi atâta timp cât l-am aprobat, înseamnă că îl şi susţin, poate află şi primul-ministru Victor Viorel (n.r. - Ponta) cum funcţionează relaţiile din interiorul statului român'" a mai spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu se va afla joi şi vineri la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, dar şi la Summitul Partidului Popular European.