Deşi a declarat că nu are de ce să-şi ceară scuze locuitorilor din Dăbuleni şi că nici nu se duce acolo, şeful statului s-a sucit. El a mers sâmbătă la Dăbuleni, unde o consilieră PSD i-a reproşat că "i-a sfidat" pe localnici atunci când l-a numit pe Mircea Geoană "şef peste bostănărie". Băsescu nu şi-a cerut scuze, dar a dat definiţia bostănăriei.
După publicarea raportului de ţară pe justiţie şi lupta anticorupţie de către Comisia Europeană, preşedintele Traian Băsescu a convocat o conferinţă de presă la Cotroceni, unde a declarat, printre altele, că nu se dezice de responsabilităţile legate de menţinerea monitorizării României.
"Înţeleg că domnul Geoană, lucrând la Dăbuleni şi fiind şef peste bostănărie, nu peste Senatul României, nu are nici o responsabilitate pentru întârzierea dosarelor în Parlament, mai ales că am înţeles că dânsul nici măcar nu este membru al PSD. Sigur că domnul Geoană nu are responsabilităţi; dânsul nu poate avea. Dar eu îmi asum, alături de celelalte instituţii, pentru că sunt şeful statului în primul rând, singurul care are acces în interiorul tuturor celor trei puteri, chiar dacă nu le poate substitui niciodată, şi nici nu este acesta rolul meu, dar nu mă dezic de responsabilitatea în calitate de şef al statului", spunea joi Băsescu.
Afirmaţiile au stârnit reacţii negative atât din partea liderului PSD, Mircea Geoană, cât şi a primarului oraşului Dăbuleni, social-democratul Nicolae Drăgoi. Primarul Dăbulenilor a venit vineri la Bucureşti şi a depus la Cotroceni o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Băsescu, în care prezenta dezamăgirea localnicilor faţă de cuvintele "jignitoare" ale şefului statului, prin care au fost numiţi "bostănari". Drăgoi a mai spus că locuitorii din Dăbuleni aşteaptă ca preşedintele Băsescu să-şi prezinte scuze în mod public pentru jignirile aduse.
ÎNTRE REFUZ, HUIDUIELI ŞI REPROŞURI
La o zi după scrisoarea cu pricina, şeful statului s-a dus la Râmnicu-Vâlcea. Aici Băsescu a declarat, potrivit Mediafax, că nu are motive să-şi ceară scuze locuitorilor din Dăbuleni, precizând că primarul acelei localităţi, la fel ca şi liderul PSD, Mircea Geoană, au înţeles greşit mesajul pe care l-a transmis în declaraţia de joi. De asemenea, Băsescu a ţinut să precizeze că el, pe vremea când era primar al Bucureştiului, a creat condiţii pentru ca producătorii de pepeni din Dăbuleni să-şi poată vinde producţia în Bucureşti.
Întrebat la Râmnicu-Vâlcea dacă se va duce, sâmbătă, la Dăbuleni, Băsescu a răspuns negativ. Şi totuşi s-a dus, mai pe seară. După un popas la Bechet, unde s-a întâlnit preţ de vreo 15 minute cu mai mulţi primari din zona de sud a judeţului Dolj şi a aflat care le sunt ofurile: lipsa unui depozit pentru lubeniţe şi lipsa apei pentru producătorii agricoli care nu sunt afiliaţi la o asociaţie de udători. Întrebat dacă vizita sa de la Bechet are legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut la adresa lui Mircea Geoană, şeful statului nu a mai răspuns curiozităţilor presei.
Ajuns la Târgul de pepeni de la Dăbuleni, unde se aflau în jur de 150-200 de persoane, şeful statului a fost întâmpinat de o consilieră PSD din localitate, care i-a reproşat că "i-a sfidat" pe locuitorii din Dăbuleni atunci când a spus că liderul PSD, Mircea Geoană, este "şef peste bostănărie".
Potrivit Mediafax, consilierul PSD a fost huiduit de celelalte persoane aflate în apropierea şefului statului, susţinând că ele nu se simt jignite, întrucât se ocupă de cultivarea de pepeni verzi, cunoscută ca şi bostănărie. Coincidenţă, la fel le-a zis şi Băsescu: locuitorii din Dăbuleni nu trebuie să se simtă jigniţi de afirmaţiile pe care le-a făcut, întrucât cultura de pepeni verzi se numeşte şi bostănărie, şi el ştie acest lucru.
Citește pe Antena3.ro