x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, sfătuit să stea pe margine

Băsescu, sfătuit să stea pe margine

de Lavinia Dimancea    |    05 Mai 2009   •   00:00
Băsescu, sfătuit să stea pe margine
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National

Preşedintele Traian Băsescu nu ar trebui să mai candideze pentru un nou mandat la Cotroceni, pentru că nu mai are credibilitate pe plan extern. Aceasta este recomandarea pe care Institutul "Ovidiu Şincai" o face şefului statului într-un raport ce reliefează influenţa redusă a României în Uniunea Europeană.



Deşi membru al UE şi al NATO, România este un stat izolat, rămas fără parteneri în momente dificile, îndreptat în plină criză economică de Comisia Europeană să ceară sprijin financiar din partea FMI şi lipsit total de sprijin internaţional în timpul crizei din Republica Moldova, arată raportul "Influenţa României în Uniunea Europeană: rezultate şi perspective", lansat ieri de institut.

Documentul explică şi de ce s-a ajuns la această izolare internaţională: scandalurile permanente dintre preşedintele Băsescu şi fostul premier Tăriceanu, "voluntarismul" actualului şef al statului, încadrat pe plan internaţional "în categoria populiştilor şi tratat cu răceală sau pur şi simplu ignorat de majoritatea liderilor europeni", precum şi limbajul dublu şi conjuctural utilizat de acesta, care a sporit neîncrederea internaţională.

În plus, constată raportul, bâlbâiala din 2006 a nominalizării unui comisar european a costat statul român. Asta în condiţiile în care propunerea iniţială - Varujan Vosganian - nu a fost acceptată politic şi s-a ajuns la o a doua nominalizare, în persoana tehnocratului Leonard Orban, care a fost cu uşurinţă acceptată de preşedintele Comisiei Europene, pentru că, "neavând o greutate politică semnificativă, nu risca să constituie un nou centru de putere în cadrul instituţiilor europene".

Din această cauză, Orban a şi primit portofoliul cu mai puţină greutate al Multilingvismului, ceea ce a însemnat "irosirea unei imense oportunităţi de creştere a influenţei internaţionale a României".

UN NOU PREŞEDINTE
De altfel, concluzionează raportul, nivelul de influenţă al României în Consiliul European este cu mult sub potenţialul pe care ar trebui să-l aibă un stat de mărimea ţării noastre.

O soluţie: "Recâştigarea respectului internaţional de către România nu poate fi realizată decât de un nou preşedinte, deoarece Traian Băsescu şi-a epuizat resursele de credibilitate în plan internaţional. Ca atare, îi recomandăm preşedintelui în funcţie să nu mai candideze pentru un nou mandat. Neparticiparea lui Băsescu la competiţia prezidenţială va oferi României şansa unei normalizări a vieţii politice".

Adrian Severin, directorul coordonator al Institutului "Ovidiu Şincai", a detaliat cauzele scăderii influenţei lui Băsescu pe plan european, una dintre ele fiind declaraţia susţinută în Parlament referitoare la situaţia din Republica Moldova, care, în opinia sa, nu a făcut decât "să pună gaz pe foc". "Atât timp cât Băsescu va conduce România, influenţa ţării noastre în UE va avea de suferit", a spus Severin, adăugând că relaţia conflictuală dintre Băsescu şi Tăriceanu, dar şi transformarea premierului Boc într-un "fel de simplu purtător de cuvânt al preşedintelui" au condus în aceeaşi măsură la scăderea influenţei şefului statului pe plan european.

×
Subiecte în articol: basescu politic